Heljdine kiflice

Iako se heljda uvek spominje uz žitarice ona je, botanički gledano, zeljasto povrće od koga se u ishrani koristi semenka. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, a i po vitaminskom i mineralnom sastavu sliči žitaricama. Za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani, heljdine kifle su prava preporuka.

18-04-2016

|

12:16

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

- 100 g heljdinog brašna
- 400 g pšeničnog mekog brašna
- 300 ml mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 80 g margarina za mazanje
- po želji krem sir, mladi sir i sl.
- 1 belance

Priprema: Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećerom. U činiju staviti heljdino i pšenično brašno, margarin, so, razmućen kvasac i preostalo mleko. Umesiti meko testo, napraviti 2 jufkice i ostaviti ih prekrivene da odstoje dok se količina ne udvostruči. Oklagijom razviti jufkicu, iseći na osam delova i uvijati kiflice. Ređati ih u tepsiju, uključiti rernu na 220 stepeni i premazati umućenim belancetom. Ispeći kiflice u zagrejanoj rerni na 220 stepini, oko 25 minuta, dok ne porumene.
Ispečene kiflice izvaditi iz pleha, na kratko prekriti čistom kuhinjskom krpom i nakon 10-15 minuta ih poslužiti.