Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Regina - Ljubav Nije Za Nas

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Yu Grupa - Trenutak sna najbolji film na 70. Martovskom festivalu

  Film „Yu Grupa - Trenutak sna“ autora Darka Lungulova osvojio je Grand Prix, kao i dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.
  03-04-2023 | 14:11 | Autor/Izvor: Naxi media-Prior PR-YU Grupa Trenutak sna

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Joško Marušić, Želimir Gvardiol, Narcisa Darijević Marković, Aleš Pavlin i Pjer Žalica je navedeno: „Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo”.

  Miloš Korać, montažer filma dobio je nagradu za najbolju montažu uz obrazloženje da je „dugogodišnji proces montaže ovom filmu pridoneo dodatni kvalitet i umećem pripovedanja filmske priče sjajno nadopunio odličnu režiju“, dok je nagrada za najbolji zvuk uručena Milošu Drobnjakoviću i Ivanu Uzelcu uz objašnjenje „zvučna slika sjajno ispunjava svoju funkciju u ovom odličnom filmu i dodatno argumentuje obavezno gledanje ovog ostvarenja na bioskopskom platnu“.

  Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom nagrada na festivalu izjavio: „Gran-pri festivala, kao i dve nagrade, za najbolju montažu i najbolji dizajn zvuka za naš Yu Grupa – Trenutak sna, na jednom od najdugovečnijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovskom festivalu, veliko je, važno i dirljivo priznanje za dug i predan rad na ovom filmu. Sedam godina smo se borili, klesali filmski kamen i krčili šumu materijala i ideja dok nismo našli ravnotežu između intimne porodične priče i velikih tema, između prošlosti i sadašnjosti u našem filmu”.

  „Stoga sam zahvalan članovima žirija, čiji umetnički rad visoko cenim, što su to osetili i stavili nas u red takvih filmskih veličina kao što su Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Predrag Golubović, Petar Lalović i mnogih drugih koji čine veliku istoriju ovog dragocenog festivala,“ naglasio je Lungulov.

   

  „Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

  U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

  U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

  Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

  Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ podržao je Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.


  Projekcija nagrađenog filma biće održana danas, 3. aprila u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

   

 • Pročitajte i...
  Van Gogh, YU Grupa i Partibrejkersi na Zemun Fest-u Van Gogh, YU Grupa i Partibrejkersi na Zemun Fest-u

  Tradicionalni beogradski letnji festival Zemun Fest ove godine održaće se od 23. do 27. avgusta na tri lokacije u srcu jednog od najlepših delova Beograda. Na samom kraju avgusta, Zemun će biti mesto filmskih premijera, umetničkih izložbi, jedinstvenog street market-a i tri koncerta muzičkih velikana, grupa: Van Gogh, YU Grupa i Partibrejkersi.

   Yu Grupa - Trenutak sna u tamičarskom programu 70. Martovskog festivala Yu Grupa - Trenutak sna u tamičarskom programu 70. Martovskog festivala

  Film Yu Grupa - Trenutak sna autora Darka Lungulova biće prikazan u sredu, 29. marta u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: