-
Poslednjih 5 pesama
- Viktorija - Rat i mir
- Gibonni - Onako, Od Oka
- Zdravko Čolić - Malo pojačaj radio
- Toše Proeski - Vo kosi da ti spijem
- Djavoli - Ona nikog nema
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
Zapečena boranija sa pečurkama
Boranija se savršeno uklapa sa pečurkama, pa ovo jelo ima potpuno drugačiji ukus od standardnog. Ako još uvek niste isprobali ovu kombinaciju, uradite to obavezno.
-
Zdravlje
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
-
-
Putovanja
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
Notr Dam pretekao Sakreker kao najposećenija atrakcija u Francuskoj
Krajem 2025. godine katedrala Notr Dam očekuje da ugosti čak 12 miliona posetilaca, čime je prestigla baziliku Sakreker i postala najposećenija znamenitost u Francuskoj.
-
Preporučujemo
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
Očistite tepih za deset minuta uz ove trikove
Mnogi ljudi angažuju stručnjake za čišćenje kako bi se rešili mrlja na tepihu, čak i onda kada to mogu da urade sami za samo nekoliko minuta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.89 124.77 125.64 USD 100.43 101.14 101.85
-
Ferdinand knedle: Inicijativa za pokretanje Svetskog dana knedli!
Uspešan domaći brend Ferdinand knedle pokrenuo je inicijativu i poziv na podršku povodom obeležavanja Svetskog dana knedli.
19-08-2020 | 12:35 | Autor/Izvor: Naxi media-Ferdinand knedle PR
Foto: Bigstock/Little Ivan
10 razloga zašto verujemo da je svetu potreban svetski dan knedli?
- Evropsko jelo koje ima tradiciju dužu od 2000 godina zaslužuje da ima svoj svetski dan.
- 100+ generacija u Evropi je odraslo i uživalo u knedlama.
- Jedno od retkih jela koje budi lepe uspomene iz detinjstva.
- Još jedna lepa prilika da se sa porodicom ili prijateljima okupimo za stolom.
- Zato što današnje generacije imaju priliku da kreiraju nešto vredno za buduće naraštaje.
- Prilika da kažemo našim mamama, bakama i svim ostalim precima HVALA za tradiciju koju ste nam ostavili.
- Knedle su tradicionalno jelo u brojnim evropskim zemljama poput: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Nemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske…
- Ljudi iz navedenih zemalja žive u maltene svim zemljama širom sveta, a to je dobra osnova da Svetski dan knedli može da se proslavlja na celoj planeti. P.S. Svetski dan knedli je još jedna prilika da se svi oni koji žive van svojih zemalja sete svog zavičaja.
- Nekada je samo car Ferdinand I mogao da uživa u knedlama bez obzira na godišnje doba, danas svi ljubitelji mogu da uživaju u ovom jelu 365 dana godišnje.
- Zato što je svetski dan obavezujuća stvar za sve one koji se bave knedlama da nastave sa očuvanjem i unapređivanjem ovog tradicionalnog jela.
Zbog čega 8. septembar?Kraj avgusta i početak septembra su meseci kada šljiva sazreva i kada su se knedle najviše jele i održavale tradiciju.
Sve je lepše u paru! Broj 8 savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiru koje stoje jedna pored druge.
Broj 8 predstavlja neprekidan tok odnosno beskonačnost. Poslastica koja toliko dugo traje ima potencijal da traje beskonačno dugo što ovim danom želimo i da joj obezbedimo.Ukoliko želite i vi da date svoj doprinos u pokretanju Svetskog dana knedli, od 18. do 28. avgusta 2020 godine možete glasati na Instagramu i priključiti se ovoj ideji , slatkih i prepoznatljivih Ferdinand knedli, poručuju iz ove slatke radionice.
-
Pročitajte i...
Danas obeležavamo svetski dan knedli
Ovaj delikates je naše tradicionalno jelo, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: