
Gulaš sa junetinom i pečurkama
Kako nam se bliži zima i sve je hladnije napolju, tako i mi sve više žudimo za jačom hranom i poznatim receptima. Gulaš sa pečurkama uvek je sjajna ideja za ručak, a preporuka je da ga poslužite uz testeninu ili krompri pire.
31-10-2024
|11:41
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
800 g junetine (but ili plećka), isečene na kockice
400 g pečuraka (šampinjoni i bukovače), isečenih na četvrtine
800 g crnog luka
4 čena belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 crvena paprika, isečena na kockice
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)
400 ml crnog vina (opciono)
500 ml goveđeg bujona
2 lovorova lista
1 kašičica suvog timijana
1 kašičica soli
Biber po ukusu
Ulje za prženje
Priprema:
Na srednjoj temperaturi zagrejte malo ulja u većoj šerpi. Dodajte komade junetine i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz šerpe i ostavite sa strane. U istoj šerpi dodajte još malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Zatim dodajte šargarepu i papriku i pržite još 5 minuta, dok povrće ne omekša. Ubacite pečurke i pržite ih dok ne puste vodu i blago omekšaju. Vratite meso u šerpu sa povrćem i dodajte mlevenu papriku, timijan, lovorov list i brašno (ako koristite). Promešajte sve zajedno kako bi se sastojci ujedinili.
Sipajte crno vino i mešajte dok alkohol ne ispari, otprilike 15 minuta. Zatim dodajte goveđi bujon i kuvajte sve na laganoj vatri, poklopljeno, oko 2 sata, ili dok meso ne postane mekano. Po potrebi dosolite i dodajte biber prema ukusu.
PRIJATNO!