Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Gibonni - Oprosti

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Gibonni - Oprosti
    2. Zana - Rukuju se rukuju
    3. Boris Novković - Ti si tu
    4. Željko Samardžić - U ime ljubavi
    5. Osvajači - Marija
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Jelena Tomašević - Utorak - Mojih 50
    2. 18. avgust - 1 - Dodir noći
    3. 18. avgust - 2 - Dodir noći
    4. 18. avgust - 3 - Dodir noći
    5. Jelena Tomašević - Ponedeljak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Gulaš sa paprikama i mesom Gulaš sa paprikama i mesom

    Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.

    Kokos kuglice sa malinama Kokos kuglice sa malinama

    Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...

  • Zdravlje
    Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite! Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!

    Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.

    Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva

    Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto

    Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!

    Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini

    Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.

  • Preporučujemo
    Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe? Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?

    Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?

    Koliko dugo možemo da čuvamo jaja u frižideru? Koliko dugo možemo da čuvamo jaja u frižideru?

    Jaja su sigurno jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoh ishrani. Ako niste vegan i nemate određene zdravstvene tegobe, verovatno uvek imate jaja u frižideru, čak i kada vam sve drugo nestane...

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.35 117.17 117.99
    CHF 123.60 124.47 125.34
    USD 99.74 100.44 101.14
  • Povezani članci
  • Zanimljiva legenda o pronalasku kafe

    Najpopularnija legenda o pronalasku kafe govori o pastiru čije su koze jele bobice sa zimzelenog grma i postale hiperaktivne.




    02-11-2023 | 15:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Creama Coffee Garage

    Foto: Bigstock-Wavebreak Media Ltd

     

    Legenda o otkriću kafe

    S obzirom na to da je prošlo više od 1.000 godina od predloženog vremena otkrića kafe, nemoguće je reći da li je to tačno, ali postoje neki izvori koji su pouzdaniji od drugih. Profesor Nkiru Nzegwu sa Odeljenja za afričke studije Univerziteta Binghempton kaže da legenda o pastiru postoji vekovima, iako je nemoguće to potvrditi. Ide ovako:

    Gledao je svoje koze kako uzbuđeno lupaju i glasno bleje nakon što su pojele jarko crvene bobice koje su rasle na nekim zelenim grmovima u blizini. Pastir Kaldi je i sam probao nekoliko bobica i ubrzo osetio ushićenje.


    Napunio je džepove bobicama i otrčao kući da podeli svoje otkriće sa porodicom. Supruga mu je predložila da bobice odnese monasima u manastir blizu jezera Tana, na izvoru reke Plavi Nil.

    Kaldi je glavnom monahu poklonio bobice i ispričao o njihovom čudesnom dejstvu, piše Crema Coffee Garage.


    „Delo đavolje!“ uzviknu monah i baci bobice u vatru. Za nekoliko minuta, manastir se ispunio mirisom pečenog bobica, a ostali monasi su se okupili da istraže odakle dolazi miris. Odlučili su da ugase vatru i zgnječe bobice kafe.

    Glavni monah je naredio da se zrna zaliju vrelom vodom kako bi se sačuvala njihova dobrota. Te noći monasi su sedeli pijući bogati mirisni napitak i zavetovali se da će ga piti svakodnevno kako bi ih održavali budnima tokom dugih, noćnih pobožnosti

    Gajenje kafe

    Planirano uzgajanje kafe počelo je negde u petnaestom veku, a još mnogo vekova, jemenska provincija Arabija bila je primarni izvor kafe u svetu. Potražnja za kafom na Bliskom istoku bila je veoma visoka. Bobice koje su pakovane za izvoz iz jemenske luke Moka za trgovinu sa Aleksandrijom i Carigradom bile su strogo čuvane.


    Zapravo, nijedna plodna biljka kafe nije smela da napusti zemlju. Uprkos ograničenjima, muslimanski hodočasnici iz celog sveta uspeli su da prokrijumčare biljke kafe nazad u svoje domovine tokom svojih hodočašća u Meku, a usevi kafe ubrzo su se ukorenili i u Indiji.

    Kafa u Evropi

    U to vreme, kafa je takođe ušla u Evropu preko Venecije, gde su flote trgovale parfemima, čajevima, bojama i tkaninama sa arapskim trgovcima duž Rute začina. Piće je na kraju steklo popularnost među Italijanima kada su ulični prodavci limunade počeli da ga prodaju uz hladna pića. Mnogi evropski trgovci su se navikli da piju kafu u inostranstvu i nosili je sa sobom u domovinu.

    Sredinom 17. veka Holanđani su dominirali svetskom pomorskom trgovinom, a uveli su uzgoj kafe u svojim kolonijama u Indoneziji na ostrvima Java, Sumatra, Sulawesi i Bali.


    Kafa je u Latinsku Ameriku stigla nekoliko decenija kasnije, kada su Francuzi doneli rezove biljke kafe na Martinik. Ali kada se retka biljna bolest proširila poljima kafe jugoistočne Azije sredinom 19. veka, Brazil se pojavio kao najveći svetski proizvođač kafe, što je i danas.

  • Pročitajte i...
    Muzika Može li muzika da pomogne biljkama da rastu?

    Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu Flinders pokazalo je da monotoni zvuk može da stimuliše aktivnost gljivica koje podstiču rast biljaka. Ovo otkriće otvara mogućnost da zvuci ili muzika mogu koristiti usevima i baštama.

    Deset mitova o ajkulama - i šta je zapravo istina Deset mitova o ajkulama, i šta je zapravo istina

    Ajkule su među najfascinantnijim i najpogrešnije shvaćenim stvorenjima na planeti. Decenijama ih mediji predstavljaju kao krvoločne predatore, a snimci njihovih "napada" gotovo uvek garantuju pažnju publike. Ipak, vreme je da se razdvoje činjenice od fikcije. Na osnovu više od 60 godina iskustva u posmatranju i snimanju morskog sveta, evo deset najčešćih mitova o ajkulama i odgovora na pitanje koliko u njima ima istine.

    Kafa Nakon prve jutarnje kafe ove promene se dešavaju u telu u narednih šest sati

    Mozak je složen i zamršen sistem. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete više kafe da biste ostali budni sada nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti.

    Ne bacajte talog kafe: Evo kako može da pomogne vašim biljkama Ne bacajte talog kafe: Evo kako može da pomogne vašim biljkama

    Talog kafe, poput većine organskog kuhinjskog otpada, može se odlično iskoristiti u bašti. Mnogi baštovani ga koriste kao prirodno sredstvo za odbijanje neželjenih gostiju poput puževa, mrava, pa čak i mačaka i lisica. Osim što doprinosi reciklaži, ovaj svakodnevni otpad može imati praktičnu vrednost u zaštiti biljaka.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: