Nahranite vaše biljke namirnicama koje imate u kuhinji
Ljuske iskorišćenih jaja i soc domaće kafe mogu se upotrebiti kao dodatak ishrani vaših biljaka.
12-05-2023
|15:00
|Autor / Izvor: Naxi media
Ljuske jaja su bogate kalcijumom, pa predstavljaju jedan od prirodnih dodataka ishrani biljaka.
Iskorišćene ljuske od jaja je najpre potrebno isprati vodom, pa sačuvati u otvorenoj posudi (plehu) na suncu. Ostaviti da se unutrašnjost ljuske skroz osuši, a kada se osuši, ljuske postaviti 3-4 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, kako bi se uklonile bakterije, poput salmonele, ukoliko je prisutna.
Nakon što su bile u rerni, ljuske je potrebno usitniti u blenderu, a dobijeni prah postaviti u staklenu teglu. Prahu se mogu dodati 2-3 kašičiće sirćeta i sve dobro promešati. Potrebno je neko vreme da se ljuske apsorbuju i postanu hranljiva materija đubriva za vaše biljke, pa je preporučljivo da prilikom postavljanja u zemlju saksije budu što sitnije.
Dobijena smesa dodaje se zemlji u kojoj se nalaze biljke.

(Foto: Bigstock-malvenA)
Još jedan organski način prihrane biljaka tokom proleća i leta moguć je pomoću soca od domaće kafe, a on se prevashodno odnosi na biljke kojima odgovara kiselija sredina. Nakon isprijanja skuvane kafe bez dodatka šećera, potrebno je odložiti soc (talog) i ostaviti da se potpuno prirodno osuši jedan do dva dana. Dobijeni prah može se dodati okopanom zemljištu biljke u nekoliko kašičica, te postupak ponavljati na svake dve do tri nedelje. Ipak, poželjno je pratiti razvoj biljke i ne preterivati u količini dodavanja soca, jer se na taj način može sprečiti neophodan protok vazduha do korena biljke.