
Neodoljivi belgijski vafl
Postoji nekoliko vrsta vaflova čak i u Belgiji, a mi vam prenosimo jedan od načina za pripremu ove vrhunske poslastice.
09-05-2016
|12:28
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- Mere su u šoljama od 2,5 dl
- paketić suvog kvasca
- 1/3 šolje toplog mleka
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 2 šolje brašna
- 3 jaja na sobnoj temperaturi
- 1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama)
- 1/4 šolje ulja (60 grama)
- 1 kašika esencije od vanile
- 1/2 šolje krupnog šećera
- kugla sladoleda po želji
Priprema: Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako NE vrijuće) i ostaviti 15 minta, da se kvasac aktivira. Dodati brašno i so i polako sve mešati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter, ulje i vanilu i sve sjediniti. Ostaviti testo pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat). Tek tada umesiti Krupni šećer. Kašikom odvajati testo za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni. Krupni šećer će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus, a malo će ga ostati i za "krckanje". U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po nedelju dana i odlični su kad se malo podgreju u rerni ili tosteru. Preko posuti čokoladnim prelivom i kuglom sladoleda. Jesti vruće i uživati maksimalno!