-
Poslednjih 5 pesama
- Bajaga - Tamara
- Petar Grašo - Ko nam brani
- Jakarta - Pozovi Me
- Crvena jabuka - Moje najmilije
- Massimo i Neno - Zar vise nema nas
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Gulaš sa paprikama i mesom
Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
-
Zdravlje
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva
Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.
-
-
Putovanja
Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto
Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
-
Preporučujemo
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
Koliko dugo možemo da čuvamo jaja u frižideru?
Jaja su sigurno jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoh ishrani. Ako niste vegan i nemate određene zdravstvene tegobe, verovatno uvek imate jaja u frižideru, čak i kada vam sve drugo nestane...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.98 100.68 101.39
-
Novo istraživanje: Prednosti konzumacije meda u odnosu na šećer
Novo istraživanje sugeriše da postoje izvesne prednosti meda u odnosu na šećer
12-10-2023 | 10:19 | Autor/Izvor: Naxi media, Fox news
Foto: Bigstock, nstudio
Prema nedavnom istraživanju objavljenom u Nutrition Reviews i izveštaju Fox News-a, konzumacija sirovog meda dobijenog iz jednog cvetnog izvora može da unapredi kontrolu nivoa šećera u krvi i smanji nivo holesterola ako se konzumira u okviru zdrave ishrane. "Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80% šećera.Ne sugerišemo da je neophodno jesti med ako trenutno izbegavate šećer, već se više radi o zameni. Ako obično koristite rafinisani šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamenom tih šećera medom možete smanjiti kardio-metaboličke rizike", izjavio je Tauseef Khan, viši istraživač u studiji i naučni saradnik u oblasti ishrane na Medicinskom fakultetu Temerty, Univerziteta u Torontu, u saopštenju za javnost.
Istraživači iz Toronta sproveli su sveobuhvatan pregled i meta-analizu rezultata iz 18 kliničkih ispitivanja koja su uključila više od 1100 učesnika kako bi istražili uticaj meda na srce i faktore rizika za metaboličke bolesti, kako se navodi u saopštenju ove studije. "U našem istraživanju, analizirali smo sve relevantne podatke iz svih studija o konzumaciji meda kod ljudi, a koje su se bavile metaboličkim oboljenjima", izjavio je Khan.
Konzumacija meda pokazala se povezanom s blagim smanjenjem nivoa glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Tauseef Khan je istakao da su ovi efekti bili klinički značajno mali. "Međutim, to ukazuje na to da nema štetnih posledica u uzimanju meda, a čak i blago smanjenje može doneti dugoročne koristi", dodao je.
Khan je naglasio razliku između prerađenog i sirovog meda u pogledu zdravstvenih prednosti. Prerađeni med podrazumeva postupak filtriranja, zagrevanja i uklanjanja vlage kako bi se olakšala manipulacija njime, ali ovaj proces može da ošteti mnoge njegove bioaktivne komponente, čime gube na svojoj efikasnosti. Sirovi med, s druge strane, zadržava svoje prirodne karakteristike i često se smatra zdravijim izborom.
Savetuje se da ljudi razmotre uključivanje meda u svoju ishranu ako "uživaju u njegovom ukusu i žele da obogate svoj celokupni nivo ishrane". Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali treba imati na umu da med ima prirođeno slađi ukus, pa bi bilo potrebno koristiti manje količine.
-
Pročitajte i...
Med i beli Luk na prazan stomak? Da li je ovo zdrav Izbor?
Beli luk i med važe za prirodne antibiotike, a njihova kombinacija predstavlja izvanredan prirodni lek u borbi protiv prehlade, gripa i drugih oboljenja. Ipak, koliko je pametno konzumirati ih na prazan stomak?
Med, đumbir i limun kombinacija u službi zdravlja
Tokom zimskog perioda potrebno je jačati imuni sistem, a jedna od poznatih delotvornih prirodnih kombinacija ogleda se u konzumiranju meda, đumbira i limuna.
Cimet i med za gubitak kilograma
Ukoliko želite da očistite organizam i izgubite koji kilogram, umesto iscrpnih dijeta isprobajte mešavinu cimeta i meda koja može biti snažan antioksidant.
Letnje maske: Hidrirana i negovana koža
Neka vaša koža bude negovana i na visokim temperaturama! Poznato je da se promena vremena i visoke temperature odražavaju i na tonus kože, kao i hidrantnost, ali zahvaljujući ovim prirodnim maskama vašoj koži ćete obezbediti potrebnu negu!
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: