-
Poslednjih 5 pesama
- Josipa Lisac - Noćna ptica
- Oliver Mandić - Pitaju me pitaju
- Bijelo dugme - A i ti me iznevjeri
- Zdravko Čolić - Južnjaci
- Idoli - Ljubavi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoNajukusnija boranija sa piletinom
Boranija mnogima nije omiljeni obrok, ali ako isprobate ovaj recept postoji velika verovatnoća da ćete promeniti mišljenje.
-
ZdravljeUpozorenje stomatologa: Zbog jedne greške ljudi imaju loš zadah
Iako se većina ljudi budi sa lošim zadahom, on bi trebalo da nestane nakon pranja zuba.
Doktor otkriva najbolje vreme za doručak i večeru ako želite da smršateMnogi gube vreme na neučinkovite dijete, ali prema dr Naheedu Aliju, ključ za sagorevanje masnih naslaga na stomaku leži u pravilnom vremenskom rasporedu obroka. Prilagođavanje ishrane prirodnom cirkadijalnom ritmu tela može poboljšati metabolizam i smanjiti visceralnu mast – onu najopasniju masnoću koja se taloži oko unutrašnjih organa i povećava rizik od bolesti.
-
PutovanjaNezaboravna Valeta: Pet stvari koje morate doživeti na Malti
Valeta je idealna destinacija za svakog putnika, jer pruža raznovrsna iskustva koja odražavaju njenu živopisnu kulturu.
Ovo su najturbulentnije avionske rute u Evropi – Alpi kao ključni faktorBilo da se radi o kratkom letu od dva sata ili o dugom interkontinentalnom putovanju, turbulencije su deo letačkog iskustva, ali uglavnom nisu ozbiljne.
-
PreporučujemoEfikasno rešenje za uklanjanje otisaka prstiju sa staklenih površina
Iako se lako uklanjaju s različitih površina, mrlje od otisaka prstiju često su prisutne u svakom domu. Posebno su uočljive na staklenim površinama, što mnoge ljude iritira, jer ne postoji trajno rešenje.
Vratite sjaj starom srebrnom nakitu koji voliteSrebrni nakit vremenom gubi sjaj... Takav nakit često završi u kutijicama, kao vid uspomene, ali ne i kao modni detalj koji možemo da nosimo. Ako ste ljubitelj srebra sve što treba da uradite jeste da ga pravilno očistite, a to je mnogo lakše nego što možete da pretpostavite.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 123.90 124.77 125.65 USD 112.97 113.77 114.56
-
Verovanje i tradicija: Kako se obeležava proslava Božića?
Određena verovanja vezuju se za kulurološko podneblje, pa ukoliko niste znali, uoči Božića, naučite kako se nekada obeležavao ovaj praznik. Mnogo toga održalo se do danas.
05-01-2017 | 13:35 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-CHOReograPH
Ovo su neka od starih verovanja, koja su bla zastupljena u različitim delovima Srbije.- Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa "nenačetom vodom" i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju. Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima.
- Hlebovi namenjeni Badnjoj večeri kao i "veliki božićni kolač" mesili su se o Badnjem danu, takođe rano ujutro, pre svanuća.
- Za Badnje veče se pravi kolač zdravlja koje se nazivao "zdravljak". Pre pečenja domaćica ovaj kolač zaseca na onoliko delova koliko ima ukućana i pri tom izgovara: "sreća, zdravlje i napredak". Božićni kolač je kružnog oblika i pravi se od dva do tri kilograma brašna. Gornja površina ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom "ruža" u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlasi pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.
- Badnjak se u prošlosti palio na mestima gde porodica nije na okupu, obično u vojsci, kao medijum između porodičnog doma i ljudi koji nisu sa porodicom.
- Na Badnji dan se vraćaju pozajmice, dok je na trpezi neparan broj posnih jela, vino i medovina.
- Božićna sveća u panaiji (izmešane razne vrste žita i drugog zrnevlja), mirobožanje ukućana, na trpezi božićni kolač i pečenica i položajnik, osoba koja prva ulazi u kuću, obeležja su prvog dana Božića. Položajnik se dočekuje svečano i posipa žitom, onda on prilazi ognjištu, džara vatru i govori: "Koliko varnica, toliko parica, prasadi, pilića..."
- Od arhaičnih običaja zanimljivo je Vijanje Božića tokom kojeg momci ili tek oženjeni muškarci na konjima obilaze kuće svojih devojaka i žena. Drugog dana Božića običaj je da mladi bračni parovi nose kumu na dar kolač.
- U nedelju pred Novu godinu (Materice) i u nedelju po Novoj godini (Oci) deca dolaze na čestitanje, domaćici ili domaćinu vezuju noge i, da bi ih odvezali, bivaju darivana slatkišima, voćem, novcem.
- Na Mali Božić 14. januara (Sveti Vasilije) ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.
- Vreme od Božića do Bogojavljenja (19. januar) u narodu se naziva "nekršteni dani" u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku. -
Pročitajte i...Božićna česnica
Ova vrsta obrednog hleba vezuje se za obeležavanje Božića, a priprema se najčešće na božićno jutro. Posebnost ovog hleba nije samo u pripremi, već i simboličnom značenju koje nosi. Ne zaboravite da, prema starom običaju, u česnicu stavite novčić, a onoga koji u česnici pronađe novčić, očekuje godina prosperiteta.
Decembarski vikend: Savršen način da iskoristite slobodno vremePrvi decembarski vikend nagoveštava dolazak praznika, istovremeno pružajući savršenu priliku za opuštanje i uživanje u čarima praznične atmosfere.
Najpopularnije destinacije za putovanja tokom praznika prema Skyscanner-uPlatforma za rezervaciju letova, Skyscanner, otkrila je koje su destinacije najviše rezervisane za putovanja u periodu od 20. do 31. decembra. Dok se mnogi spremaju za put ka rodnim gradovima povodom Božića, drugi se odlučuju za daleke i egzotične destinacije.
Sprečite burnout u prazničnom periodu!Iako se mnogima čini da je ovo najlepši period godine i da je kao stvoren za uživanje, ubrzani tempo života nam zapravo nameće mnogobrojne obaveze... Dok se trudimo da završimo obaveze na poslu i svedemo račune, stignemo na korporativne proslave, dečije predstave i praznična okupljanja sa prijateljima. lako možemo da osetimo da nam stvari koje bi trebalo da nam donose radost postaju teret i obaveza. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da balansirate tokom praznika i sprečite "sagorevanje"...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: