Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Bajaga - Zažmuri

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Bajaga - Zažmuri
    2. Gibonni - Zamoli me
    3. Massimo Savic - Moja Ljubica
    4. Željko Vasić - Zeljo Moja Jedina
    5. Film - Ti zracis zrake kroz zrak
  • Beograd Uzivo
  • Delta city
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Ivana Stanković - Ponedeljak - Mojih 50
    2. 13. septembar - 1 - Dodir noći
    3. 13. septembar - 2 - Dodir noći
    4. 13. septembar - 3 - Dodir noći
    5. Dušan Alagić - Petak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Karfiol čorba Karfiol čorba

    Ukusna čorba neizostavni je deo toplog predjela.

    Brza čokoladna torta Brza čokoladna torta

    Lako se priprema, a zadovoljiće ukus pravih ljubitelja čokolade.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.79 117.61 118.44
    CHF 106.70 107.45 108.20
    USD 105.48 106.23 106.97
  • Povezani članci
  • Stari recept za česnicu

    Tradicija je jedan od osnovnih načina očuvanja kulture, a mi smo se prisetili kako se nekada pripremala česnica, u kojoj je sakriven novčić koji će onome ko ga pronađe u pogači doneti prosperitet u narednoj godini.




    05-01-2016 | 12:09 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstockphoto-krsmanovic

     

    Sastojci:

    - 1kg brašna
    - komad masti
    - so voda
    - orasi
    - šećer
    - suvo grožđe
    - novčić
    - zrno žita
    - glog
    - čen belog luka
    - kezgro oraha
    - med

    Priprema: Stavi se u posudu kilogram brašna, doda se komad masti, posoli se i mlakom vodom zamesi testo srednje tvrdoće, da nije ni suviše mekano a ni suviše tvrdo. Testo se dobro izmesi, podeli u tri kugle i opet dugo mesi, dok ne počnu po testu izbijati mehurići. Testo se onda pokrije i ostavi da malo odstoji. Jednu odmerenu kuglu testa razvući u koru preko stola, zatim je poprskati mašću i ostaviti još malo da postoji. Onda se testo presavije prema veličini tepsije i stavi u nju. Neko česnicu posipa tucanim ili mlevenim orasima, šećerom i suvim grožđem. Zatim staviti drugu razvučenu koru poprskanu mašću i opet postupak kao sa prvom korom sa filom. Između druge i treće kore stavi se novčić, po zrno žita, glog, čen belog luka, jezgro oraha. Svaki od ovih priloga ima svoje simbolično značenje, naime, beli luk čuva od uroka, glog donosi zdravlje, žito predstavlja rod i plodnost, orah imućstvo, a novčić, naravno novac u kući. Pečena česnica premaže se medom, iznese na sto pa se, po starinskom običaju ne seče nožem, već se lomi rukom. Ako novčić nađe neko od ukućana, predaje ga domaćinu kuće, koji ga uzima i čuva u okviru od ikone.

    Hristos se rodi!

  • Pročitajte i...
    Ukusne domaće krofne Ukusne domaće krofne

    Ovog vikenda, 13. januara obeležava se dolazak Pravoslavne Nove godine ili Srpske Nove godine, a prema jednoj od tradicija, krofne u ponoć učiniće vašu Novu godinu slatkom i berićetnom.

    Dekorativni slatkiši koji će oduševiti decu Dekorativni slatkiši koji će oduševiti decu

    Kolačići ne moraju služiti samo u jestive, već mogu jednako biti interesantni i u dekorativne svrhe. Ipak dvostruka primena je najbolja. Učinite vaš bozićni dekor najslađim ove godine!

    Badnjak za zdravlje i sreću u domu Badnjak za zdravlje i sreću u domu

    Badnjak, ime je dobio prema Badnjem danu za koji se nujegova primena vezuje, i koji je jedan od osnovnih simbola Božića. Prema tradiciji, kupuje se na Badnji dan, a u kuću unosi pre badnjeg ručka, odnosno večere.

    Česnica za vaš dom Česnica: Tradicija koju volimo

    Pravljenje česnice jedan je od simbola obeležavanja Božića. Česnica se priprema na Badnji dan ili božićno jutro, a posebnost ovog prazničnog kolača ogleda se u novčiću koji, onome koji ga pronađe donosi prosperitet u narednoj godini.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: