Neprevaziđene domaće tufahije

Ovo tradicionalna poslastica nikada neće izaći iz mode.

02-11-2023

|

11:44

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

12 sitnijih jabuka
500g šećera
500ml vode
150g mlevenih oraha
sok od isceđenog limuna
slatka pavlaka za šlag
50ml mleka
kesica vanil šećera


Priprema:

Oljuštite jabuke i lagano nožem izvadite središnji deo sa košticama, ukoliko nemate spravicu u kuhinji kojom se to lagano radi.

U posudu za kuvanje sipajte vodu, šećer i sok od limuna kako biste napravili šećerni sirup, poznat i kao agda.


Kada agda proključa, lagano spustite jabuke u sirup.


Kuvajte jabuke 15 minuta, vodeći računa da se ne raspadnu. Prvo kuvajte jednu stranu jabuke, a zatim rešetkastom kašikom lagano okrenite i kuvajte drugu stranu jabuke, ukoliko se same ne okrenu.


Limun će pomoći da jabuke zadrže svetlu boju prilikom kuvanja, dok će velika količina šećera u sirupu pomoći da se jabuke očuvaju i ne raspadnu.


Nakon kuvanja, izvadite jabuke iz sirupa.


Ostavite jabuke da se ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider na sat vremena.


Sada ste spremili ukusne jabuke u sirupu koje možete poslužiti kao desert ili koristiti kao dodatak raznim jelima. 


PRIJATNO!