Zdrav obrok: Supa od paradajza

Tokom toplih dana ovo jelo će vas okrepiti i doneti dodatnu energiju.

30-05-2024

|

12:32

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:


1 kg zrelog paradajza

1 srednji luk

2 čena belog luka

2 šargarepe

1 krompir (opciono, za gušću supu)

1 litar bujona od povrća ili vode

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Prstohvat šećera (opciono, za balansiranje kiselosti paradajza)

Svež bosiljak ili peršun za dekoraciju

Kisela pavlaka ili grčki jogurt za serviranje (opciono)

Priprema:


Paradajz operite, oljuštite i iseckajte na komade. Luk, beli luk, šargarepu i krompir ogulite i sitno iseckajte. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckan luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte beli luk i pržite još oko 1 minut. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir. Kratko pržite povrće, oko 5 minuta. Dodajte paradajz i sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta, dok paradajz ne pusti sok. Sipajte bujon ili vodu, dodajte so i biber po ukusu i prstohvat šećera ako koristite. Pustite da provri, smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok povrće ne omekša. Kada je povrće skuvano, skinite supu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Koristeći štapni blender ili običan blender, izblendajte supu dok ne postane glatka. Ako želite gušću supu, blendirajte duže, a za ređu, dodajte još bujona ili vode. Vratite supu na vatru da se još jednom zagreje, po potrebi dodatno začinite solju i biberom. Poslužite toplu supu, ukrašenu svežim bosiljkom ili peršunom i po želji dodajte kašiku kisele pavlake ili grčkog jogurta.

PRIJATNO!