-
Poslednjih 5 pesama
- Sergej Ćetković - Necu da znam
- Galija - Da me nisi
- Parni Valjak - Javi Se
- Milan Bujakovic - Bezbrizno
- Zdravko Čolić - Loše vino
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krem čorba od kukuruza
Ne baš popularna čorba, može lako da postane zvezda vaše trpeze, ako ranije niste imali priliku da je probate...
Piletina u sosu od pečuraka
Mnogo je onih koji vole ovu kombinaciju ukusa, ali često zaboravimo da pripremimo ovo jelo. Sledeći put kad vam ponestane ideja setite se ovog sjajnog i proverenog recepta.
-
Zdravlje
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
Zašto je važno da negujemo prijateljstva i kada napunimo 50 godina?
Usamljenost nije samo stanje uma – ona može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi nova studija Harvarda.
-
-
Putovanja
Najpotcenjenija ostrva Evrope: Nova lista otkriva skrivena blaga
Meki pesak, tirkizno more i gotovo bez turista? Zvuči savršeno. Planiranje odmora na ostrvu može da bude izazov kada svi hrle na ista, preterano posećena mesta. Rezultat su viši troškovi putovanja, gužve i dugi redovi, a onda san o mirnoj izolaciji polako nestaje.Ipak, ponekad je lepo makar na kratko živeti u iluziji da imate svoje malo ostrvsko utočište.
Vintgar klisura: Neka vas lepote Slovenije očaraju ovog leta
Najlepše je kada leto, lepo vreme i dane odmora možemo maksimalno da iskoristimo. To znači da ne treba da svedemo svoje putovanje samo na klasično letovanje i boravak na plaži. Ako nam uslovi dozvoljavaju, idealno bi bilo da posetimo i neku interesantnu destinaciju. Jedna takva destinacija, koja nam je blizu, je prelepi Vintgar u Sloveniji.
-
Preporučujemo
Koliko dugo sveža piletina može da stoji u frižideru?
Piletina je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima, hranljiva je, zdrava i laka za pripremu. Ipak, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, važno je čuvati ga na odgovarajući način.
Na kojoj temperaturi bi trebalo da peremo donji veš da bismo izbegli nakupljanje bakterija?
Donji veš koji se pere na temperaturama nižim od 60 stepeni može biti prepun bakterija, naročito na delovima koji dolaze u direktan kontakt s intimnim delovima tela. Stručnjaci objašnjavaju kako pravilno održavati higijenu ove vrste veša.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 118.00 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.76 100.47 101.17
-
Sirće kao fantastičan trik: Najlakši način da vam hrana ostane sveža
Neretko nam od ručka ostanu ostaci hrane. Ovu hranu možemo sledećeg dana da podgrejemo, ali i da je iskoristimo za neka druga jela... Međutim postavlja se pitanje kako da nam hrana ostane sveža, a ovo je posebno važno u periodu kada su temperature izuzetno visoke... Interesantno je da postoji pametan trik koji može da učini da vaši ostaci traju duplo duže - uz pomoć namirnice koju verovatno već imate u kuhinji: sirćeta.
03-07-2025 | 10:33 | Autor/Izvor: Naxi media, The Sun
Foto: Bigstock, klenova
Iako se belo sirće najčešće koristi za čišćenje, ono je takođe izuzetno efikasno u očuvanju svežine hrane.
„Kada se doda u malim količinama kuvanim jelima, sosovima ili marinadama, sirće može da uspori rast bakterija i gljivica koje izazivaju prerano kvarenje hrane“, objašnjavaju stručnjaci iz kompanije Plumbworld.
Pored belog sirćeta, možete koristiti i jabukovo sirće.
Razlog zbog kog sirće deluje tako dobro jeste to što sadrži sirćetnu kiselinu, koja snižava pH vrednost hrane i stvara sredinu u kojoj bakterije i buđ teško opstaju. To se posebno odnosi na štetne mikroorganizme poput Listerije monocytogenes, Ešerihije koli i Salmonelle.
„Kiselina u sirćetu otežava razmnožavanje bakterija“, dodaju stručnjaci.
„To je jednostavan kuhinjski alat koji može da poboljša bezbednost ostataka hrane bez komplikovanih koraka.“
Svaka vrsta sirćeta ima svoj nivo kiselosti – belo i jabukovo sirće sadrže oko 5% sirćetne kiseline, što je „dovoljno jako da pruži blagu konzervirajuću moć, bez izraženog uticaja na ukus hrane“.
Ako želite da isprobate ovaj trik, dodajte kašičicu sirćeta u sosove i prelive pre nego što ih odložite, dok je za kuvano povrće dovoljna tek kap.
„Malo belog sirćeta u supi ili sosu za pastu pre hlađenja može pomoći da duže ostanu sveži, a da pri tom ne naruši ukus“, navode dalje. „Kod žitarica kao što su pirinač ili kinoa, dresing na bazi sirćeta može da spreči razvoj mikroba, a pritom daje i blagu kiselkastu notu.“
Takođe, važno je da ostatke čuvate u hermetički zatvorenim posudama – kako bi se ograničio dotok kiseonika, dok sirće usporava rast bakterija.
Ostaci hrane treba da se pojedu u roku od tri do četiri dana i da se odmah ohlade u frižideru na temperaturi ispod 5 °C.
„Takođe je važno ne oslanjati se samo na sirće kao zamenu za osnovne mere bezbednosti hrane – poput temeljitog podgrevanja, brzog hlađenja kuvanih jela i izbegavanja ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi duže od dva sata“, dodaju stručnjaci.
„Ove prakse funkcionišu zajedno sa konzervirajućim dejstvom sirćeta – ali ga ne mogu u potpunosti zameniti. Sirće je koristan saveznik, ali ne i čudotvorno rešenje – dobra higijena i pravilno hlađenje i dalje su ključni.“ -
Pročitajte i...
Zašto ne bi trebalo da okrećemo čaše naopako nakon pranja?
Mnogi ne obraćaju pažnju na način odlaganja čaša nakon pranja, ali stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba stavljati naopako. Iako se često čini praktičnim jer čaše brže osuše, to može ozbiljno da ugrozi njihov kvalitet i dugovečnost.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
Koliko dugo možemo da čuvamo jaja u frižideru?
Jaja su sigurno jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoh ishrani. Ako niste vegan i nemate određene zdravstvene tegobe, verovatno uvek imate jaja u frižideru, čak i kada vam sve drugo nestane...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: