Mus: Uživajte u izobilju ukusa
Mus je poslastica koja se priprema lako i brzo i može se konzumirati u svako doba. Donosimo vam nekoliko varijanti ovog deserta.
16-11-2016
|12:34
|Autor / Izvor: Naxi media
Mus od crne čokolade
Sastojci:
- 200 g čokolade (sa najmanje 70% kakaa)
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 125 ml slatke pavlake
Priprema: Čokoladu iseći na komadiće i otopiti na pari.Odvojiti belance od žumanaca. Od belanca ulupati čvrst sneg i postupno dodajte 100 g šećera. Slatku pavlaku istući u šlag. Na pari izmiksati žumance, 2 kašike vruće vode i 50 g šećera dok se ne dobije čvrsta masa u koju se postupno dodaju otopljena čokolada (i eventualni dodaci ukusu), zatim dodajte šlag i na kraju sneg. Mus potom mora 4-5 sati da odstoji u frižideru. Za dekoraciju se preporučuju komadići tamne i bele čokolade ili listići mente.
Mus od bele čokolade:
Sastojci:
- 40 g bele čokolade,
- 60 g neutralne pavlake,
- 1/4 žumanceta,
- 10 g putera,
- 10 g Amaretto likera.
Priprema: Mutiti sve sastojke na pari 40 minuta. Posle toga ostaviti da se ohladi u frižideru.
Mus od meda
Sastojci:
- 40 g meda,
- 1/4 žumanceta,
- 10 g šećera,
- 30 g neutralne pavlake,
- vanilin šećer, želatin,
- 40 g slatke pavlake.
Priprema: Med, žumance, šećer, neutralnu pavlaku, vanilin šećer i želatin mutiti na pari, uz stalno mešanje 30 minuta. Kad masa dobije glatku teksturu, naglo je ohladiti pomoću druge posude sa ledom i nakon toga sjediniti sa umućenom slatkom pavlakom. Ostaviti u frižider da se stegne.