Praznična svinjetina u sosu od vina i suvih šljiva

Sočno meso, gust sos i mirisi koji pune kuću - idealno za prazničnu trpezu.

17-12-2025

|

14:48

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • 1–1,2 kg svinjskog filea ili buta (u komadu)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 150 g suvih šljiva (bez koštica)
  • 200 ml crnog vina
  • 200 ml goveđeg ili povrtnog temeljca
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 grančica ruzmarina ili majčine dušice
  • So, biber
  • Maslinovo ulje ili mast

Priprema:

Meso posolite i pobiberite, pa ga kratko zapecite sa svih strana na zagrejanom ulju da dobije lepu koricu. Izvadite sa strane. Na istoj masnoći dinstajte sitno seckan luk dok ne postane staklast, dodajte beli luk i kratko propržite. Vratite meso u šerpu, dodajte senf, med, papriku i začinsko bilje. Sipajte vino i pustite da kratko provri da alkohol ispari, zatim dodajte temeljac. Ubacite suve šljive, poklopite i krčkajte na tihoj vatri oko 90 minuta (ili u rerni na 170 °C). Po potrebi okrenite meso i dolijte malo tečnosti. Pred kraj možete izvaditi meso, sos kratko izblendati ako želite da bude svilenkast.

PRIJATNO!