Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Osvajači - Mozda nebo zna

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Zijo Valentino o novoj pesmu Neću kući

  Zijo Valentino, proslavljeni pevač, gitarista, muzičar i frontmen grupe Valentino, predstavio je novu pesmu Neću kući, a za Naxi otkriva pojedinosti njenog nastanka, govori o inspiraciji i velikoj truneji kojom obeležavaju više od četiri decenije rada.
  18-05-2023 | 13:58 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Naxi Media, Željka Dimić


  Pesmu "Neću kući" autorski kompletno potpisuje Zijo Valentino (muzika, tekst, aranžman), a pesma je, kako objašnjava, nastala iz ličnog iskustva, ali otvara široki spektar značenja, sa kojima se svako može poistovetiti. Zijo je u ovoj pesmi utkao sećanje na davnu ljubav i emotivni krah, ali i ljubav koja je došla nakon nje.

  "Posvećena je partnerima koji u naš život dolaze nakon emotivnog kraha, koji nam, kratkoročno ili trajno promene sudbinu."

  Emotivni krahovi i bolna ljubavna iskustva najčešći su motiv uspešnih pesama. Zbog čega je to tako?

  "Svi smo se ponekad u životu našli pred emotivnim izazovima, a manje prijatna iskustva, kao što su rastanci, nam se duboko urežu. Valjda nam više to obeleži emociju, nego sećanje na zadovoljstva, to je apsurd našeg življenja. Emotivni krahovi nam ostanu u sećanju, a sve ono lepo što je činilo tu vezu i prehodilo krahu, skloni smo da prihvatimo kao normalno."

  Emocije su put ka umetnosti, a Zijo otkriva da njegovo stvaralaštvo polažište ima u vlastitom iskustvu, te svim onim emocijama sa kojima se suočavao u adolescenskom dobu tokom odrastanja.

  "Mnogo inspiracije za moje pesme crpim iz adolescenskih trenutaka, to mi se ne dešava sada, suviše sam zreo za tako nešto, ali sva ta iskustva pamtim. Motivi iz pesama su nastali kada sam imao 18, 19, 20 godina. Tada si neiskusan i ranjiv, ideš "glavom kroz zid" i nemaš realan odnos prema određenim stvarima, sklon si idealizaciji. Iz toga sećanja, po mom mišljenju nastaju najbolje pesme."

  Kakvi su vaši planovi u budućnosti? Da li planirate da publiku obradujete sa još nekom pesmom?

  "Izaći će nova pesma na jesen, kada planiram i izlazak vinila, odnosno kolekciju novih singlova i pesama. Moram pomenuti i turneju koja nosi naziv "Četrdeset plus". Četrdeset plus, jer je prošle godine bilo četrdeset godina od kada smo objavili našu prvu ploču na kojoj se nalazila pesma "Volim te još". Turneju smo započeli prošle godine koncertom u Zagrebu, a nastavljamo je u svim zemljama regiona (Ex YU) i dijaspori. U toku je serija velikih koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj...dakle, od Pule do Kičeva. Naš koncert se zove "Dođi da promuknemo zajedno", a turneja "Četrdeset plus". Ovaj plus odnosi se na period koji nam je bio potreban da uđemo u posao i postanemo muzičari umetnici. Što je duži plus, duže ćeš trajati, a u tom plusu su sažeta sva nošenja instrumenata, probe, medijska gostovanja, rad na pesmama, zanesenost, ambicija...sve ono što smatram korenom naše karijere. Što je veći koren, veće je i stablo."

   

   


   

   

 • Pročitajte i...
  Zijo Valentino Novi spot Zija Valentina za numeru "Neću kući"

  Zijo Valentino, proslavljeni pevač, gitarista, muzičar i frontmen grupe Valentino, publici je pre nekoliko meseci predstavio novu pesmu “Neću kući”, a sada nas je obradovao I spotom za pomenutu numeru.

  Premijera nove pesme Maye Sar na Naxi radiju

  Maya Sar predstavlja novi singl Spremna sam da živim, ovog puta zajedno sa regionalno poznatim bendom Cubismo.

  Gibonni: Zahvalan sam svojoj publici Gibonni: Zahvalan sam svojoj publici

  Gibonni, jedan od najpriznatijih i najpopularnijih umetnika u regionu, nakon deset godina održaće koncert u beogradskoj Štark Areni 20. oktobra, a ekskluzivno za Naxi govori o predstojećem koncertu, publici, inspiraciji, te kontinuiranom stvaralačkom radu koji je refleksija njegovih misli i iskustava, unutrašnjeg sveta, ali i onog realnog koji ga okružuje.

  Vrijeme laži: Nova pesma Marije Mirković Vrijeme laži: Nova pesma Marije Mirković

  U petak, 30. juna slušaoci Naxi radija u 12:30h uživaće u još jednoj premijeri - kantautorka Marija Mirković predstavlja pesmu Vrijeme laži.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: