-
Poslednjih 5 pesama
- Riblja čorba - Nemoj Sreco Nemoj Danas
- Bajaga - Jos te volim
- Milan Bujakovic - Bezbrizno
- Nina Badrić - Dani I Godine
- Elektricni Orgazam - Bejbe, ti nisi tu
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
Fenomenalna čokoladna torta
Ko još može da odoli savršenoj čokoladnoj torti koja se topi u ustima... Pripremite je na najjednostavniji način, ušuškajte se i uživajte...
-
Zdravlje
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
Vodič kroz brzinsko čišćenje: Ključne stvari koje treba da očistite pre dolaska gostiju
Neočekivana poseta? Nema panike, ne morate da čistite ceo stan da bi sve izgledalo uredno. Dovoljno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih mesta koja gosti prvo primete. Evo šta bi trebalo brzinski očistiti pre posete...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 118.00 CHF 124.43 125.31 126.18 USD 98.79 99.49 100.18
-
Internacionalni SUŠI dan: Uživajte u ovom specijalitetu!
Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti suši, što je otprilike ista stvar. U poslednje dve decenije tradicionalni japanski obrok poznat kao suši postao je pomalo senzacija, pa nije čudo što je dobio i svoj specijalni dan.
18-06-2024 | 10:50 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstock, tomaszm
Često se smatra jednostavno sirovom ribom (U Meksiku postoji reč za suši: mamac), a zbog toga je mnogi ljudi zanemaruju. Međutim, istina iza toga šta je suši je složenija.
Istorija Međunarodnog dana sušija
Praćenje porekla sušija vodi nas na zanimljivo putovanje, vraćajući nas u JI Aziju i metodu skladištenja i čuvanja ribe za kasniju potrošnju. Poznata kao Narezushi, riba se čuvala tako što je bila umotana u slani i fermentisani pirinač gde bi ostala kvalitetna mesecima zahvaljujući fermentaciji pirinča. Prvobitno se pirinač bacao kada je bio spreman za jelo, a konzumirala se samo riba.
Sledeća faza u razvoju sušija bila bi daleko poznatija modernom nepcu, poznata kao namanare, napravljena je od delimično sirove ribe koja je bila umotana u ribu i konzumirana pre nego što se promeni ukus. Suši se vremenom menjao, počevši od toga da je predstavljao tehniku čuvanja ribe da bi evoluirao do ozbiljnog specijaliteta. Ali ovo nije bila poslednja faza razvoja.
U periodu Edo, između 1600. i 1800. godine nove ere u Japanu, pojavio se tradicionalni oblik obroka koji danas poznajemo. U ovom trenutku bio je jedinstven za japansku kulturu i sastojao se od ribe i povrća umotanih u pirinač, a pirinač je pomešan sa sirćetom. Ovaj oblik sušija imao je regionalne varijacije, ali osnovna ideja predstavlja danas jedan od najpopularnijih oblika sušija.Kako bi imao prepoznatljiv ukus u pirinač se dodaju šećer, sirće od pirinča i so. Makisu je podloga bez koje ovaj obrok ne bi bio to što jeste. Služi se najčešće sa ljutim, zelenim dodatkom koji je poznat kao wasabi, a mnogi ne znaju da je reč o japanskom renu. Nigiri, Maki, Uramaki i Sashimi su najpoznatije vrste ovog specijaliteta, a ako ne znate razliku brzo ćete je naučiti.
Uživajte u svom SUŠI danu! -
Pročitajte i...
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?
Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: