Čokoladna torta sa jagodama

Neodoljiva na pogled i prvi zalogaj.

07-07-2016

|

14:17

|

Autor / Izvor: Naxi media

Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakao
- 1 pecivo
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašike mleka
Fil:
- 1/2 litre mleka
- 5 kašika brašna
- 150 g šećera
- 2 vanil šećera
- 150 g putera
1/2 kg jagoda
Glazura:
- 4 dl slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje

Priprema: Umuti penasto jaja sa šećerom pa dodati prosejani kakao, brašno, pecivo, čokoladu i mleko i sve lagano pomešati. Smesu izliti u okrugli kalup i peći na 175 stepeni oko 30 min. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i kada se ohladi preseći na pola kako bi se napravile 2 kore. Za Fil: Brašno, vanilin šećer razmuti u malo mleka da nema grudvica, a ostatak mleka neka proključa sa šećerom. Dodati smesu od brašna i skuvati. Smesu pokriti tankom folijom i dobro ohladiti. Dobro ohlađen fil izmiksati sa puterom. Jagode očistiti i iseći na četvrtine. Tortu filovati tako što se stavi jedna kora, koja se premaže polovinom fila. Poređati gusto četvrtine jagoda, pa premazati ostatak fila. Pokriti drugom korom. Oko torte staviti oblik od kalupa da bi se mogla istresti glazura. Za glazuru ugrejati pavlaku i staviti čokoladu, isečenu na kockice, te je otopiti u pavlaci. Preliti tortu i ostaviti na hlađenje najmanje 24 sata.