Kojim redosledom se služi piće na svečanom banketu?

Ukoliko pripremate proslavu i želite da se pridržavate bontona, te ostavite utisak na goste, saznajte kojim redosledom bi trebalo da služite pića. Pripremili smo vam kratak kurs, koji će vam biti od koristi.

14-09-2016

|

10:59

|

Autor / Izvor: Naxi media

Najpre bi trebalo reći da se prilikom postavljanja stola, čaše uvek stavljaju s desne strane, ispred tanjira. One moraju biti postavljene redom kojim će se piće servirati, i to zdesna ulevo. Pa kako dočekati goste?

Pola sata pre početka svečanog ručka ili večere, služe se tzv. aperitivi. Kao aperitiv kod nas se služi domaći vermut, rakije ili pivo.

Uz ordever se služi pivo, a uz ostrige vino smederevka.

Između supe i drugih jela služe se slatka vina, prošek.

Uz glavno jelo, ukoliko je na stolu riba, služi se smedervka, rizling i plemenka (belo stono vino), Ako je riba morska, treba izneti belo ili crno dalmatinsko vino, što zavisi od vrste ribe.

Uz pečenje služe se crna jača vina, kao što su: župsko staro vino, dalmatinski dingač, blatina, burgunder.

Uz testo, tj. posle glavnog jela, ili između glavnog jela i deserta služi se šampanjac. To je takođe trenutak kada bi trebalo održati zdravicu.

Uz desert služe se isključivo pića za desert. To su različita vina i likeri.

Na kraju obroka služi se crna kafa, a likeri ukoliko ranije nisu posluženi, mogu se izneti i poslužiti tada.