Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
29-04-2025
|13:21
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
1 kg mladog krompira
250 g slanine, isečene na kockice
1 beli luk
1 šolja rendanog sira (po izboru)
So, biber, bosiljak ili ruzmarin po ukusu
Maslinovo ulje
Priprema:
Prokuvajte mladi krompir u ključaloj vodi desetak minuta. Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. U većem tiganju, na srednje jakoj vatri, propržite slaninu dok ne postane hrskava. Potom je izvadite iz tiganja i stavite na papirni ubrus da se ocedi od viška masnoće.
U istom tiganju u kojem ste pržili slaninu, dodajte iseckani beli luk i kratko ga propržite na preostaloj masnoći od slanine, oko 1-2 minuta. Zatim izvadite beli luk iz tiganja. U većem plehu ili vatrostalnoj posudi, poređajte krompir. Posolite i pobiberite po ukusu. Preko krompira rasporedite prženu slaninu i beli luk i začin koji volite (bosiljak, ruzmarin).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta ili dok krompir ne postane mekan i hrskav. Ako ste ljubitelj sira pred kraj narendajte mocarelu ili čedar i ostavite da se peče još pet minuta.
PRIJATNO!