-
Poslednjih 5 pesama
- Dejan Cukić - Julija
- Josipa Lisac - Na na
- Oliver Dragojević - Pred tvojim vratima
- Djavoli - Vino noći
- Crvena jabuka - Volio Bih da Si Tu
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Palenta sa semenkama
Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
-
Zdravlje
Efekti nedostatka sna na telo!
Nedovoljno sna iscrpljuje mentalne sposobnosti i ugrožava fizičko zdravlje. Nauka je povezala hroničan nedostatak sna sa brojnim zdravstvenim problemima – od gojenja do oslabljenog imunog sistema. Ako ste ikada proveli noć prevrćući se u krevetu, znate kako ćete se osećati sutradan: umorno, razdražljivo i dezorijentisano. Ali, redovno uskraćivanje preporučenih 7 do 9 sati sna ima mnogo ozbiljnije posledice od pukog jutarnjeg umora.
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
-
Putovanja
Ovaj gradić proglašen je najlepšim priobalnim mestom na svetu!
Prestižni magazin Architectural Digest sastavio je listu najlepših priobalnih gradova sveta, a na samom vrhu našao se Camogli, slikoviti gradić na severozapadu Italije, nadomak Đenove.
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
-
Preporučujemo
Koje su to najčešće greške koje pravimo kad peremo veš u veš mašini?
Iako pranje veša deluje kao rutinska aktivnost, mnogi od nas prave uobičajene greške koje utiču na miris, dugotrajnost i izgled odeće. Jedna od najčešćih zabluda ogleda se u korišćenju previše omekšivača ili deterdženta, kao i u pogrešnom izboru temperature pranja.
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Najskuplji krompir na svetu košta 500 evra po kilogramu, a razlog je specifičan
Na nedeljnom nivou gotovo da ne postoji porodica koja bar jednom na stolu nema neko jelo od krompira. Od klasičnog pomfrita, pirea, pa sve do paprikaša i musake, krompir nikako ne možemo da izbegnemo. Ali kako bismo to uspeli ako bi za kilogram krompira trebalo da izdvojimo otprilike 500 evra?
29-08-2024 | 13:59 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock- barbaradudzinska
Dakle, poznato nam je da je krompir jeftina namirnica, ali to ne važi za krompir koji potiče s malog francuskog otoka Noirmoutiera, smeštenog zapadno od Nantesa.
Mali, žuti krompir s ovog otoka spada među najskuplje na svetu, a cene mu sežu čak do 500 evra po kilogramu. Rastu isključivo na tlu ovog područja, zaliva Biscay, koje je obogaćeno mineralima - na komadiću zemlje koji nosi miris okeana i algi.
Krompiri bonnotte se pažljivo uzgajaju i beru s posebnom pažnjom kada dostignu vrhunac zrelosti u maju, a posebno je interesantno da taj proces traje samo sedam dana. Tokom ovog perioda, 2.500 berača okuplja se od zore do zalaska sunca kako bi ubrali najvredniji krompir na svetu. Ručno izvlače svaki krompir kako bi zablistali na stolovima najprestižnijih restorana širom sveta.
Ovaj izuzetno skup krompir se ističe svojom nežnom limunastom aromom i mirisom orašastih plodova, a prepoznatljiv je po slanom, mineralnom ukusu koji dugo ostaje na nepcima. Koristi se za pripremu različitih jela: počevši od supe, čorbe, salate, krema ili pirea, ali bez obzira na način upotrebe, ključno je zadržati koru koja čuva esenciju mora i zemljišta.
Francuski specijalitet se danas ipak suočava sa oštrom konkurencijom. Pre nekoliko godina, britanski lanac supermarketa Tesco komercijalizovao je krompir, nudeći ga po ceni od otprilike 2 evra po kilogramu, daleko ispod standardne cene. Taj krompir je sličan ovom krompiru i gaji se na otoku Jersey, na britanskoj teritoriji, u sličnim prirodnim uslovima. Ipak, iskusni gurmani tvrde da je francuski krompir daleko ukusniji. -
Pročitajte i...
Zašto su dinosaurusi razvili perje? Razlog nije samo letenje!
Pre samo nekoliko decenija, pominjanje "dinosaurusa sa perjem" među naučnicima izazvalo bi čudne poglede. Ipak, sada je opštepoznato da su mnoge vrste dinosaurusa evoluirale perje, jer su arheolozi otkrili desetine dinosaurusa prekrivenih perjem ili strukturalno sličnim pokrovima tela.
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: