-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Ne Lomite Mi Bagrenje
- Leo Martin - Ima Vremena
- Valentino - Ne daj mi da govorim u snu
- Vlado Georgiev - Reci mi da znam
- Severina - Virujen u te
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Palenta sa semenkama
Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
-
Zdravlje
Efekti nedostatka sna na telo!
Nedovoljno sna iscrpljuje mentalne sposobnosti i ugrožava fizičko zdravlje. Nauka je povezala hroničan nedostatak sna sa brojnim zdravstvenim problemima – od gojenja do oslabljenog imunog sistema. Ako ste ikada proveli noć prevrćući se u krevetu, znate kako ćete se osećati sutradan: umorno, razdražljivo i dezorijentisano. Ali, redovno uskraćivanje preporučenih 7 do 9 sati sna ima mnogo ozbiljnije posledice od pukog jutarnjeg umora.
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
-
Putovanja
Ovaj gradić proglašen je najlepšim priobalnim mestom na svetu!
Prestižni magazin Architectural Digest sastavio je listu najlepših priobalnih gradova sveta, a na samom vrhu našao se Camogli, slikoviti gradić na severozapadu Italije, nadomak Đenove.
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
-
Preporučujemo
Koje su to najčešće greške koje pravimo kad peremo veš u veš mašini?
Iako pranje veša deluje kao rutinska aktivnost, mnogi od nas prave uobičajene greške koje utiču na miris, dugotrajnost i izgled odeće. Jedna od najčešćih zabluda ogleda se u korišćenju previše omekšivača ili deterdženta, kao i u pogrešnom izboru temperature pranja.
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Kojim redosledom se služi piće na svečanom banketu?
Ukoliko pripremate proslavu i želite da se pridržavate bontona, te ostavite utisak na goste, saznajte kojim redosledom bi trebalo da služite pića. Pripremili smo vam kratak kurs, koji će vam biti od koristi.
14-09-2016 | 10:59 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-monkeybusinessimages
Najpre bi trebalo reći da se prilikom postavljanja stola, čaše uvek stavljaju s desne strane, ispred tanjira. One moraju biti postavljene redom kojim će se piće servirati, i to zdesna ulevo. Pa kako dočekati goste?
Pola sata pre početka svečanog ručka ili večere, služe se tzv. aperitivi. Kao aperitiv kod nas se služi domaći vermut, rakije ili pivo.
Uz ordever se služi pivo, a uz ostrige vino smederevka.
Između supe i drugih jela služe se slatka vina, prošek.
Uz glavno jelo, ukoliko je na stolu riba, služi se smedervka, rizling i plemenka (belo stono vino), Ako je riba morska, treba izneti belo ili crno dalmatinsko vino, što zavisi od vrste ribe.
Uz pečenje služe se crna jača vina, kao što su: župsko staro vino, dalmatinski dingač, blatina, burgunder.
Uz testo, tj. posle glavnog jela, ili između glavnog jela i deserta služi se šampanjac. To je takođe trenutak kada bi trebalo održati zdravicu.
Uz desert služe se isključivo pića za desert. To su različita vina i likeri.
Na kraju obroka služi se crna kafa, a likeri ukoliko ranije nisu posluženi, mogu se izneti i poslužiti tada.
-
Pročitajte i...
Deset pravila "staromodnog bontona" koja ne bi trebalo da zaboravimo
Možda deluju zastarelo, ali neka pravila su osmišljena da podstaknu međusobno poštovanje. Kako je društvo napredovalo, pravila su se menjala, ali neki ljudi i dalje žude za prošlim vremenima, priželjkujući povratak staromodnih pravila bontona. Zbog toga što su ta pravila postala zastarela, polako smo počeli da osećamo posledice nedostatka osnovnih manira.
Pravila ponašanja za stolom: Ostavite lep utisak
Porodična okupljanja, obeležavanje praznika i proslava, poslovni ručkovi i večere...Svaki vid sastajanja koji podrazumeva zajedničko sedenje i konzumiranje hrane zahteva određena pravila u ponašanju. Ukoliko želite da ostavite utisak osobe koja poznaje bonton i želite da ukažete poštovanje prisutnima i domaćinu, pridržavajte se pravila koja su navedena u nastavku teksta. Neka vaši maniri za stolom budu odraz vaše kulture ponašanja.
Cvetni bonton: Kako da nepogrešivo odaberete buket?
Kupovina cveća ima određen bonton, a svako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a povodom obeležavanja 8. marta njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, donosimo vam nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom njegovog odabira.
Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jela
Prilikom posete restoranu dobro bi bilo znati bonton upotrebe escajga, jer njime konobaru šaljete određenu poruku i pokazujete znake lepog vaspitanja.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: