Slušate: Dodir noći

Pesma: Knez - Nijedna zena na svijetu

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Šta veći unos šećera može da uradi vašem telu?

  Većina nas zna da unos prevelike količine šećera, nije dobar za naše zdravlje, ali da li znamo koje su to konkretne posledice do kojih može da dovede preterana konzumacija?
  09-02-2024 | 09:40 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That

  Foto: Bigstock, denisfilm

   

  Koliko šećera je previše? Šta šećer čini telu kada se konzumira previše?


  Preporučena dnevna količina šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce je 25 grama dnevno za žene ili 36 grama dnevno za muškarce.


  Previše šećera može imati niz neželjenih efekata samo po sebi, a može biti povezano i sa prejedanjem uopšte. Šećer nije sama po sebi zadovoljavajuća hrana, recimo, kao što može biti hrana bogata vlaknima poput brokolija ili hrana sa visokim sadržajem proteina kao što su pileća prsa. To znači da možete lako da ga konzumirate, i to mnogo odjednom, prenosi Eat This Not That.


  Konzumiranje previše dodatog šećera može imati brojne negativne posledice po zdravlje, kaže Van Na Chun, MPH, RD, CPT iz One Pot Wellness-a.


  „Ovo može da dovede do povećanja telesne težine, nakupljanja visceralne masti i povećanog rizika od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti u svetu“, dodaje ona.


  Dodatni zdravstveni uslovi povezani sa previše šećera uključuju:

  1. Šećer u krvi raste

  Ugljeni hidrati, uključujući šećer, brzo se vare i oslobađaju u naš krvotok. Šećeri su jedan od najmanjih molekula ugljenih hidrata, tako da im ne treba mnogo vremena pre nego što brzo uđu u naš krvotok i mogu izazvati skok šećera u krvi. Povećana potrošnja šećera u ishrani može dovesti do povećanja šećera u krvi tokom vremena, što nekoga može dovesti u opasnost od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i rizika od moždanog udara.

  2. Vaš krvni pritisak može da poraste

  So ovde izaziva sve loše štampe, ali povećani šećer u ishrani je takođe povezan sa povišenim krvnim pritiskom. To bi moglo da bude zbog kvaliteta ishrane, ako jedete puno šećera, možda nećete jesti puno druge zdrave hrane. Takođe može biti od direktnog efekta povećanja šećera u krvi koji utiče na naš krvni pritisak. Kada nam raste šećer u krvi, naš krvni pritisak raste.

  3. Možda ćete osetiti promene u mentalnom zdravlju

  Previše unosa šećera povezano je sa negativnim efektima na raspoloženje i mentalno zdravlje, kaže nam Katie Drakeford, MA, RD, CSP, LD. Osim fizičkih simptoma koji se mogu doživeti kao što su fluktuacije šećera u krvi i porast nivoa kortizola koji dovode do energetskog „sloma“, a zatim osećaja razdražljivosti, umora ili čak tuge, postoje veze sa prekomernim šećerom i simptomima depresije. Centri za kontrolu bolesti dele da zaslađena pića, kao što je soda posebno, mogu biti povezana sa izazovima mentalnog zdravlja.

  4. Možda ćete primetiti povećanje telesne težine

  Prekomerni unos šećera, posebno kada dolazi iz napitaka zaslađenih šećerom, povezan je sa većom telesnom težinom i većom verovatnoćom da ćete biti gojazni. To znači da češće pijenje sode može doprineti povećanju telesne težine tokom vremena i uticati na vaše zdravlje. Ima smisla jer su ovi izvori pića „prazne kalorije“ i lako ih je previše konzumirati, a da nas ne zasitite.


  5. Vi ste u većem riziku od srčanih bolesti

  Šećer može povećati rizik od srčanih oboljenja stvaranjem mikroabrazija unutar arterija. Ove sitne ogrebotine mogu vremenom da „uhvate“ čestice poput holesterola koje se mogu zaglaviti i nakupiti. Ovaj proces nakupljanja plaka, takođe poznat kao ateroskleroza, je glavni faktor rizika za srčana oboljenja, visok holesterol i visok pritisak.

  6. Možete da dođe do nakupljanja više masti u jetri

  Šećer se, u kontekstu kalorijskog viška, vari i skladišti tokom vremena kao telesna mast. Višak telesne masti je povezan sa povećanim naslagama masne jetre poznate i kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Takođe povezan sa nizom zdravstvenih problema, NAFLD vas može dovesti u veći rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

  6. Možda ćete osetiti hormonske promene

  Na stanja povezana sa hormonima kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS) mogu uticati ishrana i izbor načina života. Posebno, čini se da postoji jaka povezanost između insulinske rezistencije i upravljanja simptomima PCOS-a. Kao dijetetičar za PCOS, Bess Berger kaže da radi sa ženama koje pate od problema sa šećerom u krvi i kako višak šećera utiče na njihove hormone. „Umereni unos šećera može u velikoj meri da poboljša ravnotežu hormona u našem telu“, objašnjava ona.

  Zapamtite, Dietary Guidelines predlaže da unos šećera bude ispod 10% dnevnih kalorija. To znači da možete uživati u svojoj omiljenoj hrani umereno.

 • Pročitajte i...
  Spavanje Patite li od nesanice? Ove namirnice mogu da vam pomognu da lakše utonete u san

  Poznato je da postoje namirnice koje remete kvalitet našeg sna, ali takođe je neophodno znati da postoje i one koje mogu da poboljšaju kvalitet istog.

  Teretana Istraživanja pokazuju da žene imaju veću korist od redovnog vežbanja nego muškarci

  Redovna aktivnost je poželjna i dobra za sve, pa se preporučuje deci, muškarcima i ženama. Ipak neka istraživanja sugerišu da bi žene mogle da imaju veću zdravstvenu korist od vežbanja nego muškarci.

  žitarice Tri zdrava ugljena hidrata koja stabilizuju šećer u krvi

  Mnoge dijete progapiraju redukciju ugljenih hidrata, ali ne bi trebalo da zaboravimo da postoje i zdravi ugljeni hidrati koji igraju ključnu ulogu kad je u pitanju osiguravanje energije za telo.

  Nokat Na kakve probleme mogu da ukažu horizontalne i vertikalne linije na noktima?

  Nabori na noktima se pojavljuju na više načina. To mogu da budu vertikalne ili horizontalne linije, a mogu se formirati na nekim ili svim noktima.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: