-
Poslednjih 5 pesama
- Eva Braun - Sasvim obican dan
- U Škripcu - Koliko imas godina
- Marija Šerifović - Molitva
- Prljavo Kazalište - Ako tražiš nekoga
- Bajaga & Instruktori - Bilo Bi Lako
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Čia puding sa nektarinom i malinama
Ovaj obrok može da bude sjajan doručak, ali takođe i odlična užina ili poslastica nakon treninga...
Gulaš sa paprikama i mesom
Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.
-
Zdravlje
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
-
Putovanja
Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto
Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
-
Preporučujemo
Zašto ne bi trebalo da okrećemo čaše naopako nakon pranja?
Mnogi ne obraćaju pažnju na način odlaganja čaša nakon pranja, ali stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba stavljati naopako. Iako se često čini praktičnim jer čaše brže osuše, to može ozbiljno da ugrozi njihov kvalitet i dugovečnost.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.98 100.68 101.39
-
Izbegnite karijes: Osam namirnica koje oštećuju zube
Briga o zubima zahteva pažnju i negu, a određene namirnice mogu značajno doprineti njihovom oštećenju. U nastavku saznajte koje su to namirnice i kako mogu uticati na zdravlje vaših zuba.
27-03-2025 | 10:54 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, photolin
1. Kisele bombone
Nije iznenađujuće da su bombone loše za zube, ali kisele bombone sadrže još više kiselina koje dodatno nagrizaju gleđ. Osim toga, lepljive su i zadržavaju se duže na zubima, povećavajući rizik od karijesa. Ako želite nešto slatko, bolje izaberite crnu čokoladu koja se lakše ispira sa zuba.
2. Hleb
Kada žvaćete beli hleb, enzimi u pljuvački razgrađuju skrob u šećere, stvarajući lepljivu masu koja se zadržava između zuba i može izazvati karijes. Umesto belog hleba, birajte integralne varijante koje sadrže manje dodatih šećera i ne razgrađuju se tako brzo.3. Alkohol
Alkohol isušuje usnu duplju, smanjujući proizvodnju pljuvačke koja je ključna za ispiranje ostataka hrane i zaštitu zuba. Manjak pljuvačke može povećati rizik od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema. Pijte više vode i koristite vodice za ispiranje usta sa fluorom kako biste ublažili štetne efekte.4. Gazirani napici
Bez obzira na to da li je u pitanju običan ili dijetalni gazirani sok, on podstiče stvaranje kiseline u ustima, dodatno slabi gleđ i povećava rizik od mrlja na zubima. Stalno ispijanje ovih napitaka praktično obavija zube kiselinom. Takođe, nakon konzumacije soka ne bi trebalo odmah prati zube, jer to može ubrzati eroziju gleđi.
5. Led
Iako je samo voda, žvakanje leda može uzrokovati pucanje gleđi, pa čak i dovesti do preloma zuba ili ispadanja plombi i krunica. Bolje ga koristite samo za hlađenje pića, ali ga nemojte grickati.
6. Citrusno voće
Limun, narandže i grejp puni su vitamina C, ali njihova kiselina može oslabiti gleđ i učiniti zube podložnijima oštećenju. Čak i dodavanje limuna u vodu povećava kiselost u ustima. Ako ih konzumirate, isperite usta vodom kako biste smanjili štetne efekte.7. Čips
Čips je bogat skrobom koji se razgrađuje u šećer i lako se zadržava u zubnim pukotinama, hraneći bakterije koje proizvode kiselinu. Pošto obično ne pojedemo samo jedan komad, kiseline se duže zadržavaju u ustima. Posle konzumacije čipsa, preporučuje se korišćenje konca za uklanjanje ostataka između zuba.
8. Suvo voće
Iako deluje zdravo, suvo voće poput suvih kajsija, urmi, smokava i grožđica je lepljivo i može ostaviti šećer zarobljen među zubima, što podstiče razvoj bakterija. Ako ih jedete, obavezno isperite usta vodom i operite zube kako biste smanjili rizik od karijesa. Bolja alternativa je sveže voće koje ima manje koncentrovane šećere. -
Pročitajte i...
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva
Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: