Marokanska piletina sa bademima i suvim šljivama

Mirisna i blago slatka piletina, začinjena cimetom i kurkumom, savršeno se slaže sa kus-kusom i prženim bademima.

05-11-2025

|

14:04

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci: 

  • 4 bataka sa karabatkom
  • 2 kašičice soli
  • 1 velika glavica crnog luka, iseckana
  • 3 čena belog luka, tanko seckana
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • Korica i sok od 1 narandže
  • 12 suvih šljiva, bez koštica
  • 2 kašike badema, listići, prženi
  • Svež peršun ili korijander za dekoraciju (po želji)

Priprema:

Posolite piletinu sa kašičicom soli. Zagrejte tiganj koji može u rernu na srednje jakoj vatri i pecite piletinu kožom na dole dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava, oko 12 minuta. Prebacite na tanjir, kožom na gore. Smanjite vatru na srednju. U tiganj dodajte luk, beli luk, kurkumu i cimet i propržite 3 minuta. Dodajte koricu pomorandže, sok i 3/4 šolje vode, pa ubacite suve šljive. Vratite piletinu u tiganj. Pustite da krčka 2–3 minuta. Stavite tiganj u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok unutrašnja temperatura piletine ne dostigne 75°C, oko 15 minuta. Pospite piletinu prženim bademima i svežim peršunom ili korijanderom. Poslužite uz kus-kus i sos iz tiganja.

PRIJATNO!