Jednostavna čokoladna torta
Postoji li nešto bolje od čokoladne torte koja se pravi bez mnogo komplikacija, a izgleda i miriše kao da je iz najbolje poslastičarnice? Upravo takva je ova jednostavna čokoladna torta...
05-12-2025
|14:23
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci (za kalup 24 cm):
Biskvit:
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 80 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 200 ml mleka (može bademovo/sojino ako želiš bez mlečnih proizvoda)
- 100 ml ulja
- 200 ml ključale vode
- Krema (ganache):
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatke pavlake (ili biljne pavlake za kuvanje)
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte suve sastojke: šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, mleko i ulje, pa dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju sipajte ključalu vodu, smesa će postati retka, što je normalno. Izlijte u podmazan kalup i peci 30–35 minuta na 180°C. Ohladite biskvit. Ugrejte pavlaku do tačke ključanja, pa prelijte čokoladu iseckanu na komade. Mešajte dok se potpuno ne otopi i postane glatko. Ohladite 20–30 min da se malo zgusne. Prelijte ganaš preko ohlađenog biskvita. Ohladite u frižideru barem 1 sat pre sečenja.
PRIJATNO!