Starinski kolač sa šargarepom
Iako mnoga deca nisu ljubitelji šargarepe, a mnogi roditelji se dvoume oko njene upotrebe u desertima, ovaj starinski kolač već vekovima osvaja sladokusce širom Evrope. Ako još uvek niste isprobali ovaj poznati slatkiš, postoji velika verovatnoća da će vas oduševiti...
03-11-2025
|13:52
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
Za kore:
- 300 g rendane šargarepe
- 200 g šećera
- 150 ml biljnog ulja
- 4 jaja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 100 g mlevenih oraha ili badema
- Prstohvat soli
- 50 g kokosovog brašna ili suvog grožđa
Za fil / glazuru:
- 200 g krem sira ili mascarponea
- 50 g maslaca sobne temperature
- 50–70 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanile
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. Pripremiti dva manja kalupa za pečenje (ili jedan veći koji se može da se preseče na dve kore) - podmazati ili obložiti papirom za pečenje. U velikoj činiji zatim umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodati ulje i rendanu šargarepu, pa dobro sjediniti. U drugoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet, so i orahe. Po želji dodati kokosovo brašno ili suvo grožđe. Postepeno dodavati suve sastojke u mokru smesu, pažljivo mešajući lopaticom dok ne nastane homogena smesa. Raspodeliti smesu ravnomerno u dva kalupa i peći 25–30 minuta (ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista). Ako koristite jedan veći kalup, peći 40–45 minuta i nakon hlađenja preseći na dve kore. Zatim umutiti krem sir sa maslacem, šećerom u prahu i vanilom dok smesa ne postane glatka i kremasta. Staviti jednu koru na tacnu, premazati polovinom fila. Poklopiti drugom korom i premazati ostatak fila po vrhu i po stranama, pa ukrasiti po želji. Ostaviti kolač u frižideru najmanje sat vremena pre sečenja kako bi fil stegao i ukusi se sjedinili.
PRIJATNO!