Zdravstvene prednosti luka: Jedite ga što češće

Zbog neugodnog mirisa ovo povrće je često na lošem glasu. Pre nego što odlučite da odstranite luk iz svog obroka, imajte u vidu zdravstvene benefite koje ova namirnica donosi.

01-12-2023

|

09:50

|

Autor / Izvor: Naxi media, Shape

Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, dijabetes, ističe dr Rui Jai Liu sa Univerziteta Kornel. Kaže i da istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu ovu vrstu hrane srećniji.

- Potrebno je jesti raznovrsno voće i povrće, a luk je svakako deo zdravog jelovnika, dodao je. Luk sadrži fenolna jedinjenja koja deluju kao antioksidansi i smanjuju aktivnost slobodnih radikala u telu. Spoljni slojevi luka bogatiji su antioksidansima od centra, prema autorima studije objavljene u Journal of Food Science and Technology. Pored toga, luk je jeftina namirnica kojom se vrlo brzo postiže preporučeni dnevni unos voća i povrća od 9 do 13 porcija.

Smanjuje nivo šećera u krvi


Ljudi koji jedu beli luk i luk imaju manji rizik od insulinske rezistencije, sugeriše istraživanje objavljeno u Journal of Herbal Medicine. Zdrav nivo insulina pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i na taj način sprečava razvoj dijabetesa tipa 2.

Pomaže koži

Magazin Nutrient je nedavno objavio da ljudi koji konzumiraju luk i beli luk imaju 20 odsto manji rizik od razvoja melanoma. Isto zaštitno dejstvo imaju mahunarke, maslinovo ulje i jaja.

Štiti srce i bubrege

Tokom šestogodišnjeg istraživanja, naučnici su otkrili da ljudi koji su jeli luk i slično povrće imaju 64 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 32 odsto manji rizik od bolesti bubrega, a 26 odsto manji rizik od visokog krvnog pritiska, prenosi Shape.

Luk možete da konzumirate svež, posebno kao dodatak salati, a odličan je dodatak supama, testenini i mnogobrojnim kuvanim jelima.