Izbegnite karijes: Osam namirnica koje oštećuju zube

Briga o zubima zahteva pažnju i negu, a određene namirnice mogu značajno doprineti njihovom oštećenju. U nastavku saznajte koje su to namirnice i kako mogu uticati na zdravlje vaših zuba.

27-03-2025

|

10:54

|

Autor / Izvor: Naxi media, Healthline


1. Kisele bombone

Nije iznenađujuće da su bombone loše za zube, ali kisele bombone sadrže još više kiselina koje dodatno nagrizaju gleđ. Osim toga, lepljive su i zadržavaju se duže na zubima, povećavajući rizik od karijesa. Ako želite nešto slatko, bolje izaberite crnu čokoladu koja se lakše ispira sa zuba.


2. Hleb


Kada žvaćete beli hleb, enzimi u pljuvački razgrađuju skrob u šećere, stvarajući lepljivu masu koja se zadržava između zuba i može izazvati karijes. Umesto belog hleba, birajte integralne varijante koje sadrže manje dodatih šećera i ne razgrađuju se tako brzo.

3. Alkohol

Alkohol isušuje usnu duplju, smanjujući proizvodnju pljuvačke koja je ključna za ispiranje ostataka hrane i zaštitu zuba. Manjak pljuvačke može povećati rizik od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema. Pijte više vode i koristite vodice za ispiranje usta sa fluorom kako biste ublažili štetne efekte.

4. Gazirani napici

Bez obzira na to da li je u pitanju običan ili dijetalni gazirani sok, on podstiče stvaranje kiseline u ustima, dodatno slabi gleđ i povećava rizik od mrlja na zubima. Stalno ispijanje ovih napitaka praktično obavija zube kiselinom. Takođe, nakon konzumacije soka ne bi trebalo odmah prati zube, jer to može ubrzati eroziju gleđi.


5. Led


Iako je samo voda, žvakanje leda može uzrokovati pucanje gleđi, pa čak i dovesti do preloma zuba ili ispadanja plombi i krunica. Bolje ga koristite samo za hlađenje pića, ali ga nemojte grickati.


6. Citrusno voće


Limun, narandže i grejp puni su vitamina C, ali njihova kiselina može oslabiti gleđ i učiniti zube podložnijima oštećenju. Čak i dodavanje limuna u vodu povećava kiselost u ustima. Ako ih konzumirate, isperite usta vodom kako biste smanjili štetne efekte.

7. Čips


Čips je bogat skrobom koji se razgrađuje u šećer i lako se zadržava u zubnim pukotinama, hraneći bakterije koje proizvode kiselinu. Pošto obično ne pojedemo samo jedan komad, kiseline se duže zadržavaju u ustima. Posle konzumacije čipsa, preporučuje se korišćenje konca za uklanjanje ostataka između zuba.


8. Suvo voće


Iako deluje zdravo, suvo voće poput suvih kajsija, urmi, smokava i grožđica je lepljivo i može ostaviti šećer zarobljen među zubima, što podstiče razvoj bakterija. Ako ih jedete, obavezno isperite usta vodom i operite zube kako biste smanjili rizik od karijesa. Bolja alternativa je sveže voće koje ima manje koncentrovane šećere.