-
Poslednjih 5 pesama
- Toše Proeski - Ko ti to grize obraze
- Bebi Dol - Rudi
- Doris Dragović - Moram
- EKV - Srce
- Petar Grašo - Vera od suvog zlata
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoTestenina sa tikvicama i slaninom
Ako nemate danas ideju za pripremu ručka, nemate previše vremena i sve vam je dosadilo, probajte ovaj jednostavni recept koji će vas oduševiti.
Recept za starinski slatki kupusKada stignu hladniji dani svi volimo da pojedemo nešto "na kašiku". Baš zato vam danas donosimo jednostavan recept za slatki kupus sa junetinom, jelo koje mnoge od nas vraća u detinjstvo...
-
ZdravljeSok koji može da vam pomogne u snižavanju krvnog pritiska
Verovatno nikada ne biste pomislili da sok može da vam pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali sada možete da razmotrite ovu opciju.
Ambliopija ili "Lenje oko": Simptomi i na koja stanja sve može da ukaže?Lenje oko ili ambliopija je veoma čest problem sa vidom koji utiče na oči. Međutim, to takođe može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest i srčana oboljenja.
-
PutovanjaPet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?
Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
Krakov: Raskošna istorija i neodoljivi šarm gradaOvaj grad, nekadašnja prestonica Poljske, danas je epicentar kulture, obrazovanja i turizma u regionu.
-
PreporučujemoNapravite lopticu od folije i ubacite je u mašinu za pranje sudova
Otkrili smo genijalan trik koji se deli društvenim mrežama, a verovatno vam nikada ne bi pao na pamet.
Ako želite da vam odeća dugo miriše nakon pranja zapamtite ove savetePostoje zanimljivi i vrlo jednostavni trikovi uz pomoć kojih možete da sačuvate svežinu i miris odeće.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 118.77 119.60 120.44 USD 108.61 109.38 110.14
-
Kojim redosledom se služi piće na svečanom banketu?
Ukoliko pripremate proslavu i želite da se pridržavate bontona, te ostavite utisak na goste, saznajte kojim redosledom bi trebalo da služite pića. Pripremili smo vam kratak kurs, koji će vam biti od koristi.
14-09-2016 | 10:59 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-monkeybusinessimages
Najpre bi trebalo reći da se prilikom postavljanja stola, čaše uvek stavljaju s desne strane, ispred tanjira. One moraju biti postavljene redom kojim će se piće servirati, i to zdesna ulevo. Pa kako dočekati goste?
Pola sata pre početka svečanog ručka ili večere, služe se tzv. aperitivi. Kao aperitiv kod nas se služi domaći vermut, rakije ili pivo.
Uz ordever se služi pivo, a uz ostrige vino smederevka.
Između supe i drugih jela služe se slatka vina, prošek.
Uz glavno jelo, ukoliko je na stolu riba, služi se smedervka, rizling i plemenka (belo stono vino), Ako je riba morska, treba izneti belo ili crno dalmatinsko vino, što zavisi od vrste ribe.
Uz pečenje služe se crna jača vina, kao što su: župsko staro vino, dalmatinski dingač, blatina, burgunder.
Uz testo, tj. posle glavnog jela, ili između glavnog jela i deserta služi se šampanjac. To je takođe trenutak kada bi trebalo održati zdravicu.
Uz desert služe se isključivo pića za desert. To su različita vina i likeri.
Na kraju obroka služi se crna kafa, a likeri ukoliko ranije nisu posluženi, mogu se izneti i poslužiti tada.
-
Pročitajte i...Pravila ponašanja za stolom: Ostavite lep utisak
Porodična okupljanja, obeležavanje praznika i proslava, poslovni ručkovi i večere...Svaki vid sastajanja koji podrazumeva zajedničko sedenje i konzumiranje hrane zahteva određena pravila u ponašanju. Ukoliko želite da ostavite utisak osobe koja poznaje bonton i želite da ukažete poštovanje prisutnima i domaćinu, pridržavajte se pravila koja su navedena u nastavku teksta. Neka vaši maniri za stolom budu odraz vaše kulture ponašanja.
Cvetni bonton: Kako da nepogrešivo odaberete buket?Kupovina cveća ima određen bonton, a svako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a povodom obeležavanja 8. marta njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, donosimo vam nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom njegovog odabira.
Kako pravilno postaviti escajg za vreme i nakon jelaPrilikom posete restoranu dobro bi bilo znati bonton upotrebe escajga, jer njime konobaru šaljete određenu poruku i pokazujete znake lepog vaspitanja.
Cvetni bonton: Svako cveće nosi određenu porukuSvako cveće, prema vrsti, boji i broju nosi određenu poruku i simboliku. Ukoliko niste upoznati sa bontonom poklanjanja cveća, a na današnji dan njime želite da obradujete drage pripradnice lepšeg pola, evo nekoliko smernica koje bi trebalo da imate na umu prilikom odabira.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: