Starinski kolač sa šargarepom

Iako mnoga deca nisu ljubitelji šargarepe, a mnogi roditelji se dvoume oko njene upotrebe u desertima, ovaj starinski kolač već vekovima osvaja sladokusce širom Evrope. Ako još uvek niste isprobali ovaj poznati slatkiš, postoji velika verovatnoća da će vas oduševiti...

03-11-2025

|

13:52

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

Za kore:

  • 300 g rendane šargarepe
  • 200 g šećera
  • 150 ml biljnog ulja
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 100 g mlevenih oraha ili badema
  • Prstohvat soli
  •  50 g kokosovog brašna ili suvog grožđa

Za fil / glazuru:

  • 200 g krem sira ili mascarponea
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 50–70 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanile

Priprema:

Zagrejati rernu na 180°C. Pripremiti dva manja kalupa za pečenje (ili jedan veći koji se može da se preseče na dve kore) - podmazati ili obložiti papirom za pečenje. U velikoj činiji zatim umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodati ulje i rendanu šargarepu, pa dobro sjediniti. U drugoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet, so i orahe. Po želji dodati kokosovo brašno ili suvo grožđe. Postepeno dodavati suve sastojke u mokru smesu, pažljivo mešajući lopaticom dok ne nastane homogena smesa. Raspodeliti smesu ravnomerno u dva kalupa i peći 25–30 minuta (ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista). Ako koristite jedan veći kalup, peći 40–45 minuta i nakon hlađenja preseći na dve kore. Zatim umutiti krem sir sa maslacem, šećerom u prahu i vanilom dok smesa ne postane glatka i kremasta. Staviti jednu koru na tacnu, premazati polovinom fila. Poklopiti drugom korom i premazati ostatak fila po vrhu i po stranama, pa ukrasiti po želji. Ostaviti kolač u frižideru najmanje sat vremena pre sečenja kako bi fil stegao i ukusi se sjedinili.

PRIJATNO!