-
Poslednjih 5 pesama
- Azra - Marina
- S.A.R.S. - Lutka
- Knez - Pricaj Sa Mnom
- Viktorija - Barakuda
- Doris Dragović - Tek iz navike
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, a istovremeno su jako zdrave
Ugljeni hidrati su već godinama na jako lošem glasu, a mnogobrojni nutricionisti ih povezuju sa različitim bolestima poput dijabetesa... Imajte u vidu da je istina često negde između i da se trendovi u isharni menjaju skoro koliko i modni trendovi. Postoje namirnice koje obiluju ugljenim hidratima, a možete da ih jedete bez griže savesti.
21-03-2024 | 10:16 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, TopFoodPics
Istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranljivim materijama i vlaknima mogu biti veoma dobre za vas.
Iako dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata mogu da budu od koristi za neke ljude, nema razloga da se u potpunosti izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, navodi Healthline.
Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata, dok kuvana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Heljda je veoma hranljiva, sadrži i proteine i vlakna. Takođe ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica.
Pored toga, studije na ljudima i životinjama pokazuju da može biti posebno korisna za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.
Banane - Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera, prema Healthline-u. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C i sadrže nekoliko korisnih biljnih jedinjenja. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.
Nezrele, zelene banane imaju više skroba koji se pretvara u prirodne šećere kako banane sazrevaju, postajući žute u tom procesu. Zbog toga ćete imati više skroba i manje šećera ako jedete banane dok su manje zrele.Batat ili slatki krompir je ukusno korenasto povrće, pola šolje (100 grama), kuvanog slatkog krompira sa ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je takođe bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma.
Ovi krompirići su prepuni antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u vašim ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.Cvekla je ljubičasto korenasto povrće. Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana.
Takođe je prepuna vitamina i minerala, zajedno sa moćnim antioksidansima i biljnim jedinjenjima.Ovas je neverovatno zdrava celovita žitarica i odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Ovas sadrži 70 odsto ugljenih hidrata. Porcija od 1 šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno je bogat specifičnom vrstom vlakana koji se zove beta glukan ovsa.
Ovas je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica.
Grejpfrut je citrusno voće slatkog, kiselog i gorkog ukusa.
Sadrži oko 8% ugljenih hidrata i bogat je raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima.
Prema nekim studijama na ljudima i životinjama, grejpfrut može da poboljša zdravlje srca i poboljšati upravljanje šećerom u krvi.Borovnice se često prodaju kao superhrana zbog bogatog sadržaja antioksidanata.
Sastoje se uglavnom od vode, kao i oko 14,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama.
Borovnice takođe sadrže velike količine mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K i mangan.
Studije su pokazale da su borovnice dobar izvor antioksidativnih jedinjenja, koja mogu pomoći u zaštiti vašeg tela od štetnih slobodnih radikala. Studije sugerišu da konzumiranje borovnica može čak poboljšati pamćenje kod starijih osoba. -
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: