Posne sarmice od listova vinove loze
Savršene posne sarmice od vinove loze, punjene pirinčem i povrćem, začinjene bosiljkom, celerom i belim lukom oduševiće ljubitelje jela bez mesa. Ipak, savetujemo i okorele gurmane da isprobaju ovo interesantno jelo.
21-10-2025
|12:02
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- listovi vinove loze – oko 50 komada
- 1 glavica luka (ili 2 vezice mladog)
- 1 šargarepa
- 1 velika šolja (250 ml) pirinča
- 4 čena belog luka
- suvi bosiljak, celer, aleva paprika, crni biber, so – po ukusu
- maslinovo ulje - 4 supene kašike
- voda - 1,5 šolja (za pirinač) + 3 šolje (za kuvanje)
- limunov sok – po želji
Priprema:
Listove vinove loze popariti u ključaloj vodi sa malo soli i sirćeta, po nekoliko odjednom, dok ne omekšaju i ne promene boju. Ocediti i ostaviti da se prohlade. Na ulju izdinstati sitno seckan luk i šargarepu. Dodati beli luk, alevu papriku, bosiljak, celer, biber i so, pa kratko propržiti. Ubaciti opran pirinač i mešati dok ne postane staklast. Naliti 1,5 šolju vruće vode i kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Na svaki list staviti kašiku nadeva i pažljivo uviti. Na dno posude ili ekspres lonca staviti nekoliko listova, poređati sarme u redove, posoliti, preliti uljem, dodati malo limunovog soka i 2–3 šolje vode. Pokriveno kuvati na tihoj vatri (ili u ekspres loncu 8–10 minuta).
Služiti tople, uz limunov sok ili sos od belog luka.
PRIJATNO!