-
Poslednjih 5 pesama
- Tony Cetinski - Zbogom Odlazim
- Djordje Balašević - Devojka sa čardaš nogama
- Merlin - Smijehom strah pokrijem
- Oktobar 1864 - Nadji me
- Oliver Dragojević - Pred tvojim vratima
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
Zapečena boranija sa pečurkama
Boranija se savršeno uklapa sa pečurkama, pa ovo jelo ima potpuno drugačiji ukus od standardnog. Ako još uvek niste isprobali ovu kombinaciju, uradite to obavezno.
-
Zdravlje
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
-
-
Putovanja
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
Notr Dam pretekao Sakreker kao najposećenija atrakcija u Francuskoj
Krajem 2025. godine katedrala Notr Dam očekuje da ugosti čak 12 miliona posetilaca, čime je prestigla baziliku Sakreker i postala najposećenija znamenitost u Francuskoj.
-
Preporučujemo
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
Očistite tepih za deset minuta uz ove trikove
Mnogi ljudi angažuju stručnjake za čišćenje kako bi se rešili mrlja na tepihu, čak i onda kada to mogu da urade sami za samo nekoliko minuta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.89 124.77 125.64 USD 100.43 101.14 101.85
-
Prednosti mladog luka: Pet razloga da jedete ovo aromatično povrće
Počela je sezona mladog luka. Mladi luk je bogat hranljivim materijama i sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u prevenciji raznih bolesti. Ovo povrće je odličan izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži značajne količine fosfora, kalijuma i kalcijuma.
07-03-2025 | 12:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Telegrafi
Foto: Bigstock, VH-studio
Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, štiti organizam od upalnih procesa, a visok sadržaj sumpora poboljšava varenje i podstiče apetit, a evo još nekih prednosti...
1. Štiti srce
Mladi luk je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije tkiva. Takođe, sadrži značajne količine vitamina C, koji doprinosi održavanju krvnog pritiska u normalnim granicama i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
2. Čuva vid
Velika količina karotenoida u mladom luku pomaže u očuvanju vida i zdravlja očiju. Pored toga, prirodni oblozi od mladog luka mogu ublažiti iritacije i upale oka. Vitamin A dodatno smanjuje rizik od bolesti mrežnjače, poput makularne degeneracije.
3. Jača kosti i imunitet
Vitamini C i K u mladom luku doprinose jačanju kostiju, poboljšavajući proizvodnju kolagena i održavajući gustinu kostiju. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što čini 22% preporučenog dnevnog unosa ovih vitamina. Brojne studije su pokazale da mladi luk sadrži korisne fitonutrijente, posebno flavonoide poput kvercetina i antocijanina, koji jačaju imunitet.
4. Smanjuje holesterol
Mladi luk sadrži brojne korisne supstance koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Njegov zeleni deo je posebno zdrav – osim što doprinosi smanjenju holesterola, pomaže i u regulaciji nivoa šećera u krvi.
5. Poboljšava zdravlje kože
Mladi luk podstiče proizvodnju kolagena, koji je ključan za elastičnost i mladalački izgled kože. Redovnom konzumacijom ovog povrća koža postaje zdravija i blistavija. -
Pročitajte i...
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: