-
Poslednjih 5 pesama
- Marina Perazić - Južni ritam
- Valentino - Volim te još
- Neverne Bebe - Uzmi boje
- Kerber - Hajde da se volimo
- Boris Rezak - Poslije Nas
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Fenomenalna čokoladna torta
Ko još može da odoli savršenoj čokoladnoj torti koja se topi u ustima... Pripremite je na najjednostavniji način, ušuškajte se i uživajte...
Pasta sa kukuruzom i slaninom
Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli pastu, a mnogi od nas je imaju na meniju skoro svake nedlje. Različite kombinacije ukusa mogu da razbiju monotoniju, a nije isključeno ni da vam baš ova kombinacija postane favorit.
-
Zdravlje
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Putovanja
Španija kreće stopama Francuske: Uvode se nova pravila za pušače
Na plažama, autobuskim stajalištima i terasama barova verovatno više neće biti dozvoljeno pušenje.
Forbes proglasio najlepša sela na svetu - prvih osam nalazi se u Evropi
Kada je reč o slikovitim mestima i bajkovitim gradićima, Evropa nema premca. To potvrđuje i nova Forbes lista 50 najlepših sela na svetu, na kojoj prvih osam mesta pripada evropskim destinacijama.
-
Preporučujemo
Očistite zagorelo posuđe uz pomoć jednostavnih trikova?
Zagorelo posuđe može da predstavlja pravi izazov za čišćenje, a često se poseže za grubim priborom poput žičanih četki ili agresivnim hemijskim sredstvima. Ipak, postoje jednostavni i prirodni načini da ga očistite, bez oštećivanja posuđa – pritom su ekološki prihvatljivi i veoma efikasni.
Kako da operemo patike u veš mašini, a da ih ne oštetimo?
Patike su obuća koju često nosimo u različitim uslovima – tokom šetnje, vežbanja, pa čak i po kiši ili blatu – zbog čega se brzo zaprljaju. Ako planirate da operete patike u veš mašini, važno je da preduzmete nekoliko koraka kako biste ih zaštitili od oštećenja.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 124.50 125.37 126.25 USD 99.15 99.85 100.55
-
Vredni saveti za poboljšanje zdravlja srca
Najvažnija promena životnog stila koju možete da sprovedete jeste prestanak pušenja. Ipak, imajte na umu da postoje i druge stvari koje mogu da pomognu da vaše srce ostane zdravo.
10-12-2024 | 10:25 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, Chinnapong
Pušenje je jedan od najznačajnijih faktora rizika za bolesti srca na koje možete uticati. Američko udruženje za srce (AHA), Nacionalni institut za srce, pluća i krv (NHLBI) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da prestanete sa konzumiranjem duvanskih proizvoda.
Prestanak pušenja može značajno poboljšati zdravlje srca, ali i druge promene u načinu života – poput prilagođene ishrane, redovnog vežbanja i brige o mentalnom zdravlju – mogu doprineti očuvanju zdravlja srca.Promene u ishrani koje pogoduju srcu
Smanjenje viška telesne masti
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology povezalo je višak masnoće na stomaku sa povišenim krvnim pritiskom i nezdravim nivoima lipida u krvi. Manji unos kalorija i kontrolisanje veličine porcija mogu napraviti veliku razliku.
Ubacite vlakna u ishranu
Prema Mayo Clinic, ishrana bogata rastvorljivim vlaknima može da smanji nivo "lošeg holesterola" (LDL). Izvori rastvorljivih vlakana uključuju pasulj, ovsene pahuljice, ječam, jabuke, kruške i avokado.Ne preskačite doručak
Prvi obrok u danu je ključan. Doručak bogat celovitim žitaricama, voćem, povrćem i nemasnim proteinima može pomoći u održavanju zdrave težine i srca.
Jedite ribuRiba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, sardine i haringe, pomaže u zaštiti srca. Preporuka je da ribu konzumirate najmanje dva puta nedeljno.
Uključite orašaste plodove
Bademi, orasi i lešnici sadrže zdrave masti, proteine i vlakna, što pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Smanjite unos soli
Manji unos soli može značajno smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. Izbegavajte procesuiranu hranu i brzu hranu bogatu solju.
Ograničite unos zasićenih mastiSmanjenje zasićenih masti na manje od 7% dnevnog unosa kalorija može umanjiti rizik od bolesti srca. Zamenite nezdrave masti zdravim alternativama, poput maslinovog ulja i avokada.
Pijte čaj
Zeleni i crni čaj sadrže spojeve koji mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Jedite tamnu čokoladu
Tamna čokolada bogata flavonoidima može smanjiti upale i rizik od bolesti srca kada se konzumira u umerenim količinama.
Uključite vežbe u svakodnevnu rutinu
Budite aktivni tokom dana. Bez obzira na težinu, dugo sedenje može nepovoljno da utiče na zdravlje srca. Pravite pauze tokom rada, prošetajte u toku pauze za ručak i praktikujte redovne vežbe u slobodno vreme. -
Pročitajte i...
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
Da li je ekstra devičansko maslinovo ulje zaista zdravije od običnog?
Evo šta treba da znate pre nego što izaberete između običnog i ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Zašto dolazi do krvarenja iz nosa i kako ga zaustaviti?
Krvarenje iz nosa može biti posledica raznih faktora - od suvog vazduha do povišenog krvnog pritiska. Iako se većina slučajeva može rešiti kod kuće, važno je obratiti se lekaru ako krvarenje ne prestaje ili se često ponavlja.
Pet navika koje ubrzavaju metabolizam, pored vežbanja
Metabolizam često zvuči kao složen pojam: neki ljudi ga imaju prirodno bržeg ritma, dok se drugi bore sa sporijim procesima. „Metabolizam je zbir svih biohemijskih reakcija koje se odvijaju u našem telu“, objašnjava Dr Momo Vuyisich, klinički istraživač. „To uključuje kontrakcije mišića, varenje hrane, apsorpciju i transport hranljivih materija, pretvaranje hranljivih materija u energiju, rad neurona, detoksikaciju jetre i bubrega i još mnogo toga. Kada sve te reakcije funkcionišu na optimalnom nivou, telo je zdravo. Kada postanu prespore ili prebrze dolazi do bolesti.“
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: