Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Alka i Željko - Ako odeš

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Trenutak sna: Priča o porodici i muzici

  Film Yu Grupa - trenutak sna reditelja Darka Lungulova večeras, 2. marta u mts Dvorani u okviru 51. FEST-a biće premijerno prikazan. Dragi Jelić, vokal i gitarista "YU Grupe" uoči premijere za Naxi govori o procesu snimanja filma, ističe važnost zajedništva i porodice, a radom na novom albumu potvrđuje činjenicu da su doslednost i kontinuitet u radu preduslov za dugovečnost i uspeh.
  02-03-2023 | 12:00 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Naxi media

   

  Priča o najdugovečnijem rokenrol sastavu sa prostora bivše Jugoslavije, ispričana je kroz muziku i neraskidive porodične veze, a reditelj Darko Lungulov je sedam godina radio na ovom dokumentarnom ostvarenju. U filmu se pojavljuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica...Muziku za film radio je Petar Jelić. 

  Kako biste opisali saradnju sa Darkom Lungulovim?

  Darko je nenametljiv i neko ko zna šta želi. U početku nismo znali kako je tačno zamislio celokupan proces rada i prošli smo kroz period privikavanja. Snimljeno je dosta materijala, preko 300 sati i jedva čekam da pogledam film na premijeri i vidim šta je sve Darko od toga iskoristio. Već sam čuo komentare da je film jako emotivan i da je izuzetno urađen. Gledao sam njegove prethodne filmove, tako da sam upoznat sa Darkovim načinom rada i siguran sam da je on to odlično uradio.

  Vaša višedecenijska karijera ovenčana je brojnim priznanjima. Pet decenija rada grupe obeležili ste spektakularnim koncertom na Tašmajdanu, prošle godine je vašem muzičkom opusu odata i počast kroz mjuzikl "Crni leptir" u Pozorištu na Terazijama, a sada imamo priliku da pogledamo i film. Šta je sledeće?

  Sledeće u planu je i izdavanje naše monografije, a tu su i pesme za novi album, što je izuzetno mnogo ukoliko se uzme u obzir vremenski okvir od proteklih godinu-dve dana. Mladi neka se ugledaju na nas i oni neka što više stvaraju i sviraju.

  Film nosi naziv "Trenutak sna" po jednoj od vaših pesama. Više od pola veka vi sanjate i živite vašu muziku. Da li je to sve prikazano kroz ovaj film?

  Da, Darko je želeo da ispriča film vezan za nas trojicu braće i svega onoga što je oko nas. Naravno, "Yu Grupa" je neminovno prisutna. Žikina i moja saradnja traje najmanje 60 godina, jer smo '61 godine počeli da sviramo. Odgajani smo i vaspitavani u porodici u kojoj se znalo šta ko treba da radi. Za mojih 76 godina života mi se nikada nismo ni oko čega žustrije raspravljali. Ne kažem da je uvek bilo aminovanja, mogla je postojati i nesuglasica, ali i tolerancija da od dvojice kada razgovaraju jedan mora više biti u pravu u odnosu na drugog. Mi tako živimo i prenosimo tu ljubav i takav odnos i na našu decu, da se međusobno poštuju i da ne postoji niko bliži od braće i sestara, u ovom slučaju od stričeva.

  Pomenuli ste i nov album na kome uveliko radite i čiji se izlazak očekuje ove godine. Možete li nam reći nešto više o tome?

  To su pesme koje su nastale od perioda pandemije, kada sam dosta vremena provodio kod kuce. Našlo se vremena da se uzme gitara i nastale su neke od pesama, kao i u zadnjih par meseci. Ostalo je možda još dve pesme za koje nisam siguran da li će ući u album, tekstovi su napisani. Čekamo da prođe promocija filma i započinjemo rad na snimanju albuma.  (FOTO: Naxi media)

  Na 51. FEST-u pored premijerne, zakazane su još dve projekcije - 3. marta (mts Dvorana) i 4. marta (Cineplexx UŠĆE Shopping Center).

 • Pročitajte i...
   „Yu Grupa - Trenutak sna“ najbolji film na 70. Martovskom festivalu Yu Grupa - Trenutak sna najbolji film na 70. Martovskom festivalu

  Film „Yu Grupa - Trenutak sna“ autora Darka Lungulova osvojio je Grand Prix, kao i dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

   Yu Grupa - Trenutak sna u tamičarskom programu 70. Martovskog festivala Yu Grupa - Trenutak sna u tamičarskom programu 70. Martovskog festivala

  Film Yu Grupa - Trenutak sna autora Darka Lungulova biće prikazan u sredu, 29. marta u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: