
Tiganji: Koje vrste postoje i šta sve možete da spremate u njima?
Tiganji su danas neizostavni deo svačije kuhinje bez obzira na to koliko smo vešti u kuvanju. Prosto, čak se i početnici lako snalaze sa tiganjima i bez mnogo muke pripremaju najrazličitija brza, a ukusna jela. Dakle, bez tiganja kuvanje ne može da bude potpuno, bez obzira na to da li želite da pripremate meso, povrće ili pak svima omiljene palačinke.
22-09-2021
|13:43
|Autor / Izvor: Naxi media-Okov PR

I dok smo nekada koristili jedan tiganj srednje veličine i dubine za sve što smo pripremali, danas se tiganji uglavnom razlikuju prema nameni, prema dubini i prema materijalu od kog su napravljeni. Tu su i neke druge karakteristike u vidu dodatnih pogodnosti kao što su nelepljiv premaz, uklanjanje drški i slično. O da, tiganji su toliko uznapredovali!
U nastavku teksta predstavićemo vam osnovnu podelu ovog kuhinjskog posuđa i posavetovati vas šta u njima možete da pripremite kako biste iskoristili njihov pun potencijal.
Gril tiganji
Gril tiganji su poznati i kao tiganji za roštilj iz jednostavnog razloga - ova vrsta tiganja je savršena zamena za roštilj koji, recimo, ne možete da organizujete kod kuće. Zato, bez obzira na to da li želite da grilujete povrće ili stare dobre ćevape, ovaj tiganj se mora naći u vašoj kuhinji. Gril tiganji su prepoznatljivi po svom izgledu - teški, masivni, obično kockastog oblika, imaju debelo dno da bi se obezbedilo brzo i dugotrajno zagrevanje. S tim u vezi, pre korišćenja obavezno dobro zagrejte tiganj, a kada kažemo “dobro” mislimo da počne da se puši - samo tako ćete postići taj efekat roštilja i dima. Gril tiganje nije neophodno uljiti, bolje je da nauljite meso koje pečete, a ne sam tiganj kako opet ne biste pokvarili efekat koji tiganj treba da izazove. Zato, marinirajte meso, a potom ga ispecite. Ukoliko grilujete i povrće, isecite ga na deblje parčiće i grilujte ga nakon mesa, kako meso ne bi upilo njegove arome. Dobro osušite ubrusom sve što pečete, a u slučaju povrća, začinite ga nakon, a ne pre pečenja.
(Foto: Naxi media, Željka Dimić)
Duboki tiganji
Dubok tiganj je poznat i kao voks i iako još uvek nije toliko zastupljen u našim domaćinstvima (čast izuzecima) neopisivo je koliko su ovi tiganji zapravo praktični! U njima možete spremiti skoro pa svaki ručak, a naročito su pogodni za spremanje paste, rižota, raznih obilnijih jela sa mesom i povrćem, raznih soseva i drugih jela koja nisu ni za šerpu, ali nisu ni za klasičan, plići tiganj. Sbog svoje široke primene, a lakog korišćenja, garantujemo da ćete obožavati ovaj tiganj!
Tiganji za palačinke
Među najpoznatijim modelima tiganja, tu su i tiganji za palačinke. Palačinke - svima omiljen dezert! Upravo zato vam je i potreban tiganj sa palačinke koji nećete koristiti ni za šta drugo. Tako, diganji za palačinke su ultra plitki, sa dugom, udobnom drškom, tanki da bi se lako i ravnomerno zagrejali i jako je važno da se ne lepe, bez obzira na to da li ćete praviti klasične ili američke palačinke. Kao i u slučaju gril tiganja, tiganji za palačinke ne bi trebalo mnogo da se ulje (dovoljno je da se malo ulja sipa na ubrus i njime se “prebriše” tiganj) i potrebno je dobro ga zagrejati pre korišćenja. Uz ovako dobar tiganj, palačinke će vam svaki put uspeti!