-
Poslednjih 5 pesama
- Josipa Lisac - Danas sam luda
- Lena Kovacevic - Pozovi Me
- Viktorija - Arija
- Regata - Andrea
- Marija Šerifović - Molitva
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
Krem čorba od kukuruza
Ne baš popularna čorba, može lako da postane zvezda vaše trpeze, ako ranije niste imali priliku da je probate...
-
Zdravlje
Dijetetičari tvrde da je ovo najbolje voće za zdravlje creva
Iako papaja nije među najpopularnijim voćkama u našoj zemlji, može se pronaći u bolje snabdevenim marketima i zaista vredi uvrstiti je u ishranu, posebno ako vodite računa o zdravlju creva. Zdravlje organa za varenje danas je jedna od najvažnijih tema u oblasti ishrane, i to s razlogom: ono utiče na mnoge aspekte opšteg zdravlja, od varenja, preko imuniteta, do raspoloženja. Zato nutricionisti sve češće ističu značaj konzumiranja voća, koje obiluje vlaknima, enzimima i korisnim mikronutrijentima.
Letnja iscrpljenost zaista postoji, a evo kako da povratite energiju prema savetima lekara!
Osećate se umorno i bezvoljno? Niste jedini, jer istina je da visoke temperature zaista mogu da vas iscrpe. Taj osećaj ima i ime: letnja iscrpljenost. Prema rečima dr Roberta Klaflina, lekara opšte prakse i sportske medicine iz Arizone, uzrok ove pojave je kombinacija fizioloških reakcija i životnih navika.
-
-
Putovanja
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
Najpotcenjenija ostrva Evrope: Nova lista otkriva skrivena blaga
Meki pesak, tirkizno more i gotovo bez turista? Zvuči savršeno. Planiranje odmora na ostrvu može da bude izazov kada svi hrle na ista, preterano posećena mesta. Rezultat su viši troškovi putovanja, gužve i dugi redovi, a onda san o mirnoj izolaciji polako nestaje.Ipak, ponekad je lepo makar na kratko živeti u iluziji da imate svoje malo ostrvsko utočište.
-
Preporučujemo
Koliko dugo možemo da čuvamo jaja u frižideru?
Jaja su sigurno jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoh ishrani. Ako niste vegan i nemate određene zdravstvene tegobe, verovatno uvek imate jaja u frižideru, čak i kada vam sve drugo nestane...
Koliko dugo sveža piletina može da stoji u frižideru?
Piletina je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima, hranljiva je, zdrava i laka za pripremu. Ipak, zbog rizika od bakterijske kontaminacije, važno je čuvati ga na odgovarajući način.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 123.27 124.14 125.01 USD 99.37 100.07 100.78
-
Internacionalni SUŠI dan: Uživajte u ovom specijalitetu!
Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti suši, što je otprilike ista stvar. U poslednje dve decenije tradicionalni japanski obrok poznat kao suši postao je pomalo senzacija, pa nije čudo što je dobio i svoj specijalni dan.
18-06-2024 | 10:50 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstock, tomaszm
Često se smatra jednostavno sirovom ribom (U Meksiku postoji reč za suši: mamac), a zbog toga je mnogi ljudi zanemaruju. Međutim, istina iza toga šta je suši je složenija.
Istorija Međunarodnog dana sušija
Praćenje porekla sušija vodi nas na zanimljivo putovanje, vraćajući nas u JI Aziju i metodu skladištenja i čuvanja ribe za kasniju potrošnju. Poznata kao Narezushi, riba se čuvala tako što je bila umotana u slani i fermentisani pirinač gde bi ostala kvalitetna mesecima zahvaljujući fermentaciji pirinča. Prvobitno se pirinač bacao kada je bio spreman za jelo, a konzumirala se samo riba.
Sledeća faza u razvoju sušija bila bi daleko poznatija modernom nepcu, poznata kao namanare, napravljena je od delimično sirove ribe koja je bila umotana u ribu i konzumirana pre nego što se promeni ukus. Suši se vremenom menjao, počevši od toga da je predstavljao tehniku čuvanja ribe da bi evoluirao do ozbiljnog specijaliteta. Ali ovo nije bila poslednja faza razvoja.
U periodu Edo, između 1600. i 1800. godine nove ere u Japanu, pojavio se tradicionalni oblik obroka koji danas poznajemo. U ovom trenutku bio je jedinstven za japansku kulturu i sastojao se od ribe i povrća umotanih u pirinač, a pirinač je pomešan sa sirćetom. Ovaj oblik sušija imao je regionalne varijacije, ali osnovna ideja predstavlja danas jedan od najpopularnijih oblika sušija.Kako bi imao prepoznatljiv ukus u pirinač se dodaju šećer, sirće od pirinča i so. Makisu je podloga bez koje ovaj obrok ne bi bio to što jeste. Služi se najčešće sa ljutim, zelenim dodatkom koji je poznat kao wasabi, a mnogi ne znaju da je reč o japanskom renu. Nigiri, Maki, Uramaki i Sashimi su najpoznatije vrste ovog specijaliteta, a ako ne znate razliku brzo ćete je naučiti.
Uživajte u svom SUŠI danu! -
Pročitajte i...
Da li joga za lice zaista deluje ili je to samo mit?
Iako grimase poput naduvavanja obraza ili istezanja čela mogu delovati smešno, u određenim krugovima to je ozbiljna praksa poznata kao joga za lice.
Šta sve glas može da otkrije o vama? Evo nekih zanimljivih činjenica
Možda se iznenadite kad otkrijete šta sve može da se sazna na osnovu vašeg glasa. Visina, snaga ili društvenost su samo neke karakteristike koje se mogu primetiti kada vas neko čuje kako govorite.
Meksiko oborio rekord u pravljenju najveće tortilje-sendviča!
I ove godine Meksiko je po petnaesti put zaredom oborio latinoamerički rekord u pravljenju najdužeg sendviča.
Šta stvara divovske talase? Naučnici otkrivaju obrazac
januara 1995. godine zid vode visok oko 25 metara udario je u platformu Draupner u Severnom moru, ostavljajući prvi pouzdani zapis o tzv. “rogue wave” talasu na otvorenom moru. Taj događaj pokrenuo je intenzivna naučna istraživanja kako bi se shvatilo kako ovakvi retki giganti mogu nastati bez kršenja zakona fizike.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: