Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Lisabon, jedan od najlepših gradova Evrope, kako zbog arhitekture, tako i zbog geografskog položaja, je idealna turistička destinacija.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 28.08.2012. - 13:15:00

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Lisabon je glavni grad Portugala, najvažniji grad i najveća luka zemlje. Nalazi se na obali Atlantskog okeana na ušću reke Težo. U samom gradu živi oko 600.000 ljudi, a sa prigradskim naseljima taj broj dolazi do 2.900.000. Centar grada je pod zaštitom UNESKA. Od mnogih znamenitosti treba izdvojiti Lisabonsku katedralu koja potiće iz 1174. godine.

Danas je to grad - muzej civilizacije, jedinstveni spoj bogate istorije i dinamične spoljašnosti. Lisabon je bogat muzejima, crkvama, manastirima i palatama, ali i prekrasnim parkovima kao što su Park Edvarda Sedmog ili botanički vrtovi Ajuda, Principe Real i Belem. Ne treba propustiti ni "Oceanário de Lisboa", akvarijum koji se nalazi u Parque das Nações. Do sada ga je posetilo preko 10 miliona ljudi, a cena karte je oko 6 evra. Grad je bogat i peščanim plažama i šumovitim oblastima.

Bairro Alto: Idealno mesto za početak obilaska je oblast Bairro Alto (Gornji grad) u čijim uskim i oronulim ulicama vreme kao da je stalo, i čije se kafane, fasade i ljudi ne trude da ostave bolji utisak od onog stvarnog. Barrio Alto datira iz 1513. godine, to je živopisan kraj koji odzvanja od poziva trgovaca i prodavaca ribe a prozori i balkoni su ukrašeni šarenim vešom i ptičijim kavezima. U njemu se nalaze neki od najfinijih gradskih fado kafića, duž ulica sa Viktorijankim fenjerima i lampama. I ne postoji bolje mesto u Portugalu da se doživi fado nego sto je Bairro Alto u Lisabonu.

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Tvrđava Sao Jorge: Tvrđava Svetog Đorđa (Castelo de São Jorge) je smeštena na brdu, izdiže se nad rekom Težo i centrom grada na visni od 110m. Datira još iz okupacije Maora od 10. veka. Nakon zemljotresa iz 1775. tvrđava je pretrpela velika oštećenja a obnovljena je za vreme Salazarove vladavine. Tvrđava je proglašena postojbinom Lisabona a danas omogućava panoramski pogled na reku Težo i Alfama srednjevekovnu oblast.

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Najstariji deo Lisabona, Alfama kvart se pruža u podnožju brda, ispred tvrđave Svetog Đorđa, i dalje se oseća atmosfera iz dana kada je bila sedište antičkog Saracena. Duž uskih kaldrmisanih aleja prostiru se prodavnice, taverne izmešane sa kućicama posebnog stila, u kojima žive obalski radnici, mornari i prodavci ribe. U doba Alfame, čuvena Lisabonska buvlja pijaca, Feira da Ladra, se otvarala u Campo de Santa Klara, svakog utorka i subote. Alfama je isto tako puna istorijskih zgrada i crkava, koje ne treba propustiti. Noću Alfama poprima neki misteriozni oblik, jer ulični fenjeri i lampe bacaju senke na zidine tvrđave. Nije preporučljivo ovuda zalaziti po mraku, osim u čuveni "Bairro Alto café" i deo sa noćnim klubovima.

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Largo da Se Katedrala: Lisabon katedrala iako katedrala Largo da Se u Alfama oblasti nije spolja sređena, ona je prva crkva u Lisabonu, izgrađena na mestu Saracen džamije, nakon što su grad okupirali krstaši u 12.veku. Antička crkva sadrži neke vrednosti kao što su brojne i značajne relikvije, slike i ikone. Otvorena je: od ponedeljka do subote od 8:30 do 18:30 časova.

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Čuvena kula Belem je zaštićena od UNESCO-a i jedna je od Lisabonskih najinteresantnijih atrakcija, jer je vrlo dekorativna u svojoj okolini. Spoljašnji zidovi su izrezbareni konopcima u steni i prelepim otvorenim balkonima, zajedno sa Muriskim osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova. Kula je sagrađena u 16. veku da služi kao utvrđenje na sredini reke Težo.

Lisabon: Beli grad na Atlantiku

Lisabon je najzapadnija prestonica Europe, podeljena na 53 opštine. Može se podeliti i na stari i na novi deo, a granica je Castelo de São Jorge. Centar je velika pešačka zona, a brza, moderna i jeftina podzemna železnica zajedno sa mrežom tramvaja i autobusa čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Najveći deo stanovništva su Portugalci ali ima i imigranata iz bivših kolonija iz Afrike, Brazila, a sve više i iz Ukrajne, Rumunije, Rusije i Moldavije. Lisabon je 1998. godine izabran za sedište Svetske izložbe EXPO.

Istorijski centar Lisabona je izgrađen na 7 brda, zbog čega su neke ulice previše strme za motorna vozila pa je prevoz u obilku metroa i jednog lifta. Prisutni su i drevni tramvaji koji bučno ali redovno prevoze putnike, uzbrdo i nizbrdo, pored kafića sa podovina oslikanim mozaikom. Za svakog posetioca Lisabona, obavezna je vožnja karakterističnim tramvajem žute boje, i to linijom br. 28!

Grad je bogat peščanim plažama duž raznih priobalskih oblasti, kao što je Costa da Caparica Estoril i Cascais. Nedaleko od Lisabona je lepa i šumovita oblast Sintra, gradić u kome su portugalski kraljevi provodili leta, proglašen je svetskom baštinom od strane UNESCO 1995. godine. U blizini je i najzapadnija tačka kontinentalne Evrope Cabo da Roca, 30-ak km udaljena od Lisabona. Atmosfera u Lisabonu je vedra i sjajna, grad je uvek spreman da pruži dobrodošlicu svetu kao jedan od sjajnih gradova Evrope.

Lisabon je atraktivan za posetu tokom čitave godine. Zastupljena je okeanska klima sa blagim zimama i vlažnim i ne tako suvim letima. Čak je i januar sa prosečnom temparaturom oko 10 stepeni prijatan za obilazak. Možda je ipak najidealniji period za posetu maj, jun i avgust, kada se u Alfami redovno održavaju različiti festivali. Troškovi života su skuplji nego kod nas, pa vas na primer pivo može koštati i 5 evra, ali naravno sve to zavisi od lokacije. A što se smeštaja tiče, najbolje je izabrati hotele od 2 ili 3 zvezdice, lokacija i nije toliko bitna jer je svaki hotel dobro povezan sa centrom. 

Kontaktiraj nas