Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Parni Valjak - Godine prolaze

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz završetak velikih murala Jane Danilović i TKV

  Naše svetski priznate umetnice Jana Danilović i TKV (Aleksandra Petković) završile su radove na dva velika murala na beogradskim Silosima. Murali su oslikani na inicijativu Gaia pokreta i uz donatorsvo advokatskog društva Karanović & Partners, iz kojeg navode da aktivno podržavaju umetnike koji nadilaze granice. Obe muralistkinje iza sebe imaju brojna priznanja, a TKV je odlikovana i ordenom Viteza reda umetnosti Francuske, dok je Jana Danilović učestvovala na preko 50 izložbi širom sveta.
  23-09-2021 | 11:38 | Autor/Izvor: Naxi media-Silosi Beograd PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Murali, čija je visina čak 16 metara, počeli su da se oslikavaju krajem maja kada je Jana Danilović u čast početka rada Gaia pokreta, neprofitne organizacije koja vodi Silose, započela svoj rad pod nazivom "Gaia's Heart". Organizacija i mural ime nose po starogrčkom božanstvu Gaji, koja je u helenskom, ali i nizu drugih svetskih predanja, personifikovala Majku Zemlju i prirodu u celosti.

  Druga faza slikanja i dalji razvoj ovog murala usledio je u avgustu, kada je i TKV počela rad pod nazivom "Bela pčela", kako se u tradiciji slovenskih naroda naziva najstariji ženski predak od čak 16 kolena unazad. I ukupan broj od 128 ćelija Silosa deljiv je sa 16, a njihova brutalistička arhitektura i izvorna funkcija najviše podsećaju upravo na saće, koje se uz simbol pčele provlači kao zajednički motiv oba murala i u direktnoj je vezi sa Medonosnim vrtom i Urbanim baštama koje su prve otvorene u sklopu ovog centra na obali Dunava.

  "U saradnji sa Gaia pokretom pokrenuli smo projekat "k/reators" u okviru kojeg ćemo i nastaviti da podržavamo Silose kao jednog od značajnijih generatora razvoja ovdašnje umetničke scene", navode iz Karanović & Partners. Murali su dostupni javnosti svakog dana, a u zonu Silosa ulazi se na kraju ulice Dunavski kej na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike “Žitomlin".

  Nulta sezona premašila ciljeve

  Pored ova dva velika murala, Re-Kreativni centar zajednice "Silosi Beograd" u svojoj "nultoj" letnjoj sezoni doneo je samostalne i grupne izložbe domaćih autora kao što su Svetlana Ninković, Sara Kujundžić, Nataša Ilić, ali i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti. Posetiocima Silosa je do 26. septembra dostupna i muzejska postavka "Mi pokrećemo sve(t)" koja obrađuje istoriju transporta na jedan zabavan način i uz podršku Gebruder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu. A u Silosima se uskoro završava i festival savemenog cirkusa - "Cirkobalkana 9", koji je u okviru ovogodišnjeg Bitefa ugostio devet predstava trupa iz Francuske, Italije, Grčke i Slovenije.

  Pored izložbi i predstava, održani su i muzički događaji u organizaciji Lovefesta i Beata, na kojima su nastupali Anfisa Letyago i brojni domaći izvođači kao što je Kristijan Molnar, ujedno i muzički urednik Silosa, te njegovi brojni gosti koji su svakog vikenda nastupali u Ponti, letnjem baru u okviru Silosa. Među njima je i naša poznata voditeljka Una Senić, koja pored nastupa na svom serijalu "Full Moon" žurki, drži i humanitarne radionice kundalini joge.

  Osim časova joge, na letnjoj pozornici Silosa, nastupali su i Kanda, Kodža i Nebojša, a premijerno je prikazana i digitalno restaurirana verzija "Sezona mira u Parizu" Predraga Golubovića iz 1981. godine u okviru projektu „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija. Za sam kraj leta, u Silosima su dodeljene i nagrade "Milan Mladenović" koje se tradicionalno dodeljuju 21. septembra, na rođendan čuvenog muzičara i frontmena grupe EKV.

 • Pročitajte i...
  Silosi U Silosima otvorena izložba u susret Olimpijskim igrama!

  Olimpijski duh osetio se 8. juna i u prestonici Srbije i njenim sad već međunarodno čuvenim Silosima, na otvaranju velike izložbe „Olimpijske igre – Više od sporta“. Ova interaktivna postavka zamišljena je kao veliko zagrevanje za 33. po redu Olimpijske igre u Parizu, a zajedno su je organizovali Olimpijski komitet Srbije i Gaia pokret, neprofitna organizacija koja stoji iza beogradskih Silosa.

  Silosi Veliko zagrevanje za Olimpijske igre uz interaktivnu izložbu u beogradskim Silosima!

  U susret Olimpijskim igrama u Parizu, najvećem i najvažnijem sportskom takmičenju na svetu, duh olimpizma stiže i u našu prestonicu! Nesvakidašnja izložba „Olimpijske igre – Više od sporta!“, koja spaja sport, umetnost i obrazovanje, održaće se od 7. do 23. juna u beogradskim Silosima, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Gaia pokreta. Ulaz na izložbu je slobodan, a sudeći po dosadašnjim izložbama u Silosima, tokom tri olimpijske nedelje očekuje se više desetina hiljada posetilaca u ovom jedinstvenom prostoru na obali Dunava.

  Svetski dan crtanja Slavimo SVETSTKI DAN CRTANJA!

  Ako ste oduvek maštali da pokažete svetu koliko ste kreativni danas je pravi dan za to.

  Silosi “PUNI SILOSI AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU”

  U beogradskim SILOSIMA od 19. do 28. aprila 2024. godine, biće organizovano umetničko predstavljanje Akademije umetnosti pod nazivom “PUNI SILOSI AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU”.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: