Novo istraživanje: Prednosti konzumacije meda u odnosu na šećer

Novo istraživanje sugeriše da postoje izvesne prednosti meda u odnosu na šećer

12-10-2023

|

10:19

|

Autor / Izvor: Naxi media, Fox news


Prema nedavnom istraživanju objavljenom u Nutrition Reviews i izveštaju Fox News-a, konzumacija sirovog meda dobijenog iz jednog cvetnog izvora može da unapredi  kontrolu nivoa šećera u krvi i smanji nivo holesterola ako se konzumira u okviru zdrave ishrane. "Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80% šećera.

Ne sugerišemo da je neophodno jesti med ako trenutno izbegavate šećer, već se više radi o zameni. Ako obično koristite rafinisani šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamenom tih šećera medom možete smanjiti kardio-metaboličke rizike", izjavio je Tauseef Khan, viši istraživač u studiji i naučni saradnik u oblasti ishrane na Medicinskom fakultetu Temerty, Univerziteta u Torontu, u saopštenju za javnost.

Istraživači iz Toronta sproveli su sveobuhvatan pregled i meta-analizu rezultata iz 18 kliničkih ispitivanja koja su uključila više od 1100 učesnika kako bi istražili uticaj meda na srce i faktore rizika za metaboličke bolesti, kako se navodi u saopštenju ove studije. "U našem istraživanju, analizirali smo sve relevantne podatke iz svih studija o konzumaciji meda kod ljudi, a koje su se bavile metaboličkim oboljenjima", izjavio je Khan.

Konzumacija meda pokazala se povezanom s blagim smanjenjem nivoa glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Tauseef Khan je istakao da su ovi efekti bili klinički značajno mali. "Međutim, to ukazuje na to da nema štetnih posledica u uzimanju meda, a čak i blago smanjenje može doneti dugoročne koristi", dodao je.

Khan je naglasio razliku između prerađenog i sirovog meda u pogledu zdravstvenih prednosti. Prerađeni med podrazumeva postupak filtriranja, zagrevanja i uklanjanja vlage kako bi se olakšala manipulacija njime, ali ovaj proces može da ošteti mnoge njegove bioaktivne komponente, čime gube na svojoj efikasnosti. Sirovi med, s druge strane, zadržava svoje prirodne karakteristike i često se smatra zdravijim izborom.

Savetuje se da ljudi razmotre uključivanje meda u svoju ishranu ako "uživaju u njegovom ukusu i žele da obogate svoj celokupni nivo ishrane". Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali treba imati na umu da med ima prirođeno slađi ukus, pa bi bilo potrebno koristiti manje količine.