Dansko pecivo

Prva asocijacija na dansko pecivo jeste neodoljiv žuti krem.

28-06-2016

|

13:28

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

- 4 šoljice prosejanog brašna
- 1,5 šoljica margarina
- 30 g kvasca
- 1,5 šoljica mleka
- 2 jajeta
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 šoljice šećera
- 1 jaje za premazivanje
Fil:
- 1/2 šoljice mleka
- 1 žumance
- 1 kašika brašna
- 1 kašika šećera

Priprema: Odvojiti 1/3 količine brašna, dodati margarin isečen ana listiće i umešan u brašno. Sjediniti smesu, dobro izraditi testo i ostaviti na hladnom mestu. Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati razmućena jaja, so i šećer, zatim postepeno umešati preostalo brašno, lupajući testo varjačom da postane glatko i elastično. Izrađeno testo rastanjiti u kvadrat od 30cm. Preko polovine ovog kvadrata premazati masu od margarina i brašna, ostavljajući slobodnu ivicu od 5cm i preklopiti natroje. Ovaj postupak ponoviti 3 puta, a zatim pokriti testo čistom salvetom i ostaviti na hladnom mestu pola sata. Odležalo testo rastanjiti u kvadrat koji treba prefilovati sledećim filom. Fil: Mleko, žumance, kašiku brašna i kašiku šećera staviti u posudu i mešati na pari da se masa zgusne. Skloniti krem sa vatre i ostaviti da se ohladi. Nafilovano testo uviti u rolat i iseći na parčiće (pužiće), poređati u podmazan pleh i ostaviti na toplom mestu da odstoji pola sata.Dobro zagrejati rernu i peći na 275 stepeni. Može se posuti i šećer u prahu.