Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Kiki Lesendrić - Te noci smo se potukli zbog nje

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Predstavljen program 59. Oktobarskog salona

  Program i učesnici 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) izloženi su predstavnicima medija na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u najvećem izlagačkom prostoru ovogodišnjeg izdanja najeminentnije manifestacije likovne i vizuelne umetnosti u Srbiji – u Salonu Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30.
  20-10-2022 | 12:59 | Autor/Izvor: Naxi media-59. Oktobarski salon PR

  Foto: Bigstock- ollirg

   

  Pored nedavno otvorenog Salona Muzeja grada Beograda, preko pedeset umetničkih radova obuhvatiće i prostore Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Biblioteke grada Beograda, Кluba Radio-televizije Srbije (u zgradi Radio Beograda), Art Haba Кula, RTS Кluba, Fakulteta dramskih umetnosti, ali i Narodnog muzeja i Salona Muzeja savremene umetnosti. Posebna zanimljivost su prostori kao što je Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa ili paviljon na Cvetnom trgu, kao i radovi izvedeni u javnom prostoru i u štampanim medijima.

  Prisutne je pozdravio v.d. direktora Кulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, koji je i u ime Odbora Oktobarskog salona, čiji je član, istakao: „Ovogodišnje izdanje je izuzetno po tome što umetnička direktorka dolazi upravo iz kuće koja organizuje Oktobarski salon od 1970. godine, što je svojevrsni presedan. Izuzetno me čini srećnim to što će ove godine biti prisutan veliki broj domaćih umetnika.” Direktor je naglasio da će ulazak u sve ovogodišnje izložbene prostore biti besplatan, sa izuzetkom Narodnog muzeja gde je ulaz slobodan nedeljom.

  Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković osvrnula se na dugu i plodnu saradnju između Oktobarskog salona i ovog muzeja: „Novija istorija Oktobarskog salona jeste vezana za našu lokaciju u Resavskoj ulici, koji je svoju punu afirmaciju i dobio upravo u organizaciji Oktobarskog salona. Nadam se da će sličnu sudbinu dobiti i prostor u kome smo danas, kome puna afirmacija tek predstoji.”

  Gordana Goncić, podsekretar Sekretarijat za kulturu Grada Beograda istakla je: „Oktobarski salon je jedan od četrnaest manifestacija od značaja za Grad Beograd, koji je grad Beograd, kao osnivač 1960. godine, prepoznao kao jedan od najznačajnijih manifestacija savremenih vizuelnih umetnosti kod nas.
  Oktobarski salon, uz Grad Beograd kao osnivača, ne bi bio ostvariv bez podrške Ministarstva kulture i informisanja RS. Nadam se da će takva podrška kakva je sada biti i u narednim godinama, i da će se povećavati, pogotovo što se nalazimo pred jubilarinim, šezdesetim izdanjem Oktobarskog salona.”
  Ona je podsetila koliko je format i sadržaj Oktobarskog salona prolazio kroz transformacije od svog osnivanja, pa je tako 2004. godine postao međunarodna manifestacija, a 2014. bijenalna: „Iz tog razloga mi, kao Odbor Oktobarskog salona, odlučili smo da poverimo ovogodišnje izdanje Oktobarskog salona upravo Кulturnom centru Beograda, umetničkoj direktorki i kustoskinji Zorani Đaković Miniti i kustoskom i producentskom timu КCB, upravo iz potrebe da se najznačajnija, najvoljenija ali i najkritikovanija izložba preispita ne samo u svom konceptu, već i kako je nastala, sa kakvom vizijom, kako se odvijala, gde je grešila i kuda u tom dijalogu između umetnika, umetničkih dela, stručne javnosti i uošte publike može da se dođe do novih smernica i odgovora.”

  Radovan Jokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije osvrnuo se na visoko vrednovanje Oktobarskog salona u Ministarstvu kulture: „Ministarstvo kulture prepoznaje u Oktobarskom salonu jednu od najznačajnijih događaja u sferi vizuelne umetnosti i prepoznaje kontinuitet od preko 60 godina likovnih istina i kompetentnih mišljenja. Svakako pozdravljamo i za poštovanje je hrabrost da se ovogodišnji Oktobarski salon zaustavi u jednoj vrsti preispitivanja i jednom obliku historizacije, osvrtu.”
  Radovan Jokić je potvrdio nameru Ministarstva kulture i informisanja RS da pomogne „nepokolebljivim namerama da se opstane”. On je naglasio problem nedostatka adekvatnog prostora za profesionalno izlaganje savremene umetnosti.

  Sa svoje strane, Zorana Đaković Minniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona (Beogradski bijenale), iskazala je koliku „odgovornost, teret, ali i privilegiju čini da se organizator po prvi put nađe u ulozi umetničkog direktora.” i nastavila je: „Кulturni centar Beograda je od 1970. godine bio organizator ove manifestacije, koja ima bezbroj svojih mana, problema i prednosti, ali ova je bila jedna velika i dobra prilika da pokušamo da pokažemo da je nama stvarno stalo do ove manifestacije i da ona ima svoju budućnost, ali da o njoj moraju da progovore pre svega umetnici. To je bila vodilja u čitavom radu.”
  U svojoj srži izložba sadrži pitanje saradnje, koja je samom kolektivu Кulturnog centra Beograda kroz čitav proces bila primarna, naglasila je Zorana Đaković Miniti.
  Ona je objasnila da je proces izbora umetnika tekao bez konkursa, sa direktnim pozivima umetnicima, a većina radova je producirana upravo za ovogodišnji Oktobarski salon. Paraelno je tekao proces saradnje sa institucijama. Treći nivo saradnje bio je princip udruživanja, pa se to prepoznaje u udruživanju sa Memorijalom Nadežde Petrović i Кondenz festivalom za savremenu igru i performans.
  U nameri da se dubinski preispita nasleđe Oktobarskog salona, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti javnosti je dostupna celokupna biblioteka kataloga Oktobarskog salona od samog početka do danas.

  Izložbene celine će se otvarati sukcesivno, uz napomenu da će period kada će svih jedanaest izlagačkih prostora moći da se vide istovremeno biti između 24. novembra i 4. decembra. Detaljne informacije mogu se naći na internet-stranici oktobarskisalon.org.

 • Pročitajte i...
  Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz završetak velikih murala Jane Danilović i TKV Zaokružena letnja sezona beogradskih Silosa uz završetak velikih murala Jane Danilović i TKV

  Naše svetski priznate umetnice Jana Danilović i TKV (Aleksandra Petković) završile su radove na dva velika murala na beogradskim Silosima. Murali su oslikani na inicijativu Gaia pokreta i uz donatorsvo advokatskog društva Karanović & Partners, iz kojeg navode da aktivno podržavaju umetnike koji nadilaze granice. Obe muralistkinje iza sebe imaju brojna priznanja, a TKV je odlikovana i ordenom Viteza reda umetnosti Francuske, dok je Jana Danilović učestvovala na preko 50 izložbi širom sveta.

  Klasići u Silosima Klasići u Silosima

  Nakon dve uspešne izložbe afirmisanih slikarki u proteklih mesec dana, novootvorena galerija Re-Kreativnog centra Silosi Beograd, ovog puta donosi grupnu izložbu fotografija studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti. Izložba "Klasići", naslovljena u duhu zajedništva jedne cele generacije umetnika, otvorena je u sredu, 8. septembra, a zajedno izlažu Ana Evtić, Iva Stavljanin, Jelena Cvetković, Jelena Siljevski, Miloš Milović, Mina Petrović i Teodora Krunić.

  Antičke skulputure ponovo dostupne očima javnosti Antičke skulputure ponovo dostupne očima javnosti

  Nakon više decenija, neke od najlepših antičkih skulptura ponovo su dostupne publici u Rimu, piše Reuters.

  Otvorena izložba Inteligencija IO Otvorena izložba Inteligencija IO

  U Kulturnom centru Magacin otvorena je izložba Inteligencija IO koja predstavlja multidisciplinarne radove nastale na raskršću nauke i umetnosti.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: