Najjednostavniji recept za slavski kolač
Sigurni smo da i najneiskusnija domaćica uz adekvatne trikove i uputstva može da pripremi savršen slavski kolač.
18-01-2024
|10:21
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
800 g mekog brašna TIP-400
400 ml mlake vode
120 ml ulja
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
20 g svežeg kvasca
1/2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
Aktivirajte kvasac dodajući ga u šećer i mlaku vodu, izmešajte. U drugoj posudi, pomešajte brašno i prašak za pecivo. U većoj posudi, kombinujte kvasac, ulje i vodu, pa dobro umutite žicom. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Kada postane gusto, mesite rukama dodajući so. Pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na tri dela - veliki, srednji i mali komad. Koristite dublju šerpu s pek papirom, premažite uljem i pospite brašnom. Stavite veći deo testa u šerpu i poravnajte rukama. Srednji deo testa podelite na tri dela, razvucite i sačekajte 2 minuta. Svaki deo ponovno podelite na tri dela, napravite pletenice i postavite ih preko većeg testa u šerpi. Premažite uljem i ponovite postupak s preostala dva dela testa. Sklonite krpu i formirajte krst od pletenica, premažite svaku uljem. Sada razvijte treći, najmanji deo testa, napravite ružu i stavite je u sredinu. Ponovno premažite uljem i pokrijte folijom i ostavite da odstoji. Pecite kolač na 200°C prvih 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 25 minuta.
Dok je kolač još topao, premažite ga uljem za dodatni sjaj i ostavite da se ohladi. Prijatno!