Domaće krofne

Ukoliko sutra dočekujete Pravoslavnu Novu godinu u maniru starog običaja, počastite se domaćim krofnama u ponoć.

12-01-2018

|

14:02

|

Autor / Izvor: Bigstockphoto-Yastremska

Sastojci:

- 750 g brašna
- 1 dl Ulja
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- malo soli
- ulje za prženje
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje

Priprema: Kvasac rastopite u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste. Dok raste umutite jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom. Ostavite testo na toplom da dvostruko naraste pa premesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje. Pospite ih šećerom u prahu, a ukoliko želite možete ih služiti uz džem ili omiljenu marmeladu.