Zdravstvene prednosti luka: Jedite ga što češće
Zbog neugodnog mirisa ovo povrće je često na lošem glasu. Pre nego što odlučite da odstranite luk iz svog obroka, imajte u vidu zdravstvene benefite koje ova namirnica donosi.
01-12-2023
|09:50
|Autor / Izvor: Naxi media, Shape
Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, dijabetes, ističe dr Rui Jai Liu sa Univerziteta Kornel. Kaže i da istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu ovu vrstu hrane srećniji.
- Potrebno je jesti raznovrsno voće i povrće, a luk je svakako deo zdravog jelovnika, dodao je. Luk sadrži fenolna jedinjenja koja deluju kao antioksidansi i smanjuju aktivnost slobodnih radikala u telu. Spoljni slojevi luka bogatiji su antioksidansima od centra, prema autorima studije objavljene u Journal of Food Science and Technology. Pored toga, luk je jeftina namirnica kojom se vrlo brzo postiže preporučeni dnevni unos voća i povrća od 9 do 13 porcija.
Smanjuje nivo šećera u krvi
Ljudi koji jedu beli luk i luk imaju manji rizik od insulinske rezistencije, sugeriše istraživanje objavljeno u Journal of Herbal Medicine. Zdrav nivo insulina pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i na taj način sprečava razvoj dijabetesa tipa 2.
Pomaže koži
Magazin Nutrient je nedavno objavio da ljudi koji konzumiraju luk i beli luk imaju 20 odsto manji rizik od razvoja melanoma. Isto zaštitno dejstvo imaju mahunarke, maslinovo ulje i jaja.
Štiti srce i bubrege
Tokom šestogodišnjeg istraživanja, naučnici su otkrili da ljudi koji su jeli luk i slično povrće imaju 64 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 32 odsto manji rizik od bolesti bubrega, a 26 odsto manji rizik od visokog krvnog pritiska, prenosi Shape.
Luk možete da konzumirate svež, posebno kao dodatak salati, a odličan je dodatak supama, testenini i mnogobrojnim kuvanim jelima.