Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Petar Grašo - Ako Te Pitaju

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Sutra počinje najveća naučna žurka u zemlji!

  Ovogodišnja Evropska noć istraživača biće održana 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata pod sloganom „Svetlost nauke”.
  28-09-2023 | 11:09 | Autor/Izvor: Naxi media, Noć istraživača promo

  Foto: Bigstock, Yulia Petrova

   


  Istraživači u 24 grada širom Srbije pripremili su na stotine besplatnih programa kojima će malim i velikimznatiželjnicima pokazati uzbudljivu stranu nauke i inspirisati ih da zakorače u magičan svet novihsaznanja.


  Program u svim gradovima održava se u petak, 29. septembra, dok će Beograđani imati i bonus dan u subotu, 30. septembra.

  PROGRAM U BEOGRADU

   

  Noć istraživača svečano će biti otvorena u beogradskom Muzeju nauke i tehnike 29. septembra u 16 sati. Tamo će biti organizovan pravi naučni bazar sa postavkama kao što su naučna vrteška, druženje sa mikroskopskim svetom i ljutim papričicama, predstavljanje grafena, najčvršćeg poznatog materijala na svetu i elektriciteta, tihog heroja modernog doba.


  Tradicionalni lov na blago počinje na platou ispred Narodnog muzeja sa stanicama kod SANU, Biblioteke Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu i ciljem na Fakultetu za fizičku hemiju.


  Na Studentskom trgu biće izuzetno dinamično. Na platou ispred Prirodno matematičkog fakulteta moći ćete da otkrijete kakva je veza između vitezova i algi, kako biljke pevaju, kako su se modirali u Starom Rimu, koje alatke je koristio pećinski umetnik, da li bi naše bake bile spremne za susret sa veštačkom
  inteligencijom, da li je moguće vratiti „otpisane” lešinare na naše prostore i pobeći iz sobe za bekstvodok vas vrebaju grabljivice? Fakultet za fizičku hemiju prirediće posetiocima Otvorenu laboratoriju,predstavljanje Robotske sekcije OŠ „Despot Stefan Lazarević” i pravljenja ljigavca.


  Par stotina metara dalje, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke saznaćete kako radi vaš mozak, a u Logischool u Ulici 27. marta moći ćete da prisustvujete radionici programiranja. U TC BIG naučnici će demonstrirati jelovnik divljih mačaka, tačnost izreke „Snalaziti se kao žaba u vodi”, objasniti razliku stambenih jedinica pčela, osa i stršljena i naučiti vas da sastavite DNK model koji ćete poneti sa sobom.
  Naučna avantura se u Beogradu nastavlja i u subotu, 30. 9, u TC Ušće, na Studentskom trgu i u Luki Beograd.

  PROGRAM U OSTALIM GRADOVIMA


  Novosadski program održavaće se u Naučnom klubu u Kulturnoj stanici Svilara i u prostorijama škole Logiscool. Eliksir besmrtnosti, Slikanje hemijom, Fizika senke, Tajna u Mona Lizinom oku, Balerina iz laboratorije, Putevi vetra i Koji je tvoj algoRITAM neki su od naslova iz bogatog programa ovog grada.

  Naučnici u Nišu obeležiće 80 godina od smrti Nikole Tesle, proučavati optičke iluzije, dočarati kakav jeosećaj hodanja po vodi i otkriti koja fizika se krije iza pirueta umetničkih klizača. Program će se odvijati uNarodnom muzeju - Spomen sobi Branka Miljkovića i Stevana Sremca, Narodnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla”, Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje i Delta Planetu.


  Inđija će naučne aktivnosti održati u Ulici Vojvode Stepe. Posetiocima će ponuditi ulazak u fantastičansvet gljiiva, uočavanje razlike između onoga što volimo i onoga šta bi trebalo da jedemo, naučiće ih kako da naprave svog mutanta i kako funkcioniše oko.


  Putovanje u svet minerala, zakoni prirodnih nauka na kojima se zasnivaju moći superjunaka i tajne forenzičkog zanimanja samo su neke od tema u Jagodini gde je domaćin Internacionalna škola „Crnjanski”.


  Program u Kruševcu spojiće botaniku i QR kodove, likovno stvaralaštvo i ples sa matematikom, slagalice iistorijske događaje, emocionalnu inteligenciju i strahove. Na platou ispred Pionirskog parka biće postavljeni teleskopi za posmatranje Jupitera, Saturna i Meseca. Naučne lokacije nalaze se u Beloj sali Kulturnog centra, Naučnom centru i na Trgu glumaca.


  Zaječar je ove godine prednost dao gejmingu i drugim vrstama igara inspirisanim STEM disciplinama (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). U svakoj od učionica Gimnazije Zaječar biće drugačija postavka, a širom grada biće organizovana potraga za blagom.


  U Kragujevcu posetioce u tržnom centru BIG fešn očekuju virtuelne šetnje kroz kulturno-istorijske i turističke lokalitete Kragujevca i postavke koje će posetiocima približiti sav raskoš i lepotu narodnihnošnji, nakita i drugih folklornih elemenata.


  U Dvorištu Kulturnog centra Šapčani će naučiti metode čitanja neverbalnekomunikacije i prepoznavanja nivoa PM u vazduhu, a na Gradskom trgu biće im objašnjeno kako nastaju vulkani, kako se praveunikatne slike pomoću ebru tehnike i šta je hemijski semafor.


  Na radionicama u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi posetioci će upoznati Leonarda da Vinčija kao univerzalnog genija koji je umeo da predvidi budućnost, uz ulaznicu u vidu hartije za reciklažu oslikavaće ludaje na vazdušnom balonu, dok će u Dvorištu Narodnog muzeja mnogo toga naučiti o čudesnoj dugi.


  Tačka susreta ove godine u Pirotu je plato ispred Doma kulture. Radoznalci će zatvorenih očiju testirati svoja čula ukusa, mirisa, sluha i dodira, pronaći spojnicu od krivog tornja u Pizi do Galileja i prošetati virtuelno-umetničkom turom. Naučnici su rešili da ponude i konkretna rešenja za veoma aktuelne probleme poput inflacije, recesije i nepoverenja u novac, razvijanjem svesti o štednji.

  Nikako ne propustite otvaranje Noći istraživača na Gradskom trgu u Leskovcu, kada će balerina izvesti eksperiment s atraktivnim hemijskim reakcijama! Pomoć malih arheologa biće preko potrebna u sprečavanju lopova od krađe artefakata sa novootkrivenog nalazišta, a doborovljci svih uzrasta biće pozvani da testiraju krvni pritisak i puls pri konzumiranju različitih muzičkih i video sadržaja.


  Naučnici iz Ranovca pokazaće na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi kako se prave eterična ulja i kroje šeširi po uzoru na Koko Šanel, pripremili su ples s robotom a organizovali su i izložbu mekušaca i oblaka, te napravili repliku Meseca na kojoj možete ostaviti svoj otisak.

  Čačak će sa čarima nauke upoznavati posetioce na Obali Zapadne Morave, Gradskom trgu, Gradskojbiblioteci i Laboratoriji za elektroniku FTN Čačak, domaćin Evropske noći istraživača u Despotovcu biće OŠ „Despot Stefan Visoki”, u Novoj Varoši Srednja škola, u Priboju Gimnazija, u Prijepolju OŠ „Boško
  Buha”, Trstenik dočekuje male istraživače na Platou ispred opštine, a Negotin ih vodi u Globalnuedukativnu avanturu.

  Evropska noć istraživača dešava se istoga dana u preko 300 gradova širom Evrope. Organizovana je uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, a u Srbiji se realizuje kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool.


 • Pročitajte i...
   Obnovljen Park nauke na Adi Ciganliji: Naučni piknik 4. i 5. juna Obnovljen Park nauke na Adi Ciganliji: Naučni piknik 4. i 5. juna

  Park nauke na Adi Ciganliji od danas je obnovljen i osvežen, a interaktivni naučni eksponati spremni su za veliki Naučni piknik koji će biti održan predstojećeg vikenda, 4. i 5. juna.

  Maj mesec matematike (M3) 2022: Više od igre Maj mesec matematike (M3) 2022: Više od igre

  Jedanaesta po redu manifestacija, pod sloganom M3 - Više od igre, počinje 10. maja, u Silosima Beograd/Gaia pokret, a traje do 31. maja u organizaciji Centra za promociju nauke, Matematičkog instituta SANU i Nordeus fondacije. Maj mesec matematike ove godine povezuje matematiku i gejming.

  art+science 2021: Svetovi veštačke inteligencije art+science 2021: Svetovi veštačke inteligencije

  Šesto izdanje art+science programa Centra za promociju nauke ove jeseni donosi nove i uzbudljive sadržaje inspirisane veštačkom inteligencijom na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu, a u ponedeljak, 7. juna, manifestaciji prethodi pokretanje virtuelne platforme artandscience.rs, koja će objediniti sve aktivnosti Centra kada su u pitanju spojevi nauke i umetnosti, kao i aktuelnosti, dešavanja i otvorene pozive na nacionalnom, evropskom i globalnom nivou

  11. Evropska noć istraživača: Naučna avantura u virtuelnom svetu 11. Evropska noć istraživača: Naučna avantura u virtuelnom svetu

  Ne odustajući od najveće naučne proslave u Evropi ni ove godine, Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove, digitalni lov na blago, eksperimente, predavanja i druženja sa naučnicima. U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova. Sa ciljem da se dodatno istakne značaj nauke i približe složenost i važnost rada naučnika, na sajtu www.nocistrazivaca.rs biće dostupan celokupan program ovogodišnje manifestacije.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: