-
Poslednjih 5 pesama
- Bijelo dugme - Dozivjeti Stotu
- Zdravko Čolić - Proljece Za Ljubavnike
- Danijela - Da je sladje zaspati
- Bajaga & Instruktori - Bilo Bi Lako
- U Škripcu - Koliko imas godina
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir čorba sa pečurkama
Ako ste ljubitelj krompir čorbe probajte ovu interesantniju verziju sa pečurkama, koje tradicionalnom jelu daju posebnu aromu.
Kokos kuglof
Ako volite brze i mirisne kolače, ovaj jednostavan kokos kuglof biće vaš novi omiljeni desert za hladnije dane...
-
Zdravlje
Kako odrediti najbolje vreme za spavanje?
Idealno vreme za spavanje u zavisnosti od vašeg ustaljenog buđenja Količina sna koja vam je potrebna menja se tokom života. Zato vaš uzrast može pomoći u određivanju tačnog vremena odlaska na spavanje, kako biste se probudili odmorni i spremni za dnevne obaveze.
Kako ostati budan bez kafe? Pet namirnica koje prirodno daju snagu
Hrana je gorivo za telo i um, ali ne deluje svaka isto: dok one bogate šećerom izazivaju brzi skok i još brži pad energije, postoje namirnice koje pružaju postojan osećaj budnosti i snage. Neke od njih sadrže blagu dozu kofeina uz dodatne hranljive koristi, dok druge telu obezbeđuju prirodnu energiju i pomažu ćelijama da je efikasnije koriste.
-
-
Putovanja
Mala baltička zemlja nadmašila Portugal i Grčku po gostoprimstvu
Kada planirate svoje sledeće evropsko putovanje, šta vam prvo pada na pamet? Spektakularne obale, povoljna i ukusna hrana, ulice sa kaldrmom prepune galerija i vinskih barova? Sve su to odlični razlozi za put, ali ima nešto još lepše, osećaj dobrodošlice. Jer, budimo iskreni, ništa ne može da se meri s onim trenutkom kad zalutate u usku uličicu, uđete u mali bar i završite večer u razgovoru s meštanima do zatvaranja.
Najlepši evropski grad za posetu ove godine - mediteranski dragulj koji je osvojio sve
Pariz, Berlin i Prag su već dobro poznate destinacije, ali prema izboru čitalaca magazina Condé Nast Traveller, najbolji grad za posetu u Evropi 2025. godine je - Valeta, glavni grad Malte.
-
Preporučujemo
Zaboravite usisivač: Stari kineski trik za savršeno čiste podove
I pored redovnog čišćenja i korišćenja savremenih sredstava, sitne čestice prašine brzo se ponovo skupljaju na raznim površinama u domu. Zbog toga se mnogi oslanjaju na jednu staru, ali izuzetno delotvornu tehniku čišćenja – tradicionalni kineski način mokrog brisanja podova.
Da li je bezbedno jesti smrznutu hranu kojoj je istekao rok?
Pitanje koliko dugo smrznuta hrana ostaje bezbedna za konzumaciju često zbunjuje mnoge. Dr Deina Figure nedavno je u videu na Instagramu objasnila šta zapravo znači kada u zamrzivaču pronađemo namirnice kojima je istekao rok.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 124.72 125.60 126.47 USD 100.52 101.23 101.93
-
Sirće kao fantastičan trik: Najlakši način da vam hrana ostane sveža
Neretko nam od ručka ostanu ostaci hrane. Ovu hranu možemo sledećeg dana da podgrejemo, ali i da je iskoristimo za neka druga jela... Međutim postavlja se pitanje kako da nam hrana ostane sveža, a ovo je posebno važno u periodu kada su temperature izuzetno visoke... Interesantno je da postoji pametan trik koji može da učini da vaši ostaci traju duplo duže - uz pomoć namirnice koju verovatno već imate u kuhinji: sirćeta.
03-07-2025 | 10:33 | Autor/Izvor: Naxi media, The Sun
Foto: Bigstock, klenova
Iako se belo sirće najčešće koristi za čišćenje, ono je takođe izuzetno efikasno u očuvanju svežine hrane.
„Kada se doda u malim količinama kuvanim jelima, sosovima ili marinadama, sirće može da uspori rast bakterija i gljivica koje izazivaju prerano kvarenje hrane“, objašnjavaju stručnjaci iz kompanije Plumbworld.
Pored belog sirćeta, možete koristiti i jabukovo sirće.
Razlog zbog kog sirće deluje tako dobro jeste to što sadrži sirćetnu kiselinu, koja snižava pH vrednost hrane i stvara sredinu u kojoj bakterije i buđ teško opstaju. To se posebno odnosi na štetne mikroorganizme poput Listerije monocytogenes, Ešerihije koli i Salmonelle.
„Kiselina u sirćetu otežava razmnožavanje bakterija“, dodaju stručnjaci.
„To je jednostavan kuhinjski alat koji može da poboljša bezbednost ostataka hrane bez komplikovanih koraka.“
Svaka vrsta sirćeta ima svoj nivo kiselosti – belo i jabukovo sirće sadrže oko 5% sirćetne kiseline, što je „dovoljno jako da pruži blagu konzervirajuću moć, bez izraženog uticaja na ukus hrane“.
Ako želite da isprobate ovaj trik, dodajte kašičicu sirćeta u sosove i prelive pre nego što ih odložite, dok je za kuvano povrće dovoljna tek kap.
„Malo belog sirćeta u supi ili sosu za pastu pre hlađenja može pomoći da duže ostanu sveži, a da pri tom ne naruši ukus“, navode dalje. „Kod žitarica kao što su pirinač ili kinoa, dresing na bazi sirćeta može da spreči razvoj mikroba, a pritom daje i blagu kiselkastu notu.“
Takođe, važno je da ostatke čuvate u hermetički zatvorenim posudama – kako bi se ograničio dotok kiseonika, dok sirće usporava rast bakterija.
Ostaci hrane treba da se pojedu u roku od tri do četiri dana i da se odmah ohlade u frižideru na temperaturi ispod 5 °C.
„Takođe je važno ne oslanjati se samo na sirće kao zamenu za osnovne mere bezbednosti hrane – poput temeljitog podgrevanja, brzog hlađenja kuvanih jela i izbegavanja ostavljanja hrane na sobnoj temperaturi duže od dva sata“, dodaju stručnjaci.
„Ove prakse funkcionišu zajedno sa konzervirajućim dejstvom sirćeta – ali ga ne mogu u potpunosti zameniti. Sirće je koristan saveznik, ali ne i čudotvorno rešenje – dobra higijena i pravilno hlađenje i dalje su ključni.“ -
Pročitajte i...
Znakovi koji otkrivaju da naši peškiri više nisu za upotrebu!
Mnogi veruju da peškiri mogu trajati decenijama, posebno zato što se redovno peru na visokim temperaturama. Ipak, bez obzira na sve trikove za produžavanje njihove upotrebe, postoje četiri jasna znaka koja pokazuju da je vreme da se oprostite od starih peškira.
Tri kućna trika sa sodom bikarbonom koji rešavaju probleme za tren
Soda bikarbona, odnosno natrijum-bikarbonat, pravi je heroj svake kuhinje, neizostavan je sastojak u mnogim receptima, ali i moćno sredstvo za čišćenje i neutralisanje neprijatnih mirisa. Jeftina je, lako dostupna i mnogo ekološkija od većine drugih sredstava za čišćenje, pa ne čudi što je stalni član gotovo svakog domaćinstva.
Koliko dugo mleko zaista može da traje? Evo pravog odgovora
Vreme je da jednom zauvek razrešimo dilemu: koliko dugo mleko zaista može da stoji? Neki tvrde da je bezbedno i nekoliko dana nakon isteka roka, dok drugi smatraju da ga treba baciti čim ga otvorite. Pa, gde je istina?
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: