Posne sarmice od listova vinove loze

Savršene posne sarmice od vinove loze, punjene pirinčem i povrćem, začinjene bosiljkom, celerom i belim lukom oduševiće ljubitelje jela bez mesa. Ipak, savetujemo i okorele gurmane da isprobaju ovo interesantno jelo.

21-10-2025

|

12:02

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • listovi vinove loze – oko 50 komada
  • 1 glavica luka (ili 2 vezice mladog)
  • 1 šargarepa
  • 1 velika šolja (250 ml) pirinča
  • 4 čena belog luka
  • suvi bosiljak, celer, aleva paprika, crni biber, so – po ukusu
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • voda - 1,5 šolja (za pirinač) + 3 šolje (za kuvanje)
  • limunov sok – po želji

Priprema:

Listove vinove loze popariti u ključaloj vodi sa malo soli i sirćeta, po nekoliko odjednom, dok ne omekšaju i ne promene boju. Ocediti i ostaviti da se prohlade. Na ulju izdinstati sitno seckan luk i šargarepu. Dodati beli luk, alevu papriku, bosiljak, celer, biber i so, pa kratko propržiti. Ubaciti opran pirinač i mešati dok ne postane staklast. Naliti 1,5 šolju vruće vode i kuvati dok pirinač ne upije tečnost. Na svaki list staviti kašiku nadeva i pažljivo uviti. Na dno posude ili ekspres lonca staviti nekoliko listova, poređati sarme u redove, posoliti, preliti uljem, dodati malo limunovog soka i 2–3 šolje vode. Pokriveno kuvati na tihoj vatri (ili u ekspres loncu 8–10 minuta).

Služiti tople, uz limunov sok ili sos od belog luka.

PRIJATNO!