Slušate: Dodir noći

Pesma: Sergej Ćetković - Korov

Dodir noći
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Pravila ponašanja za stolom: Ostavite lep utisak

    Porodična okupljanja, obeležavanje praznika i proslava, poslovni ručkovi i večere...Svaki vid sastajanja koji podrazumeva zajedničko sedenje i konzumiranje hrane zahteva određena pravila u ponašanju. Ukoliko želite da ostavite utisak osobe koja poznaje bonton i želite da ukažete poštovanje prisutnima i domaćinu, pridržavajte se pravila koja su navedena u nastavku teksta. Neka vaši maniri za stolom budu odraz vaše kulture ponašanja.




    11-04-2023 | 15:00 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock-New Africa

     

    Na okupljanje se uvek dolazi u dogovoreno vreme, kako biste ispoštovali domaćine i druge zvanice, a toleriše se do 15 minuta kašnjenja. Prilikom dolaska ponesite mali znak pažnje - cveće, bombonjeru, piće...Odevnim stilom ispoštujte pravilo odevanja shodno prilici. 

    U zavisnosti od tipa i obilnosti obroka, ukoliko je reč o formalnom postavljanju stola, najčešće je na njemu postavljeno više od jednog para escajga, pa bi trebalo znati da je pribor koji se upotrebljava prvi postavljen najudaljenije od tanjira, odnosno da redosled korišćenja escajga ide spolja ka unutra (u odnosu na položaj tanjira). Čaše se postavljaju desno iznad tanjira, a upotrebljavaju s desne strane nalevo.

    Salveta se uvek postavlja u krilo i tu ostaje tokom sveukupne konzumacije hrane, a kada se završi sa obrokom nikada se ne ostavlja u tanjiru, već sa njegove leve strane.

    Obrok se ne započinje dok se svi prisutni ne posluže, odnosno dok ne budu usluženi. Dakle, sačekajte da svi gosti za stolom imaju hranu u svom tanjiru i tek onda započnite sa jelom. Prilikom postavljanja hrane u tanjir, nikada ne sipajte više od onoga što možete pojesti. Bolje je sipati i nekoliko puta manje količine hrane. Posluženje sa stola se nikada ne uzima sopstvenim priborom. Sopstvenim priborom jedete isključivo hranu koja se nalazi u vašem tanjiru. Ukoliko želite da se poslužite hranom koja je udaljena od vas, zamolite nekoga da vam je doda. Tokom konzumiranja hrane pravite manje pauze uz odmerene zalogaje, žvaćite polako i nikada ne razgovarajte punih ustiju. Ne gestikulirajte rukama dok u njima držite escajg, inače gestikulirajte primereno, ne govorite previše glasno i ne nadvikujte se za stolom. 



    (Foto: Bigstock-Andrey Sayfutdinov)

    Ukoliko želite da sebi dospete piće, najpre pogledajte ljude koji sede najbliže vama i prvo njima dospite piće pa tek onda sebi. Isto važi i za svo posluženje koje se nalazi na stolu.

    Tokom ručavanja, ne koristite mobilni telefon i nemojte ga postavljati na sto. Fokusirajte se na ljude oko vas i sa njima vodite razgovore. Ukoliko hitno morate da odgovorite na poziv, izvinite se, ustanite od stola i obavite razgovor.

    Položaj escajga takođe šalje određenu poruku - da li pauzirate, čekate naredno jelo ili ste završili sa konzumiranjem hrane.

  • Pročitajte i...
    Cvetni bonton: Kako da nepogrešivo odaberete buket? Cvetni bonton: Kako da nepogrešivo odaberete buket?

    Kupovina cveća ima određen bonton, a svako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a povodom obeležavanja 8. marta njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, donosimo vam nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom njegovog odabira.

    Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jela Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jela

    Prilikom posete restoranu dobro bi bilo znati bonton upotrebe escajga, jer njime konobaru šaljete određenu poruku i pokazujete znake lepog vaspitanja.

    Cvetni bonton: Svako cveće nosi određenu poruku Cvetni bonton: Svako cveće nosi određenu poruku

    Svako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a na današnji dan njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, evo nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom odabira.

    Mala škola bontona na Kolarcu Mala škola bontona na Kolarcu

    Nova sezona edukativnog programa Mala škola bontona/Kako se sluša koncert počinje ove subote, 25. septembra, kada će na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine nastupiti mladi saksofonisti.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: