-
Poslednjih 5 pesama
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
- Boris Novković - Dok svira radio
- Crvena jabuka - Bezi Kiso S' Prozora
- Djavoli - Bambina
- Dino Dvornik - Tebi pripadam
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Švedska krompir salata
Švedska krompir salata je osvežavajuće i lagano jelo koje se često služi uz roštilj ili ribu... Fantastična kao prilog, ali i kao kompletan letnji obrok...
Grčka salata sa lubenicom
Ova neobična salata će vas okrepiti i savršeno će se uklopiti uz zdrave obroke, ribu i piletinu.
-
Zdravlje
Kako poboljšati zdravlje creva?
Zdravlje creva je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje organizma, uključujući i zdravlje srca. Nutricionistkinja Viktorija Tejlor razgovara sa stručnjakom za zdravlje creva, dr Megan Rosi.
Deset namirnica bogatih biotinom (vitamin B7)
Biotin (poznat i kao vitamin H ili B7) je vitamin B kompleksa koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Takođe ima važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, kose, mozga i jetre. Biotin je rastvorljiv u vodi, što znači da se ne skladišti u telu – zbog čega je važno redovno ga unositi putem ishrane.
-
-
Putovanja
Kaš: Neistražene lepote Turske
Kaş je mali, slikoviti grad na jugozapadu Turske, smešten na obali Sredozemnog mora u provinciji Antalija. Ovaj šarmantni gradić, nije daleko ni od egejske regije, a poznat je po svojoj autentičnoj atmosferi, bogatoj istoriji, prelepim plažama i kristalno čistom moru.
Tri evropske prestonice uskoro će biti povezane direktnim vozom!
Tri od najuzbudljivijih evropskih prestonica – Prag, Berlin i Kopenhagen – biće povezane direktnom železničkom linijom, a nova usluga bi mogla da zaživi već na proleće 2026. godine. Tačnije, planirano je da prvi voz krene 1. maja 2026.
-
Preporučujemo
Spas za baštu tokom vrelih dana: Ovaj trik pomaže biljkama da prežive sušu
Kako temperature iz dana u dan rastu, mnogi vrtlari i ljubitelji biljaka pitaju se kako da zaštite svoje zelene površine od suše i ekstremne vrućine. Odgovor možda leži u potpuno prirodnom i lako dostupnom rešenju – vodi od gljiva.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 124.94 125.82 126.70 USD 99.61 100.31 101.02
-
Pužići sa suvim grožđem
Zasladite se poput Francuskinja! Neodovljivi pužići sa suvim grožđem ulepšaće vam dan.
04-02-2016 | 13:33 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-katerinabelaya
Sastojci:
Za testo:
- 530 g brašna + oko 50 g
- 20 svežeg kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 80 g šećera
- 120 ml vode
- 150 g putera
- 3 jaja
- korica pomorandže ili limuna
Krem:
- 300 ml mleka
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice soli
- 40 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile ili 1 vanilin šećer i još...
- 100 g suvog grožđa
- rum ili vermut
Premaz:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- glazura 2 pune kašike pekmeza od kajsija
- 1 kašika vodePriprema: U mlakoj vodi rastopite kvasac. Puter otopite i malo prohladite. U posudu u kojoj ćete mesiti testo, stavite odmerenu količinu brašna, dodajte šećer i so, promešajte malo pa dodajte razmućen kvasac, jaja lagano umućena viljuškom i prohladjeni puter. Dodajte narendanu koricu limuna ili pomorandže i umesite mekano testo. Ako je potrebno dodajte još onih 50 g brašna i mesite sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Oblikujte loptu od testa, stavite u činiju i pokrijte prozirnom folijom pa ostavite u frižideru preko noći. Pripremite fil: mleko i pola šećera stavite u šerpicu i pustite da provri. Žumanca umutite sa preostalim šećerom, dodajte brašno,so i vanilin šećer i dobro umutite da se razbiju grudvice. Provrelo mleko u tankom mlazu sipajte preko žumanca neprestano muteći mikserom, a zatim smesu vratite u šerpicu i na tihoj vatri kuvajte krem dok se ne zgusne. Vrlo brzo je gotov, mešajte neprestano žicom da se ne bi zgrudvao. Gotov krem pokrijte prozirnom folijom koju ćete zalepiti preko gornje površine kreme i ostavite da se prohladi pa ostavite u frižideru preko noći da se dobro rashladi.
Suvo grožđe potopite rumom, takodje veče pre, kako bi se lepo natopilo. Sutradan, izvadite testo iz frižidera, trebalo bi da je fino naraslo, i na pobrašnjenoj podlozi ga razvucite u pravougaonik dim.40x30, na debljinu od otprilike 0,5 cm. Preko testa razmažite krem, s tim da gornju ivicu ostavite nepremazanu na nekih 2 cm. Preko krema posipite ocedjeno suvo grožđe. Lagano uvijte testo u rolat, a krajnju ivicu premažite vodom kako bi se testo lepše zalepilo. Rukama oblikujte rolat, lagano pritiskajući pri motanju. Oštrim nožem isecite pužiće debljine oko 2 cm. Svaki put nož obrišite ubrusom da bi uklonili krem i posipite ga sa malo brašna. Naredjajte pužiće u pleh obložen papirom, sa razmakom, jer će u toku pečenja dodatno narasti. Ostavite pužiće pokrivene da miruju 1h. Premažite ih jajetom umućenim sa malo mleka i stavite u rernu zagrejanu na 180 st. da se peku oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu, rumenu gornju koricu. -
Pročitajte i...
Fantastični lešnik mafini!
Ljubiteljima mafina posebno će se dopasti fantastična kombinacija lešnika i čokalade. Ako imate dovoljno vremena probajte da pripremite ovaj slatkiš već danas.
Engleska pita sa jabukama
Naša domaća pita sa jabukama je savršen desert, ali ako volite da eksperimentišete probajte i englesku, starinsku verziju.
Osvežavajući kolač sa borovnicama!
Ako tražite lagan i brz desert koji mora da vas osveži, ovaj krem kolač sa borovnicama je savršen izbor. Priprema se bez pečenja, od samo nekoliko sastojaka i zato je idealna poslastica za vrele, letnje dane.
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: