-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Prva ljubav
- Oliver Dragojević - Trag U Beskraju
- Riblja čorba - Jedino moje
- Crvena jabuka - Ima nešto od srca do srca
- Tajči - Dvije Zvijezdice
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Šta veći unos šećera može da uradi vašem telu?
Većina nas zna da unos prevelike količine šećera, nije dobar za naše zdravlje, ali da li znamo koje su to konkretne posledice do kojih može da dovede preterana konzumacija?
14-10-2024 | 10:21 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That
Foto: Bigstock, denisfilm
Koliko šećera je previše? Šta šećer čini telu kada se konzumira previše?
Preporučena dnevna količina šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce je 25 grama dnevno za žene ili 36 grama dnevno za muškarce.
Previše šećera može imati niz neželjenih efekata samo po sebi, a može biti povezano i sa prejedanjem uopšte. Šećer nije sama po sebi zadovoljavajuća hrana, recimo, kao što može biti hrana bogata vlaknima poput brokolija ili hrana sa visokim sadržajem proteina kao što su pileća prsa. To znači da možete lako da ga konzumirate, i to mnogo odjednom, prenosi Eat This not that.
Konzumiranje previše dodatog šećera može imati brojne negativne posledice po zdravlje, kaže Van Na Chun, MPH, RD, CPT iz One Pot Wellness-a.
„Ovo može da dovede do povećanja telesne težine, nakupljanja visceralne masti i povećanog rizika od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti u svetu“, dodaje ona.
Dodatni zdravstveni uslovi povezani sa previše šećera uključuju:1. Šećer u krvi raste
Ugljeni hidrati, uključujući šećer, brzo se vare i oslobađaju u naš krvotok. Šećeri su jedan od najmanjih molekula ugljenih hidrata, tako da im ne treba mnogo vremena pre nego što brzo uđu u naš krvotok i mogu izazvati skok šećera u krvi. Povećana potrošnja šećera u ishrani može dovesti do povećanja šećera u krvi tokom vremena, što nekoga može dovesti u opasnost od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i rizika od moždanog udara.
2. Vaš krvni pritisak može da poraste
So ovde izaziva sve loše štampe, ali povećani šećer u ishrani je takođe povezan sa povišenim krvnim pritiskom. To bi moglo da bude zbog kvaliteta ishrane, ako jedete puno šećera, možda nećete jesti puno druge zdrave hrane. Takođe može biti od direktnog efekta povećanja šećera u krvi koji utiče na naš krvni pritisak. Kada nam raste šećer u krvi, naš krvni pritisak raste.
3. Možda ćete osetiti promene u mentalnom zdravlju
Previše unosa šećera povezano je sa negativnim efektima na raspoloženje i mentalno zdravlje, kaže nam Katie Drakeford, MA, RD, CSP, LD. Osim fizičkih simptoma koji se mogu doživeti kao što su fluktuacije šećera u krvi i porast nivoa kortizola koji dovode do energetskog „sloma“, a zatim osećaja razdražljivosti, umora ili čak tuge, postoje veze sa prekomernim šećerom i simptomima depresije. Centri za kontrolu bolesti dele da zaslađena pića, kao što je soda posebno, mogu biti povezana sa izazovima mentalnog zdravlja.
4. Možda ćete primetiti povećanje telesne težine
Prekomerni unos šećera, posebno kada dolazi iz napitaka zaslađenih šećerom, povezan je sa većom telesnom težinom i većom verovatnoćom da ćete biti gojazni. To znači da češće pijenje sode može doprineti povećanju telesne težine tokom vremena i uticati na vaše zdravlje. Ima smisla jer su ovi izvori pića „prazne kalorije“ i lako ih je previše konzumirati, a da nas ne zasitite.
5. Vi ste u većem riziku od srčanih bolestiŠećer može povećati rizik od srčanih oboljenja stvaranjem mikroabrazija unutar arterija. Ove sitne ogrebotine mogu vremenom da „uhvate“ čestice poput holesterola koje se mogu zaglaviti i nakupiti. Ovaj proces nakupljanja plaka, takođe poznat kao ateroskleroza, je glavni faktor rizika za srčana oboljenja, visok holesterol i visok pritisak.
6. Možete da dođe do nakupljanja više masti u jetri
Šećer se, u kontekstu kalorijskog viška, vari i skladišti tokom vremena kao telesna mast. Višak telesne masti je povezan sa povećanim naslagama masne jetre poznate i kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Takođe povezan sa nizom zdravstvenih problema, NAFLD vas može dovesti u veći rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
6. Možda ćete osetiti hormonske promene
Na stanja povezana sa hormonima kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS) mogu uticati ishrana i izbor načina života. Posebno, čini se da postoji jaka povezanost između insulinske rezistencije i upravljanja simptomima PCOS-a. Kao dijetetičar za PCOS, Bess Berger kaže da radi sa ženama koje pate od problema sa šećerom u krvi i kako višak šećera utiče na njihove hormone. „Umereni unos šećera može u velikoj meri da poboljša ravnotežu hormona u našem telu“, objašnjava ona.
Zapamtite, Dietary Guidelines predlaže da unos šećera bude ispod 10% dnevnih kalorija. To znači da možete uživati u svojoj omiljenoj hrani umereno. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: