Marokanska piletina sa bademima i suvim šljivama
Mirisna i blago slatka piletina, začinjena cimetom i kurkumom, savršeno se slaže sa kus-kusom i prženim bademima.
05-11-2025
|14:04
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 4 bataka sa karabatkom
- 2 kašičice soli
- 1 velika glavica crnog luka, iseckana
- 3 čena belog luka, tanko seckana
- 1 kašičica kurkume
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- Korica i sok od 1 narandže
- 12 suvih šljiva, bez koštica
- 2 kašike badema, listići, prženi
- Svež peršun ili korijander za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Posolite piletinu sa kašičicom soli. Zagrejte tiganj koji može u rernu na srednje jakoj vatri i pecite piletinu kožom na dole dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava, oko 12 minuta. Prebacite na tanjir, kožom na gore. Smanjite vatru na srednju. U tiganj dodajte luk, beli luk, kurkumu i cimet i propržite 3 minuta. Dodajte koricu pomorandže, sok i 3/4 šolje vode, pa ubacite suve šljive. Vratite piletinu u tiganj. Pustite da krčka 2–3 minuta. Stavite tiganj u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok unutrašnja temperatura piletine ne dostigne 75°C, oko 15 minuta. Pospite piletinu prženim bademima i svežim peršunom ili korijanderom. Poslužite uz kus-kus i sos iz tiganja.
PRIJATNO!