
Zdrav obrok: Supa od paradajza
Tokom toplih dana ovo jelo će vas okrepiti i doneti dodatnu energiju.
30-05-2024
|12:32
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
1 kg zrelog paradajza
1 srednji luk
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 krompir (opciono, za gušću supu)
1 litar bujona od povrća ili vode
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Prstohvat šećera (opciono, za balansiranje kiselosti paradajza)
Svež bosiljak ili peršun za dekoraciju
Kisela pavlaka ili grčki jogurt za serviranje (opciono)
Priprema:
Paradajz operite, oljuštite i iseckajte na komade. Luk, beli luk, šargarepu i krompir ogulite i sitno iseckajte. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckan luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Zatim dodajte beli luk i pržite još oko 1 minut. Dodajte iseckanu šargarepu i krompir. Kratko pržite povrće, oko 5 minuta. Dodajte paradajz i sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta, dok paradajz ne pusti sok. Sipajte bujon ili vodu, dodajte so i biber po ukusu i prstohvat šećera ako koristite. Pustite da provri, smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok povrće ne omekša. Kada je povrće skuvano, skinite supu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Koristeći štapni blender ili običan blender, izblendajte supu dok ne postane glatka. Ako želite gušću supu, blendirajte duže, a za ređu, dodajte još bujona ili vode. Vratite supu na vatru da se još jednom zagreje, po potrebi dodatno začinite solju i biberom. Poslužite toplu supu, ukrašenu svežim bosiljkom ili peršunom i po želji dodajte kašiku kisele pavlake ili grčkog jogurta.
PRIJATNO!