Lazanje kao iz restorana

Gotovo da nema osobe koja ne voli lazanje, ali je zato mnogo onih koji veruju da je priprema ovog jela komplikovana.

23-01-2024

|

11:39

|

Autor / Izvor: Naxi media


Donosimo vam jednostavan recept za ovo tradicionalno italijansko jelo, koje će oduševiti i početnike u kuhinji.

Sastojci:

400 g kora za lazanje

0,5 kg junećeg mlevenog mesa

0,5 l pasiranog paradajza

0,5 l crnog vina

veća glavica crnog luka

beli luk (tri čena)

ruzmarin

biber

so

origano

bosiljak

1 vrećica parmezana

25 g maslaca

3 kašike brašna

0,5 l mleka

Priprema:

Sos: Prvo, u velikom loncu, na zagrejanom ulju propržite naseckani luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i kratko pržite dok ne promeni boju. Zatim, ubacite paradajz, vino, so, biber, ruzmarin, seckani beli luk i ostale začine po vašem ukusu. Sve zajedno kuvajte oko pola sata ili dok veći deo tečnosti ne ispari.

Bešamel sos: U drugoj posudi, na rastopljenom maslacu, prepržite 3 kašike brašna. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se sos malo ne zgusne. Ako postane previše gust, jednostavno dodajte još malo mleka kako biste postigli željenu konzistenciju.

Priprema testenine: Skuhajte lazanje (testeninu) tako da je kratko kuvate u ključaloj vodi 2-3 minuta, a zatim ih prebacite u hladnu vodu kako biste zaustavili kuvanje.

Složenje: Premažite dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu maslacem, zatim prelijte jednim slojem bešamela na dnu. Stavite prvi red kuvane testenine preko bešamela. Na testeninu stavite sloj bešamela, a zatim sloj pripremljenog sosa. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Važno je da poslednji sloj bude od testenine i prelijte ga bešamelom. Obezbedite da imate dovoljno sosa i bešamela kako bi testo imalo dovoljno tečnosti za kuvanje.


Pečenje: Stavite tepsiju sa složenim lazanjama u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite lazanje oko 45-50 minuta ili dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje. Zatim pospite parmezanom preko lazanja i vratite ih u rernu na još 10 minuta ili dok se parmezan ne rastopi i lagano zapeče.

Nakon što izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre nego što poslužite i uživate u ovom ukusnom jelu.

PRIJATNO!