Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozga

Iako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.

28-05-2025

|

10:16

|

Autor / Izvor: Naxi media, Science Alert


Ovo istraživanje sprovela je međunarodna grupa naučnika, kao nastavak rada iz 2022. godine koji je ispitivao veze između ishrane i atrofije mozga. Prethodna studija pokazala je da su mediteranska ishrana, posebno njena zelena varijanta (više biljnih namirnica, manje mesa), povezane sa manjim oštećenjima mozga.


U novom istraživanju tim je želeo da prouči mehanizme koji stoje iza ove veze. Otkrili su značajnu povezanost između nižih markera šećera u krvi i manjeg smanjenja moždanog tkiva i gubitka neurona, koji su tipični za proces starenja.

„Održavanje niskih nivoa šećera u krvi, čak i unutar normalnih granica, obećava očuvanje mlađeg mozga, naročito u kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću,“ izjavila je viša autorka studije i epidemiolog Iris Šai sa Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu.


Podaci su prikupljeni pomoću snimaka mozga magnetnom rezonancom (MRI) kod 224 učesnika prosečne starosti od 51 godine, koji su bili gojazni ili su imali visoke nivoe masti u krvi. Tokom 18 meseci, učesnici su podeljeni u tri grupe i pratili su mediteransku ishranu, zelenu mediteransku ishranu ili standardnu zdravu ishranu.


Rezultati su pokazali da su sporije starenje mozga, mediteranska ishrana (posebno zelena) i niži nivoi šećera u krvi međusobno povezani, što potvrđuje nalaze iz studije iz 2022. godine.


Naučnici su primetili da su ispitanici koji su konzumirali zeleni čaj i napitke od Mankai sočiva, kao deo zelene mediteranske ishrane, pokazali najmanje oštećenje moždanog tkiva. Ovo ukazuje da biljne namirnice mogu imati zaštitno dejstvo na mozak.


„Polifenoli prisutni u biljnim namirnicama mogu proći kroz krvno-moždanu barijeru i smanjiti upalu mozga, što je ključno za očuvanje memorije,“ dodala je Šai.


Iako se iz podataka ne mogu izvući direktni uzročno-posledični zaključci, postoje jasni pokazatelji da mediteranska ishrana povoljno deluje na mozak, što su potvrdile i ranije studije. Glavni faktori koji doprinose ovim efektima su niski nivoi šećera u krvi i visok sadržaj biljnih namirnica.


Starenje mozga je prirodni deo procesa starenja, ali ubrzano starenje povećava rizik od kognitivnog pada i povezanih neuroloških bolesti u ranijem životnom dobu. Bolje razumevanje ovog procesa može nam omogućiti da preduzmemo odgovarajuće mere, poput promene ishrane.


„Ovo istraživanje nudi siguran pristup za potencijalno usporavanje starenja mozga – usvajanjem elemenata zelene mediteranske ishrane,“ zaključila je glavna autorka studije i epidemiolog Dafna Pahter sa Univerziteta Ben-Gurion.


Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.