Fokača od grožđa

Možda ste navikli na slane fokače, ali i ovaj recept bi mogao da vam se dopadne.

19-05-2017

|

13:01

|

Autor / Izvor: Naxi media-najboljeizitalije

Sastojci:

- 1/2 kg grožđa
- 150 g smeđeg šećera (podeljeno u dve posude)
- maslinovo ulje
- 400 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- prstohvat soli
- oko 300 ml mlake vode


Priprema: Rastopite kvasac u čaši mlake vode. Prosijte brašno u činiju, dodajte 3 kašičice šećera, prstohvat soli i kvasac otopljen u vodi. Počnite mesiti testo, dodajući dovoljno vode da bude mekano i elastično, ali ne i lepljivo.
Okrenite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga nekoliko minuta. Pokrijte testo i ostavite da naraste oko sat i po. Operite i osušite grožđe. Uzmite 2/3 testa i razvijte ga oklagijom tanko na komad papira za pečenje nauljen s malo maslinovog ulja. Stavite 2/3 grožđa na testo i pospite šećerom. Razvijte preostalo testo i pokrijte prethodno napravljenu smesu sa poređanim grožđem. Podignite rubove donjeg dela testa iznad gornjeg i lagano pritisnite da se spoje. Pomerite fokaču zajedno s papirom za pečenje na pleh za pečenje. Prelijte površinu uljem, pa stavite preostalo grožđe na vrh i pospite sa dve kašike šećera. Pecite u pećnici zagrejanoj na 200° C oko 30 minuta. Kada fokača postane fine, zlatne boje, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi malo pre nego što je poslužite uz neko dobro vino. Uživajte!