Domaća štrudla s makom

Napravite ukusnu štrudlu, koju možete poslužiti kao desert.

01-05-2017

|

09:17

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

Za testo:
- 3 jaja
- ½ l mleka
- 1 kašika masti ili putera
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kg brašna
Za fil:
- 200 g mlevenog maka
- ½ l mleka
- 5 kašika šećera

Priprema: Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom). Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste. Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu. Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.