-
Poslednjih 5 pesama
- Crvena jabuka - Ima nešto od srca do srca
- Arsen Dedić - Devojka Iz Moga Kraja
- Vlado i Rodja - Draga
- Danijel - Dzuli
- Oliver Dragojević - Pred tvojim vratima
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoMeksički čili
Meksički čili odličan je izbor za ručak ili večeru, a možete ga poslužiti uz pirinač, tortilje ili samo uz malo kiselog mleka i svežeg korijandera.
Fenomenalna čokoladna tortaKo još može da odoli savršenoj čokoladnoj torti koja se topi u ustima... Pripremite je na najjednostavniji način, ušuškajte se dok je hladno vreme i uživajte...
-
ZdravljePripremite mikrobiom za najlakši gubitak kilograma
Naša telesna težina ne zavisi samo od genetike i metabolizma – ključnu ulogu igraju i bakterije u crevima. Evo kako možete hraniti svoj mikrobiom na način koji podstiče mršavljenje.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran sanMelatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
-
PutovanjaBrzi voz od Osla do Bergena: Evo kako izgleda ovo predivno putovanje!
Za putnike koji planiraju posetu Norveškoj, snalaženje u ovoj prostranoj i zadivljujućoj zemlji može predstavljati izazov. Rešenje? Putovanje vozom. Zimi, mnogi se ukrcavaju na voz kompanije Vy u Oslu i započinju putovanje čuvenom železničkom prugom Bergen (poznatom i kao Bergensbanen), koja se često svrstava među najlepše vožnje vozom na kontinentu. Ova pruga je takođe poznata kao najviša železnica u severnoj Evropi, sa vrhom na visini od 1.237 metara.
Tri afrička grada među najboljima na svetu za 2025. prema Time Out-uNajnovija godišnja lista najboljih gradova na svetu je stigla – otkrijte koje afričke destinacije treba dodati na svoju listu putovanja.
-
PreporučujemoZbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite?
Malo je onih koji uživaju u procesu odmrzavanja zamrzivača – često se to doživljava kao dugotrajan i zamoran posao. Ipak, ovo je neophodan zadatak koji se nikako ne treba da zanemarimo, jer samo redovnim odmrzavanjem možemo da osiguramo da hrana u zamrzivaču ostane bezbedna za konzumaciju.
Tajni trik za meku i svežu posteljinu bez upotrebe omekšivača!Spavanje u sveže opranoj posteljini za mnoge je pravo uživanje. Međutim, da bi nova posteljina bila mekana i trajna, važno je pravilno je oprati pre prve upotrebe.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.31 117.13 117.95 CHF 123.38 124.25 125.12 USD 112.04 112.83 113.62
-
Rubini iz laboratorije: Metoda uzgoja bez narušavanja prirode?
Engleska naučnica osmislila je hemijski proces koji bi mogao da bude prva metoda za uzgoj rubina koja replicira njegov prirodni nastanak. Prema prvim analizama, stvoreni dragulji se ne smatraju veštačkim.
30-09-2024 | 13:15 | Autor/Izvor: Naxi media, BBC
Foto: Bigstock, kopitinphoto
Sofi Buns, predavač i istraživač dizajna nakita na Univerzitetu Zapadne Engleske (UWE) u Bristolu, razvila je hemijsku tehniku za rast dragog kamenja. Ova metoda omogućava umnožavanje sitnih fragmenata pravog rubina, bez potrebe za promenom okruženja u kojem se nalazi dragi kamen, čak i ako je deo nakita poput narukvice, prstena ili ogrlice.
Univerzitet veruje da je ovo prvi uspešan „in situ“ proces na rubinu.
Za pokretanje ovog procesa, Sofi Buns je prikupila „seme“, što znači da je koristila male fragmente preostale nakon obrade rubina. Postavila je fragment rubina u platinasti okvir, sličan onom koji bi bio na prstenu, i upotrebila hemijski agens pod nazivom fluks. Ovaj agens je smanjio temperaturu, što je omogućilo formiranje i rast rubina.
Za razliku od potpuno laboratorijski uzgojenih dragulja, koji zahtevaju puno energije, ili onih koji se vade rudarenjem, ovi dragulji rastu iz komada otpadnog materijala u peći i potrebno im je samo nekoliko dana i „pet sati energije“ za rast.
„Eksperimentišem sa vremenom rasta u peći, koje varira između pet i 50 sati. Dužim procesom dobijaju se veći i čistiji kristali“, objasnila je Buns, dodajući da radi na skraćivanju ovog procesa kako bi ga učinila održivijim.
Njena metoda preispituje ideju da je drago kamenje stvoreno od strane čoveka nužno sintetičko. „Nepredvidljivost rasta karakteristična je za prirodne procese, što kao proizvođača nakita izuzetno fascinira“, istakla je Bunsova.
Rebeka Enderbi, dizajnerka nakita iz Bristola koja je pisala o laboratorijski uzgojenim dijamantima, ističe da se percepcija njihove vrednosti menja: „Dragulji uzgojeni u laboratoriji nisu veštački. Proces replicira ono što se u prirodi stvara hiljadama godina, pružajući pristupačniju alternativu iskopanim dragim kamenjem.“
Enderbijeva je dodala da laboratorijski uzgojeni dragulji imaju potencijal da budu ekološki prihvatljiviji, ali upozorava da proces zahteva puno energije, te bi bilo poželjno da se razvije način za njihovu proizvodnju uz korišćenje zelene energije.
Projekat uzgoja rubina, deo doktorskog rada Sofi Buns, dobio je sredstva za drugu fazu istraživanja. Univerzitet u Bristolu će se takođe uključiti u istraživanje, s planom da se proces proširi na uzgoj drugih vrsta dragog kamenja. -
Pročitajte i...Zašto mačke ne vole vodu? Šest mogućih razloga
Mačke su poznate po tome da ne vole vodu. Srećom, kupanje mačke retko je potrebno (a kada jeste, kupka bez vode može biti odlična opcija). Ali zašto mačke toliko izbegavaju vodu?
Snuždeni ponedeljak: Zašto je danas najdepresivniji dan u godini?Odakle potiče koncept najtmurnijeg dana u godini i da li možete
2025. donosi novu generaciju: Ko su pripadnici Generacije Beta?Generacija Alfa uskoro dobija konkurenciju – dolazi Generacija Beta.
Polarna noć na Svalbardu – Evo kako izgleda život u večnom mrakuNa 78 stepeni severne geografske širine, oko 12 stepeni severnije od donje granice Arktičkog kruga, Svalbard je navikao na polarnu noć. Tokom ovog perioda potpune tame, sunce ostaje skriveno ispod horizonta, a njegovi zraci ne dopiru do ovog arhipelaga. Nebo je obavijeno neprobojnim mrakom, a jedini izvori prirodnog svetla dolaze od meseca, zvezda i povremenih prikaza severne svetlosti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: