Domaća pita od jabuka
Napravite domaću pitu od jabuka, po receptu naših baka.
15-08-2016
|13:15
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 300 grama brašna
- prašak za pecivo
- 180 grama putera ili margarina
- 150 grama smeđeg šećera
- paketić vanilin šećera (osam grama)
- prstohvat soli
Fil:
- 1 kilogram jabuka
- 100 grama suvog grožđa
- 40 grama šećera
- 3 kašičice cimeta
- 2,5 kašičica limunovog soka (može i više po želji)
- jaje
- 3 kašike griza
Priprema: Prosejte brašno, smeđi šećer, vanilin šećer i so u posudu za mešenje. Isecite margarin ili puter na kockice i dodajte mešavini. Umutite jaje i dodajte oko tri četvrtine u smesu, ostatak sačuvajte za premazivanje pite. Pažljivo umešajte sastojke, i počnite da mesite testo sve dok se ne formira kugla. Stavite testo u frižider na otprilike sat vremena, dok se pozabavite filom. Oljuštite jabuke i isecite ih na kockice. Ne morate previše da pazite na veličinu, pošto će kockice različite veličine doprineti da fil ima zanimljiviju strukturu. U velikoj činiji pomešajte jabuke, suvo grožđe, šećer, cimet, sok limuna i pola količine griza. Dobro pomešajte i ostavite da odstoji. Fil možete napraviti i dan ranije, tako će se ukusi još bolje pomešati. Ova količina predviđena je za neprijanjajući kalup za torte prečnika 22 centimetra. Podmažite kalup (sa dnom koje se odvaja) puterom, i odvojite četvrtinu ohlađenog testa. Preostalo testo razvucite po dnu i stranicama kalupa, i pospite dno preostalim grizom. Pokušajte da dobro ocedite fil, i sipajte ga u kalup. Na radnoj površini koju ste posuli brašnom, razvucite preostalu količinu testa na debljinu od pola centimetra. Isecite na trake, i složite ih preko fila tako da dobijete ukrštenu "šaru". Premažite testo preostalim jajetom. Pecite pitu u sredini rerne na 175 stepeni, oko sat i 15 minuta. Obavezno pustite da se ohladi pre nego što je izvadite iz kalupa.