-
Poslednjih 5 pesama
- Nevena Božović - Cujem Da Dolazis U Grad
- Kerber - Kad ljubav izda
- Viktorija - Ljubav je samo reč
- Merlin - Sve Do Medalje
- Magazin - Gutljaj vina
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoTart sa čokoladom i malinama
Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.
Testenina sa tikvicama i slaninomAko nemate danas ideju za pripremu ručka, nemate previše vremena i sve vam je dosadilo, probajte ovaj jednostavni recept koji će vas oduševiti.
-
ZdravljeSve prednosti vitamina C
Većina nas već razume koliko je vitamin C važan za naš imuni sistem. Vašem telu je potrebno dovoljno vitamina C dnevno da podrži svoje delovanje kao moćnog antioksidansa, pojačivača enzima, pojačivača apsorpcije gvožđa i još mnogo toga.
Sok koji može da vam pomogne u snižavanju krvnog pritiskaVerovatno nikada ne biste pomislili da sok može da vam pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali sada možete da razmotrite ovu opciju.
-
PutovanjaProduženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
Pet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
-
PreporučujemoUklonite fleke sa kuhinjskih krpa uz pomoć ovog recepta
Kuhinjske krpe najčešće i nakon pranja u mašini za veš na najvišoj temperaturi ostaju sa flekama i zato vam je neophodan trik uz pomoć kojeg ćete uvek uspeti da se izborite sa dosadnim mrljama.
Napravite lopticu od folije i ubacite je u mašinu za pranje sudovaOtkrili smo genijalan trik koji se deli društvenim mrežama, a verovatno vam nikada ne bi pao na pamet.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.33 117.15 117.97 CHF 118.79 119.63 120.47 USD 108.49 109.25 110.02
-
Pravila ponašanja za stolom: Ostavite lep utisak
Porodična okupljanja, obeležavanje praznika i proslava, poslovni ručkovi i večere...Svaki vid sastajanja koji podrazumeva zajedničko sedenje i konzumiranje hrane zahteva određena pravila u ponašanju. Ukoliko želite da ostavite utisak osobe koja poznaje bonton i želite da ukažete poštovanje prisutnima i domaćinu, pridržavajte se pravila koja su navedena u nastavku teksta. Neka vaši maniri za stolom budu odraz vaše kulture ponašanja.
11-04-2023 | 15:00 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock-New Africa
Na okupljanje se uvek dolazi u dogovoreno vreme, kako biste ispoštovali domaćine i druge zvanice, a toleriše se do 15 minuta kašnjenja. Prilikom dolaska ponesite mali znak pažnje - cveće, bombonjeru, piće...Odevnim stilom ispoštujte pravilo odevanja shodno prilici.
U zavisnosti od tipa i obilnosti obroka, ukoliko je reč o formalnom postavljanju stola, najčešće je na njemu postavljeno više od jednog para escajga, pa bi trebalo znati da je pribor koji se upotrebljava prvi postavljen najudaljenije od tanjira, odnosno da redosled korišćenja escajga ide spolja ka unutra (u odnosu na položaj tanjira). Čaše se postavljaju desno iznad tanjira, a upotrebljavaju s desne strane nalevo.
Salveta se uvek postavlja u krilo i tu ostaje tokom sveukupne konzumacije hrane, a kada se završi sa obrokom nikada se ne ostavlja u tanjiru, već sa njegove leve strane.
Obrok se ne započinje dok se svi prisutni ne posluže, odnosno dok ne budu usluženi. Dakle, sačekajte da svi gosti za stolom imaju hranu u svom tanjiru i tek onda započnite sa jelom. Prilikom postavljanja hrane u tanjir, nikada ne sipajte više od onoga što možete pojesti. Bolje je sipati i nekoliko puta manje količine hrane. Posluženje sa stola se nikada ne uzima sopstvenim priborom. Sopstvenim priborom jedete isključivo hranu koja se nalazi u vašem tanjiru. Ukoliko želite da se poslužite hranom koja je udaljena od vas, zamolite nekoga da vam je doda. Tokom konzumiranja hrane pravite manje pauze uz odmerene zalogaje, žvaćite polako i nikada ne razgovarajte punih ustiju. Ne gestikulirajte rukama dok u njima držite escajg, inače gestikulirajte primereno, ne govorite previše glasno i ne nadvikujte se za stolom.
(Foto: Bigstock-Andrey Sayfutdinov)Ukoliko želite da sebi dospete piće, najpre pogledajte ljude koji sede najbliže vama i prvo njima dospite piće pa tek onda sebi. Isto važi i za svo posluženje koje se nalazi na stolu.
Tokom ručavanja, ne koristite mobilni telefon i nemojte ga postavljati na sto. Fokusirajte se na ljude oko vas i sa njima vodite razgovore. Ukoliko hitno morate da odgovorite na poziv, izvinite se, ustanite od stola i obavite razgovor.
Položaj escajga takođe šalje određenu poruku - da li pauzirate, čekate naredno jelo ili ste završili sa konzumiranjem hrane.
-
Pročitajte i...Cvetni bonton: Kako da nepogrešivo odaberete buket?
Kupovina cveća ima određen bonton, a svako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a povodom obeležavanja 8. marta njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, donosimo vam nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom njegovog odabira.
Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jelaPrilikom posete restoranu dobro bi bilo znati bonton upotrebe escajga, jer njime konobaru šaljete određenu poruku i pokazujete znake lepog vaspitanja.
Cvetni bonton: Svako cveće nosi određenu porukuSvako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a na današnji dan njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, evo nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom odabira.
Mala škola bontona na KolarcuNova sezona edukativnog programa Mala škola bontona/Kako se sluša koncert počinje ove subote, 25. septembra, kada će na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine nastupiti mladi saksofonisti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: