Letnje čudo: Sladoled koji se ne topi
Japanski naučnici otkrili su potpuno organski način proizvodnje sladoleda koji zadržava svoj oblik i ne topi se i do nekoliko sati.
07-08-2017
|10:57
|Autor / Izvor: Naxi media/cntraveler.com
Ukus sladoleda je nepromenjen, a do ovog otkrića došli su naučnici iz Istraživačkog centra u Kanazavi, prenele su japanske dnevne novine "Asahi Shimbun". Do ovog otrkića su došli slučajno, ako slučajnosti uopšte postoje. Naime, istraživački centar u Kanazavi zamolio je jednog poslastičara da napravi desert koristeći polifenol, tečnost koja se dobija iz jagoda, a kada se poslastičar požalio na to da se slatka pavlaka momentalno stvrdnjava kada joj se doda pomenuti sastojak, naučnici su shvatili da su naišli na zlatni rudnik.
- Polifenol prilično otežava odvajanje vode i masti, pa utiče da sladoled zadrži prvobitni oblik duže vremena i usporava proces topljenja - rekao je profesor Tomihisa Ota sa Univerziteta u Kanazavi.