Slušate: Muzički mix

Pesma: Jelena Tomašević - Ime Moje

Muzički mix
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Lazanje kao iz restorana

    Gotovo da nema osobe koja ne voli lazanje, ali je zato mnogo onih koji veruju da je priprema ovog jela komplikovana.




    06-09-2023 | 10:50 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Julie208


    Donosimo vam jednostavan recept za ovo tradicionalno italijansko jelo, koje će oduševiti i početnike u kuhinji.

     

    Sastojci:

     

    400 g kora za lazanje

    0,5 kg junećeg mlevenog mesa

    0,5 l pasiranog paradajza

    0,5 l crnog vina

    veća glavica crnog luka

    beli luk (tri čena)

    ruzmarin

    biber

    so

    origano

    bosiljak

    1 vrećica parmezana

    25 g maslaca

    3 kašike brašna

    0,5 l mleka

    Priprema:

     

    Sos: Prvo, u velikom loncu, na zagrijanom ulju prepržite naseckani luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i kratko propržite dok ne promeni boju. Zatim, ubacite paradajz, vino, so, biber, ruzmarin, seckani beli luk i ostale začine po vašem ukusu. Sve zajedno kuvajte oko pola sata ili dok veći deo tečnosti ne ispari.

     

    Bešamel sos: U drugoj posudi, na rastopljenom maslacu, prepržite 3 kašike brašna. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se sos malo ne zgusne. Ako postane previše gust, jednostavno dodajte još malo mleka kako biste postigli željenu konzistenciju.

     

    Priprema testenine: Skuhajte lazanje (testeninu) tako da je kratko kuvate u ključaloj vodi 2-3 minuta, a zatim ih prebacite u hladnu vodu kako biste zaustavili kuvanje.

    Složenje: Premažite dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu maslacem, zatim prelijte jednim slojem bešamela na dnu. Stavite prvi red kuvane testenine preko bešamela. Na testeninu stavite sloj bešamela, a zatim sloj pripremljenog sosa. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Važno je da poslednji sloj bude od testenine i prelijte ga bešamelom. Obezbedite da imate dovoljno sosa i bešamela kako bi testo imalo dovoljno tečnosti za kuvanje.


    Pečenje: Stavite tepsiju sa složenim lazanjama u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite lazanje oko 45-50 minuta ili dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje. Zatim pospite parmezanom preko lazanja i vratite ih u rernu na još 10 minuta ili dok se parmezan ne rastopi i lagano zapeče.

     

    Nakon što izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre nego što poslužite i uživate u ovom ukusnom jelu.

  • Pročitajte i...
    Pohovani riblji fileti Pohovani riblji fileti

    Ukusni riblji fileti uz odgovarajući prilog mogu biti ukusan i obilan obrok.

    Kroketi sa pršutom Kroketi sa pršutom

    Jelo koje se brzo priprema, a koje će voleti cela porodica.

    Rižoto sa pečurkama Rižoto sa pečurkama

    Ukusan rižoto koji se može jesti kao glavno jelo.

    Krmenadle u sosu od pečuraka Krmenadle u sosu od pečuraka

    Ukusan obrok za celu porodicu.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: