Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jela

Prilikom posete restoranu dobro bi bilo znati bonton upotrebe escajga, jer njime konobaru šaljete određenu poruku i pokazujete znake lepog vaspitanja.

29-06-2022

|

10:51

|

Autor / Izvor: Naxi media

Naime, položaj viljuške i noža za vreme i nakon jela poruka je restoranu da li ste zadovoljni njihovom uslugom, konobaru da li ste spremni za naredno jelo...

Ukoliko imate nedoumicu oko položaja escajga u tanjiru (ovo se ne odnosi na bonton serviranja već direktno na konzumaciju obroka), evo šta bi trebalo da znate.


(Foto: Bigstock-YummyBuum)

Ako želite da pređete na naredno jelo, potrebno je da po sredini tanjira ukrstite nož i viljušku.

Pauzu u obroku možete označiti postavljanjem viljuške sa leve, noža sa desne strane u tanjiru blago ih primičući jedno drugome, kao da želite da formirate trougao.

Ukoliko ste gotovi sa obrokom, to možete označiti uspravnim postavljanjem viljuške i noža jedno do drugog po sredini tanjira.

Ako osoblju želite da ukažete koliko ste zadovoljni uslugom, učinite to na sledeći način:

U slučaju da ste zadovoljni uslugom i obrokom viljušku i nož postavite horizontalno po sredini tanjira, a ako vam se obrok nije dopao postavite nož među zupce viljške.